Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó<br>ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét.hu online

Michael Hesemann és Kocsis Imre kapta az idei Stephanus-díjakat

MTI - 2016.05.09.

Michael Hesemann német történész, író, újságíró és Kocsis Imre teológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Karának tanszékvezető tanára kapta idén a Stephanus-díjat.

Az elismeréseket a Szent István Könyvhét megnyitó ünnepségének keretében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át hétfőn Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dísztermében.
Forgó András történész, a PPKE docense az irodalmi kategória díjazottját méltatva hangsúlyozta, hogy Michael Hesemann "napjaink egyik legnagyobb hatású egyháztörténetírója, aki már több mint negyven kötetével járult hozzá a katolikus egyház múltjának elmélyültebb megismeréséhez, és - ami talán legalább ennyire fontos - az egyházat ért rágalmak és fekete legendák szakszerű és árnyalt megcáfolásához". Michael Hesemann műveivel "megértésre ösztönöz és nem ítélkezésre" - fogalmazott. 
Michael Hesemann 1964-ben született Düsseldorfban. A göttingeni egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait történelem, irodalomtudomány és újságírás szakon. Neve az 1990-es éveken vált széles körben ismertté, amikor nemzetközi szakértők bevonásával vizsgálatokat végzett a Titulus Christi-ereklyén, a római Jeruzsálemi Szent Kereszt-bazilikában őrzött keresztfelirat-töredéken. A valódi hírnevet a katolikus egyház történetének meghatározó fejezeteit tárgyaló kötetei hozták meg számára, e műveket máig tizenhat nyelvre fordították le és csaknem kétmillió példányban adták el. Magyarul nyolc kötete olvasható.
Michael Hesemann az elismerést megköszönve arról beszélt: fontos, hogy Európa életben tartsa keresztény gyökereit és ehhez a Szent István Könyvhét is hozzájárul. "Ugyanakkor boldogító érzés az is, hogy Magyarországon vannak politikusok, akik emlékeznek civilizációnk keresztény identitására és nem támogatják az értékek mindenütt hangoztatott relativizmusát, (.) és a nem keresztény népek ellenőrzés nélküli bevándorlását".
"Ezért lehet napjainkban Magyarország világítótorony és a bennünket erősítő örökség védőbástyája" - fogalmazott a német történész. A magyarok a kommunizmus idején megtanulták, mit jelent istentelen társadalomban élni, talán ezért is tudják jobban megbecsülni a hit értékeit - mondta, hozzátéve, hogy a díj szimbolizálja azt is, hogy a magyar és a német nemzetet szorosan összefűzi szenvedésekkel teli történelmük.
"Mi, németek gyakran szorultunk a Magyarországról érkező figyelmeztetésre, amikor szem elől tévesztettük a közös értékeket és ez az intés jól jönne a jelenlegi Merkel-kormánynak is" - fogalmazott Michael Hesemann.
Szuromi Szabolcs Anzelm, a PPKE rektora a teológiai kategória díjazottját méltatva ismertette: Kocsis Imre 1957-ben született Jakabszálláson. Teológiai tanulmányait  1977-ben kezdte meg a budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémián. 1979-től 1984-ig Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen tanult, ahol teológiai licenciátust szerzett.
1989-ben lett az Egri Érseki Hittudományi Főiskola tanára, 1999 és 2008 között az Egri Hittudományi Főiskola váci kihelyezett tagozatának igazgatója, emellett 1999-től 2010-ig a Vácott működő propedeutikus szeminárium rektora. 2008-tól 2012-ig a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára. 1989-ben kezdett oktatni a PPKE Hittudományi Karán, 2012-től az Újszövetségi Szentírástudományi Tanszékének vezetője. 
Legfőbb kutatási területei az Újszövetség kortörténete, a hegyi beszéd, Lukács evangéliuma és a lukácsi teológia, valamint Szent Pál teológiája. Több mint hetven cikke, valamint hét önálló kötete jelent meg - hangzott el.
Kocsis Imre a díjat megköszönve arról beszélt: megtiszteltetés számára, hogy az irgalmasság szentévében veheti át az elismerést, hiszen az egyik, számára legkedvesebb könyve, a Lukács evangéliumához írt kommentárja. Lukács evangéliumában pedig végig jelen van az irgalmasság motívuma, a Jézus gyermekkoráról szóló részben, a nyilvános működését bemutató részben és a szenvedéstörténetben is. Lukácsi sajátosság, hogy a szenvedő Jézus egyben irgalmas Jézus, aki még az ellenségén is segít, és aki imádkozik az őt keresztre feszítőkért - mondta.
A Stephanus-díj a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány közösen alapított kulturális díja, amellyel olyan szerzőket díjaznak, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén. A díjat az idei kitüntetettekkel együtt eddig ötvenen nyerték el.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés