Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Irodalom és képzőművészet találkozik a Kertész Imre Intézet új programsorozatában

MTI - 2024.02.12.

Irodalom és képzőművészet találkozik a Kertész Imre Intézet új, Képírók című, szerdán induló, havonta jelentkező ingyenes művészettörténeti programsorozatában.

A Kertészt Imre Intézet az MTI-hez eljuttatott hétfői összegzése szerint a rendezvényeken Bellák Gábor művészettörténész, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa tart előadást egy-egy olyan jelentős magyar képzőművész munkásságáról, aki valamilyen módon kapcsolódik az intézet irodalmi hagyatékaihoz, íróihoz, költőihez. Az előadás témáját adó festő egy művét minden alkalommal ki is állítják a helyszínen.
A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet a Nobel-díjas magyar író hagyatékrésze mellett Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli - olvasható a közleményben.
Mint írják, az életművek gondozásán túl az intézet összművészeti programokon keresztül igyekszik minél szélesebb körben bemutatni és népszerűsíteni az alkotók szellemi örökségét. A művészeti ágak találkozását pedig nemcsak rendezvényeinek szervezésekor, de az elmúlt években meghirdetett versmegzenésítési vagy képzőművészeti pályázataival és kiállításaival is inspirálta már.
A tájékoztatás szerint az összeművészeti rendezvények sorába illeszkedik a havonta jelentkező, új programsorozat, melynek első, Kondor Béla Ég és föld között című eseményén Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas, posztumusz Kossuth-díjas festőművész Űrhajósok című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, a festményből kiindulva pedig szó esik majd a Kondor-életműben meghatározó szerepet játszó repülésről, valamint a festőművész és Pilinszky János költő barátságáról is.
A következő előadás témája a diktatúrák művészete lesz, melynek apropóját Arthur Koestler élete és munkássága adta, a kapcsolódó festmény pedig Bán Béla Kónyi elvtárs című alkotása lesz. A nagyközönség megismerheti majd azt is, hogyan vélekedett Kertész Imre a műélvezetről Korniss Dezső Allegro Barbaro című képéből kiindulva.
A programsorozat negyedik, A szent és a profán című előadásban pedig Karátson Gábor festészete és Pilinszky költészete kapcsán a szentség és profanitás alakulásáról esik szó az újabb kori művészet történetében. Az erről szóló előadáson Karátson Gábor Játékon kívül. Sérült holland játékos című képét állítják majd ki - olvasható az összegzésben.
A kiállítandó műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely bocsájtja a Kertész Imre Intézet rendelkezésére - áll a közleményben.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés