Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyvhét.hu online

Meggyilkoltak irodalmi munkássága miatt egy indiai írónőt Afganisztánban

MTI - 2013.09.05.

Fundamentalista fegyveresek meggyilkoltak Afganisztánban egy indiai írónőt, aki bestsellerré vált könyvben írta meg a tálibok előli drámai és kalandos menekülését az 1990-es években.

A 49 éves Susmita Banerdzsí szitává lőtt holttestét csütörtök reggel találták meg egy vallási iskola mellett a kelet-afganisztáni Paktika tartomány székhelye, Serán város közelében. A rendőrség szerint tálib fegyveresek előző este ölték meg, a tetemen mintegy 20 lövedék nyomát találták meg.

Susmita Banerdzsí 1989-ben költözött Afganisztánba, miután férjhez ment egy afgán üzletemberhez. A tálibok 1993-as hatalomátvétele után emigrációba kényszerültek, ahonnét nemrég tértek vissza, hogy kórházat létesítsenek.

A szerző civilben egészségügyi munkásként dolgozott választott hazájában, és munkásságának részeként filmre vette az afgán nők életét.

A BBC beszámolója szerint az írónő otthonába behatoló tálibok megkötözték a férjet és a többi családtagot, majd az írónőt kirángatták az udvarra és "kivégezték", holttestét a vallási iskola közelében "dobták a szemétbe".

A Banerdzsí afganisztáni életéről és a tálibok előli 1995-ös kalandos meneküléséről szóló, Kabuliwala's Bengali Wife című könyv nagy siker lett Indiában és országosan ismertté tette a szerzőt, a műből Escape From Taliban címmel bollywoodi film is készült.

Az afgán rendőrség szerint az írónőt könyve miatt gyilkolták meg a tálibok. A memoárban Banerdzsí egyebek közt arról írt, hogy Afganisztánban elviselhetetlenné vált az élet a tálibok hatalomra kerülése után.

Férje szerint az írónő "számos ellenséget szerzett a tálibok körében mindazzal, amit a múltban írt, mondott vagy filmezett".

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2019/1ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés