Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék
Könyvhét.hu online

Megjelent a Protestáns hősök portrégyűjtemény harmadik kötete

2018.10.18.

Megjelent a Protestáns hősök portrégyűjtemény harmadik kötete. A könyvet, amely 50 protestáns tudós, lelkész, művész életútját és életművét ismerteti, csütörtök este mutatták be Budapesten, az Evangélikus Országos Múzeumban.

Faggyas Sándor, a könyv szerkesztője kiemelte: a három kötetben olyan lelkészek, írók, képzőművészek, zenészek, tudósok, politikusok, katonák szerepelnek, akik nemcsak kiemelkedőt alkottak, de "protestáns hitüktől vezérelve" "szolgálni is akarták hazájukat és egyházukat".
Felidézte: a könyv ötlete a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából merült fel, de egy kötet kevésnek bizonyult a "képzeletbeli protestáns panoptikumnak."
A három kötet összesen 150 portrét tartalmaz 39 szerző tollából - tette hozzá Faggyas Sándor.
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a kötetben szereplő, a Deák téri gyülekezethez kötődő evangélikusokat méltatta. Elmondta: a közösséget a kommunizmus idején megpróbálták ellehetetleníteni, lelkészeit, vezetőit bebörtönözték, internálták.
E korban nagy bátorság kellett ahhoz, hogy valaki vállalja a közösséghez tartozását. Így tett Andorka Rudolf szociológus, aki egész életében hűséges volt a Deák téri templomhoz. Nagy betegen is fontosnak tartotta az egyházáért végzett munkát, a rendszerváltás után az első szabadon választott evangélikus zsinat világi elnökeke lett. Nemzetközileg elismert tudósként is alázattal oktatta az evangélikus lelkész hallgatókat, és a teológushallgatók áhítatán is mindig részt vett - közölte.
Fabiny Tamás szólt  Keken Andrásról, akit a Deák téri evangélikus templom lelkészeként az ÁVH letartóztatott. Előbb az Andrássy út 60-ban, majd a kistarcsai internálótáborban raboskodott. Felidézte: a később ismét Deák téri lelkész haláláig hűségesen szolgált, hiszen húsvét hétfői prédikációja után, ima közben zuhant a szószék párkányára. 
Beszélt Szokolay Sándor zeneszerzőről, aki - méltatása szerint - hazáját és egyházát szolgáló emberként akkor is nyíltan megvallotta hitét, amikor ezzel karrierjét veszélyeztette.
Hafenscher Károly tanszékvezető egyetemi tanár, a 2013-tól 2018 januárjáig működő Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa elmondta: a bizottság utolsó üléséig 318 kötet jelent meg, de a mai napig jelennek még meg olyan kiadványok, amelyek kiadását az emlékbizottság támogatta.
Hozzátette: sokféleképpen emlékeztek a reformációra, tartottak konferenciákat, rendeztek kiállításokat és koncerteket, szerveztek nagyszabású és csendes együttléteket. Az emlékezés "legméltóbb" médiuma mégis csak a könyv, hiszen a reformáció üzenetének Gutenberg találmánya "adott szárnyakat". 
A kötetben portré olvasható mások mellett Görgey Artúr tábornokról, Gyóni Géza költőről, Bartók Béla zeneszerzőről, Püski Sándor könyvkiadóról, Szemere Bertalan egykori miniszterelnökről, Gyulai Pál irodalomtörténészről.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés