Ben és Holly
apró királysága
Mélytengeri Mentőcsapat
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
Ben és Holly <br> apró királysága Mélytengeri Mentőcsapat Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyvhét.hu online

Megnyílt a 26. Szent István Könyvhét Budapesten

MTI - 2018.05.07.

Megkezdődött az idei Szent István-könyvhét hétfőn Budapesten, az eseményt Erdő Péter bíboros, a Szent István Társulat fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Erdő Péter fontosnak nevezte, hogy a könyvhetet szervező Szent István Társulat más egyházi kiadókkal összefogva évente egyszer "kimegy az utcára", és ráirányítja az emberek figyelmét a könyvesboltokban a legeldugottabb polcokra száműzött, többnyire az ezotéria címszó alá besorolt keresztény vallásos irodalomra.
A bíboros kiemelte: az idén 170. születésnapját ünneplő társulat az alapítók szándéka szerint katolikus szellemiségű kiadó, de a kezdetektől célja volt, hogy igényes és olcsó könyvekkel lássa el a közönséget nemcsak teológiai, liturgikus, hanem más témában is.
Megjegyezte: a Szent István Társulat életében volt olyan időszak, amikor szinte az egyetlen vallásos kiadó volt, és csak korlátozott számú kiadványt jelentethetett meg. A rendszerváltás után viszont nőtt a konkurencia, sorra alakultak a vallási irodalommal foglalkozó kiadók. 
A kiadványok számának növekedésével párhuzamosan azonban a piacon egyre inkább háttérbe szorult a vallási, főként a keresztény vallási irodalom. Ezért is fontos a Szent István-könyvhét - mondta a bíboros.
Rózsa Huba, a társulat alelnöke elmondta, hogy a keresztény szellemiségű könyvkiadók 26. alkalommal megrendezett, szombatig tartó seregszemléjén, a budapesti Ferenciek terén 24 pavilonban 31 kiadó várja az érdeklődőket. 
A mustrán jelen van egyebek mellett az Új Ember, a Vigília, a Jel és a Szent Gellért Kiadó, a Szent István Társulat, az Agapé, a Jezsuita Kiadó, a Don Bosco Kiadó, a protestáns egyházakat a Harmat Kiadó, a Kálvin Kiadó és a Luther Kiadó, valamint a Magyar Bibliatársulat képviseli, a magánkiadók közül pedig egyebek mellett az Etalon, a Kairosz, a Kráter, a L'Harmattan és a Tinta Kiadó vesz részt a könyvhéten. 
Rózsa Huba ismertette: a könyvhéten délutánonként író-olvasó találkozók, dedikálások keretében 56 szerzővel találkozhatnak a rendezvényre kilátogatók. 
A könyvhét programja megtalálható www.szentistvankonyvhet.hu oldalon.
Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke a könyvhétre megjelenő könyvek közül kiemelte A magyar katolikus püspökkari tanácskozások története és jegyzőkönyvei 1892-1918 között című kötetet. Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó két és fél évtizedében született dokumentumokból fény derül a katolikus püspöki kar állásfoglalásainak és határozatainak számos érdekes részletére. 
Megemlítette Legeza László Rágalmak és valóság című kötetét, amelyben a szerző az egyház ellen leggyakrabban megfogalmazott kritikákat gyűjtötte össze és azokra igyekszik választ adni.
Szólt Sík Sándor: Kézen fogva vezet a Mester címmel megjelent "gondolatgyűjteményéről". A kötet a piarista papköltő eddig kiadatlan, a kommunizmus idejében titkos, gépelt példányokban kézről kézre járó szövegeit tartalmazza.
Sarbak Gábor kitért Hodász András: Praliné a léleknek. András atya válaszol című könyvére is, amely kifejezetten a fiatalok kérdéseire ad a fiatalok nyelvén megfogalmazott, rövid, lényegre törő válaszokat.
Az ünnepségen Erdő Péter bíboros és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke átadta az ez évi Stephanus-díjakat. Az elismerést Rokay Zoltán katolikus pap, tanszékvezető egyetemi tanár és Valter Ilona régész vehette át.
Spányi Antal ismertette: a Stephanus-díj a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány közösen alapított kulturális díja, amellyel olyan szerzőket jutalmaznak, akik "magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik".

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés