Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó<br>ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét.hu online

Kolozsváron megnyitották a 11. ünnepi könyvhetet

Gazda Árpád - MTI - 2022.06.09.

A kolozsvári Bánffy-palota udvarán csütörtök délután megnyitották a 11. alkalommal megrendezett ünnepi könyvhetet.

Nyitóbeszédében Markó Béla költő örömét fejezte ki azért, hogy a hagyományos marosvásárhelyi könyvvásár és kolozsvári könyvhét mellett immár Nagyváradon, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is rendeznek könyves ünnepeket. Úgy vélte, nem kell a konkurenciától tartani, mert könyvből és könyves rendezvényből soha sem lehet elég. Aki pedig könyvet vásárol, nem azért teszi, hogy beadja az antikváriumba, hanem abban bízik, hogy itthon teremt magának élhető életet.
Megemlítve, hogy a marosvásárhelyi állatkert fogadta be ideiglenesen az odesszai állatkert háború elől menekített oroszlánjait, kijelentette: a könyvek ugyanúgy ki vannak szolgáltatva az embereknek, mint a kutyák, macskák, oroszlánok. Elmondják, hogy milyen a háború, milyen a béke, de nem hoznak döntéseket, ezt az embereknek kell megtenniük.
Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) elnöke köszöntésében Galileo Galileit idézve jelentette ki: nagy viharban a legnagyobb hajók árbocait is eltakarhatják a hullámok. "Megtörténhet, hogy a legnagyobb szerzők sem látszanak, de ha valakit nem veszünk észre azonnal, lesz még rá alkalom két könyvhét hullámai között" - jelentette ki.
A megnyitó ünnep alkalmából adta át a Kolozsvár Társaság a Kolozsvár Büszkesége díjat, melyet idén Gergely Istvánné Tőkés Erzsébetnek, a Házsongárd Alapítvány létrehozójának ítéltek.
A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében a Bánffy-palota termeiben 27 standon 47 kiadó kínálja könyveit. A rendezvény keretében közel hatvan meghívott szerzővel találkozhat a közönség.
Az esemény díszvendége a Kolozsváron született Bodor Ádám lesz, aki szombaton este áll a nagyszínpad közönsége elé. Az olyan népszerű szerzők mellett, mint Orvos-Tóth Noémi, Zoltán Gábor, Szentesi Éva vagy Kollár-Klemencz László, az Erdélyből elszármazott Bartis Attilával és Tompa Andreával is találkozhat a közönség.
A rendezvény programja az Unnepikonyvhet.ro internetes oldalon böngészhető.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés