ProsperoD
Külföldi könyvek
webshopja
Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Külföldi könyvek <br> webshopja Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Mire való a művészet? - Gulyás Gábor kötete a Ráció Kiadónál

MTI - 2017.07.26.

Az elmúlt évtizedben rendezett kiállításaihoz írt kurátori szövegekből válogat Gulyás Gábor Mire való a művészet? című tanulmánykötete, amely a Ráció Kiadó gondozásában jelent meg.

A jelenleg a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumot vezető filozófus, esztéta korábban a debreceni Modem első igazgatója (2006-2011), majd a Műcsarnok és az Ernst Múzeum vezetője (2011-2013), a Velencei Biennále nemzeti biztosa (2011-2014) volt.
"Több mint félszáz képzőművészeti kiállítást rendeztem az elmúlt tíz évben, ezek nagy részéhez készült kurátori bevezető tanulmány, amelyek mintegy fele meg is jelent" - idézte fel az MTI-nek. Mint hozzátette azonban, ezek az írásai mára nehezen hozzáférhetők, hiszen többnyire már nem forgalmazott katalógusokban olvashatók.
Gulyás Gábor ezért Dobás Kata szerkesztővel közösen tizenhat írást válogatott ki, amelyek együtt egyfajta összképet adnak az elmúlt évtized kurátori tevékenységéről. További kettő, visszatekintő jellegű tanulmány a kötethez készült, olyan, komoly utóéletettel bíró kiállításokról, mint a Mi a magyar? és a Bukta Imre-tárlat, a könyvet pedig egy Gulyás Gáborral folytatott beszélgetés zárja.
A 220 oldalas kötet egyfajta számvetés - jegyezte meg a szerző, aki elárulta, a könyv azért született meg éppen most, mert a következő időszakban nem fog Magyarországon kiállítást rendezni.
Gulyás Gábor elmondta: határozott elképzeléssel bír arról, hogyan kell tárlatot rendezni, a kurátori munkát egyfajta performatív aktusként fogja fel; a kiállításrendezésre nem művészeti, hanem inkább autonóm intellektuális tevékenységként tekint.
"Mégis azt tapasztalom, hogy a kritikai visszhangban ez nagyon kevéssé jelenik meg, nagyon kevés Magyarországon az érdemi műkritika" - jegyezte meg. Mint hozzátette, egy kiállítás előkészítése hosszú idő, akár évekbe is telhet, ezért is rossz érzés, ha utána egy kritikus félórás gondolkodás után, érdemi intellektuális munka nélkül ír róla.
Az azonban természetesen nem baj, ha valaki másként értelmez valamit, mint a kurátor, ez néha kifejezetten izgalmas eredményre vezet - fűzte hozzá Gulyás Gábor, aki az elmúlt időszakban külföldön - Nyizsnij-Novgorodban, Kolozsváron és Rómában - rendezett kiállításokat.
A Mire való a művészet? című tanulmánykötet a könyvesboltokban már kapható, bemutatóját szeptember 13-án az Írók Boltjában tartják.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés