Ben és Holly
apró királysága
Mélytengeri Mentőcsapat
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
Ben és Holly <br> apró királysága Mélytengeri Mentőcsapat Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyvhét.hu online

Irodalmi és népzenei hagyományokat tanítanak Tolna megyei falvakban

MTI - 2018.04.14.

Irodalmi, népzenei és képzőművészeti hagyományok "visszatanításával" kezdődik közösségerősítő program nyolc, a Sióhoz közel fekvő, Tolna megyei településen.

A Tolna megyei önkormányzat 60 millió forintos, európai uniós támogatást elnyert projektjében Pálfa, Sárszentlőrinc, Kölesd, Medina, Harc, Sióagárd, Szedres, Tengelic vesz részt, ahol három éven át rendeznek irodalmi, képzőművészeti és népzenei programokat.
Tell Edit, a paksi Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatója elmondta: az irodalmi programrész a térséghez kötődött Petőfi, Illyés Gyula és Lázár Ervin személyiségéhez kapcsolódik. Petőfi 1845-ben a Kölesdhez közeli Borjádon írta A négyökrös szekér című versét, Sárszentlőrincen pedig 1831 és 1833 között volt diák. A Pálfa melletti Felsőrácegresen Illyés született, Alsórácegresen Lázár Ervin nevelkedett.
A központ igazgatójának ismertetése szerint elsőként május 7-én Pálfán Lázár Ervin napot, később színjátszó találkozót rendeznek, a sárszentlőrinci Manógyárban az író mesealakjaihoz kötődő kézműves foglalkozásokat tartanak. Rendhagyó pedagógus napon Fűzfa Balázs és Komáromi Gabriella irodalomtörténész a felsőrácegresi iskolamúzeumban tart előadást tanároknak Petőfiről és Lázár Ervinről.
Tervezik egy Lázár Ervin füzet kiadását is, amelyben gyermekrajzok és a vele történt találkozások emlékei kerülnek bele; A Négyszögletű Kerek Erdő és A hétfejű tündér írójával sokan kapcsolatba kerültek kisszékelyi és pálfai tartózkodása alatt.
Azt szeretnénk elérni, hogy a rendezvényekkel újabb irodalmi értékeket tudjunk visszacsempészni a gyerekek hétköznapjaiba - mondta a kulturális központ vezetője.
A szerb hagyományairól is ismert Medina népzenei együttesei mind a nyolc településen bemutatkoznak majd - mondta Vén Attila, a 800 lakosú falu polgármestere, népzenész. Szeretnék elvinni a népzene szeretetét, eljuttatni a népdalok üzeneteit az iskolákba, és bemutatják a népi hangszerek eredetét - tette hozzá. Az előadások mellett népzenei táborokat is terveznek.
A mezőföldi tájegységhez tartozó Medinán ma harmincketten zenélnek különböző műfajokban, a népzenei örökséget két együttes, köztük egy tamburazenekar viszi tovább.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés