Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Mangalicából „úszógumi” – Rüdiger Kolb kétnyelvű verseskötetéről

2019.08.13.

Rüdiger Kolb német tudományos referens, lírikus a 90-es évek elejétől birtokol egy tiszanánai házat. A Tiszatáj hangulata, sokszínűsége versírásra inspirálta. A vidék csendje a szabadság érzésével tölti el a szerzőt. Petőfi Sándor rajongása volt hasonló, valahányszor a végtelen magyar rónára gondolt.  Az évszakonként versekben megjelenített impressziókat, gondolatokat a szerző és Szelényi Károly hangulatos felvételei kísérik.
Hízelgő, de kritikus vélemények is elhangzanak helyi „sajátosságokról”, például a kedvelt mangalica élvezetéből származó „úszógumi”-ról. Nosztalgiával említi az illatozó, színes kerteket, melyeket – szerinte amerikai hatásra – felvált az egyhangú, simára nyírt gyep. „Hangos Amerika; Jó itt a pipacsszín és lila mezőkben?”
Különösen frappánsak a vendégcsalogató ételeket idéző költemények. Kell a jó pálinka is, mely feloldja a nyelvet, s az ember már idegenként is folyékonyan beszél magyarul.
A szerző beleszeretett új környezetébe – a költemények nagy része szerelmi vallomás. „Szívből remélem, hogy a magyarok újra felfedezik ezt a tájat, és szép csöndesen visszahódítják magukhoz” – mondja.
A könyv köszöntőjét a szerző régi barátja, dr. Balog Zoltán korábbi miniszter és Prof. Gert Weisskirchen, korábbi német országgyűlési képviselő jegyzi.
A németül írt verseket Rudas Judit értő ihletettséggel ültette át magyarra.
Beszerezhető: Magyar Képek Kiadó +36-1-813-4301
Rüdiger Kolb: Ahol a madár sem, csak az álmok járnak – Versfélék a magyar Alföldről          Wo die Weite weder Füsse trägt nur die Träume  – Verdichtetes aus der ungarischen Tiefebene
Magyar Képek Kiadó – Bücher Dörner Verlag közös kiadás, 119 oldal, 2900 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Könyvhét az Ünnepi Könyvhétre

Az ínséges hónapok után  az Ünnepi Könyvhetet mindenki nagyon várja, a szerzők, a kiadók és az olvasók szeretnének már újra személyesen találkozni egy békebeli nagy könyvünnepen.

Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldal
Belépés