Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Csibi
tűzoltó lesz
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Kihirdették az Európai Unió irodalmi díjának idei nyerteseit

MTI - 2017.04.21.

Kihirdették az Európai Unió irodalmi díjának idei nyerteseit pénteken Brüsszelben, a legkiválóbb európai elsőkönyves és feltörekvő szerzőket reflektorfénybe állító kitüntetést tizenketten kapták meg.

A 2009-ben alapított díjjal az Unió a kortárs európai szépirodalom gazdagságát mutatja be és támogatja az irodalom nyelveken és határokon átívelő terjesztését.
A zsűri idén Rudi Erebara albán, Ina Vultchanova bolgár, Sunjeev Sahota brit, Bianca Bellová cseh, Kallia Papadaki görög, Jamal Ouariachi holland, Halldóra K. Thoroddsen izlandi, Osvalds Zebris lett, Walid Nabhan máltai, Aleksandar Becanovic montenegrói, Darko Tusevljakovic szerb és Sine Ergün török szerzőt díjazta.
Az ötezer euróval járó elismeréshez egy fordítói program is kapcsolódik, amely lehetőséget ad a szerzőknek a nemzetközi bemutatkozásra.
A díjátadót május 23-án tartják Brüsszelben.
Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos kiemelte, hogy a díjjal ráirányítják figyelmet a feltörekvő irodalmi tehetségekre Európában, illetve a szerzők, kiadók, fordítók és könyvkereskedők megsegítésének fontosságát hangsúlyozta.
A műveket a Kreatív Európa kulturális programban részt vevő uniós és EU-n kívüli európai országok nemzeti zsűrijei terjesztik fel a díjra. A kulturális szféra támogatását szolgáló Kreatív Európa költségvetése a 2020-ig tartó hétéves költségvetési időszakban 1,46 milliárd euró, ennek révén várhatóan 4500 könyv fordításához ítélnek meg hozzájárulást.
A magyar írók közül 2009-ben Szécsi Noémi, 2012-ben Horváth Viktor, 2015-ben pedig Szvoren Edina kapta meg az elismerést.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/1. számaÉlet és Irodalom AlapítványA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsonyNKA
Belépés