Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék
Könyvhét.hu online

Megjelent a Csíksomlyói passió - Egy színházi előadás zarándokútja című könyv

MTI - 2018.12.13.

Megjelent a Csíksomlyói passió - Egy színházi előadás zarándokútja című könyv a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös augusztusi csíksomlyói produkciójáról.

A kötet csütörtöki bemutatóján a pünkösdi zarándoklat helyszínén tartott nagyszabású előadásról Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, az előadás rendezője hangsúlyozta: tudták, hogy életük fontos pillanatát élhetik majd át, egy megismételhetetlen eseményt. "Amit kaptam, az elkísér életem végéig" - fogalmazott.
"A legdöbbenetesebbek a csendek voltak" - mondta. "Amikor egyszer csak elhallgatott minden. Ott ült a több tízezres tömeg, és egy pisszenést nem lehetett hallani" - idézte fel.
Az előadást 2019. augusztus 19-én Esztergomban, a bazilika előtt is előadják majd. Szintén az ott élőket bevonva, a környék néptáncegyütteseivel, kórusaival együtt szeretnék bemutatni a produkciót - ismertette.
Az augusztus 18-ai Csíksomlyói passió című előadásról szóló kötet az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára kiemelte: a kötet ugyanúgy, mint az alapját adó produkció létrehozása az MMA számos tagjához kötődik.
Lukácsy György kötetszerkesztő elmondta: a könyvben az alkotókkal - köztük Székely László díszlettervezővel - készült interjúk mellett helyet kapott Medgyesy S. Norbert tanulmánya, Szász Zsoltnak, az előadás dramaturgjának írása és Böjte Csaba köszöntője is. A fotókat Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt készítette.
A kötetben az erdélyi előadásból vett szemelvények, a Berecz András által összeállított archaikus mesék és énekek mellett olvasható tanulmány a ferences iskoladrámákról, megszólalnak az előadás főbb alkotói, a rendező, a koreográfus, színészek, a fellépő kórusok tagjai és táncosok is. Az interjúkat Lukácsy György és Kornya István készítette.
A Csíksomlyói passiót tavaly tavasszal mutatták be a Nemzeti Színházban, az erdélyi előadás - amelyet 25 ezer néző látott a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben augusztusban - ennek a produkciónak rövidebb, de több szereplővel megvalósított változata volt.
Az előadásban 150 táncos, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és erdélyi tánccsoportok vettek részt. Az 50 tagú gyermekkórus énekesei Marosszékről és Böjte Csaba gyermekotthonából érkeztek. Hat zenész adta az élő kíséretet, fellépett a Nemzeti Színház társulatának 16 színésze és Molnár Levente operaénekes is. A produkció táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője volt.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés