Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Megújult a Kazinczy-kert és a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok Széphalmon

MTI - 2022.07.21.

Megújulva várja a látogatókat a Magyar Nyelv Múzeumát és a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokot is befogadó Kazinczy-kert Széphalmon.

A Petőfi Irodalmi Múzeum csütörtöki közleménye szerint a történelmi jelentőségű fás-ligetes park, amely mintegy négy és fél hektáron terül el, a Partnerséget építünk című Interreg együttműködés eredményeként újult meg.
A rekonstrukció során modernizálták a kertet, bővült az úthálózat, új látványelemek (szökőkút, térplasztikák) kaptak helyet, valamint feltárták az egykori Kazinczy-kúria falait és kijelölték a széphalmi mester lakóházának alaprajzát. Ezek mellett külső és belső restauráláson esett át a Kazinczy Emlékcsarnok.
Mint írták, a megújult Kazinczy-kert és Mauzóleum elemeit jól kiegészíti A Magyar Nyelv Múzeumában 2021-ben megnyílt "Szokott ösvényen szokatlanul" című, Kazinczy Ferenc életútját és életművét bemutató új állandó kiállítás.
A 2017 végétől 2022. július 31-ig tartó pályázat keretében a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum széphalmi társintézménye, A Magyar Nyelv Múzeuma és a szlovákiai Királyhelmec (Kráµovský Chlmec) Önkormányzata között szoros együttműködés jött létre.
Az Európai Unió támogatása és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozása révén indult kulturális és turisztikai együttműködés célja, hogy a határ két oldalán élő közösségek együttesen kínálják fel közös, régiós értékeiket a Bodrogközbe látogatók számára, és az oktatásban résztvevők olyan segédanyagot és képzést kapjanak, mely hozzájárul ahhoz, hogy a régióban dolgozó tanárok és az ott tanuló diákok korszerű ismeretekhez jussanak.
A pályázatnak köszönhetően Királyhelmecen megújult az Amfiteátrum: bővült és korszerűsödött a nézőtér, modernizálták a színpadot, átalakultak az öltözők és kiszolgálóterek, bővült a raktárkapacitás, aszfaltburkolatot nyert a helyszín környezete - írták.
A beruházások mindvégig tekintettel voltak a fenntarthatóság és az energiatakarékosság szempontjaira is.
Beszámoltak arról is, hogy a turisztikai fejlesztések előmozdítására a Petőfi Irodalmi Múzeum létrehozta a BodrogPass nevű mobiltelefonos applikációt, amely 10, Királyhelmec Önkormányzatával közösen kidolgozott, különféle turisztikai útvonalat kínál a térségbe látogatók számára. Ezek az ajánlott tematikus útvonalak, melyek ismert és kevésbé ismert természeti és kulturális célpontokat (egyebek mellett Sárospatak, Megyer-hegy, Lelesz, Tőketerebes, Borsi) ismertetnek és gyűjtenek össze, nyomtatott formában is elérhetőek az érintett turisztikai helyszíneken.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Tandori SzubjektívSzabadmattÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés