ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Külföldi könyvek <br> webshopja
Könyvhét.hu online

Nemzetközi kulturális és művészeti konferenciát rendez a MISZJE

MTI - 2018.04.14.

Első alkalommal rendez nemzetközi kulturális és művészeti konferenciát a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesületet (MISZJE) április 19-én és 20-án a fővárosi Lumen Kávézóban - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kétnapos tanácskozáson magyarországi és külföldi írókkal, fordítókkal, nemzetközi fesztiválok szervezőivel, könyvkiadók, kulturális intézetek és intézmények vezetőivel keresik a választ egyebek mellett arra is, hogy mitől lesz a magyar irodalom érdekes külföldön, milyen intézmények segítik a magyar kultúra nemzetközi érvényesülését, valamint hogyan működnek és milyen eredményeket érnek el a külföldi kulturális fesztiválok.
Csütörtökön Gün Benderli és Marko Cudic műfordítókkal beszélget Jeney Zoltán, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Iroda vezetője, majd a külföldi kulturális intézetek tevékenysége lesz a téma Joao Henriques (Camoes Intézet - Budapesti Portugál Nyelvi Központ), Gaborják Ádám (Észt Intézet) és Orbók Luciet (Cseh Centrum Budapest) részvételével.
A magyar kultúra külföldi reprezentációjáról Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke és Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója fog beszélgetni. A szakmai programok után a ZitheRandom, vagyis Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián citerás improvizációkkal tarkított koncertje következik.
Pénteken a művészet nemzetközi értékesítésének kiadói és szerzői jogi kihívásairól rendeznek kerekasztal-beszélgetést Érsek Nándorral, a Scolar Kiadó vezetőjével, Kabai Eszterrel, az Artisjus jogi igazgatójával, Lábody Péterrel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Szerzői Jogi Főosztályának vezetőjével és Sárközy Bencével, a Libri Kiadói Csoport kiadási igazgatójával. 
Az érdeklődők külföldi kiadói modellekkel ismerkedhetnek Szabó Zsuzsanna, a Balassi Intézet Publishing Hungary programjának vezetője által moderált beszélgetésen, amelyet a külföldi kulturális fesztiválok irodalomnépszerűsítő szerepéről szóló tanácskozás követ Karácsonyi Zsolt (Kolozsvári Kikötő), Vera Papic (Kikinda Short, Belgrád) és Vlad Pojoga (Z9Festival, Nagyszeben) részvételével.
A szerb irodalom és kultúra lesz a téma az ingyenes kétnapos konferencia utolsó szakmai programján, amelyen Svetislav Basara és Radoslav Petkovic írókkal beszélget Csordás Gábor költő, műfordító. A kétnapos rendezvényt végül a szerbiai Organizam együttes koncertje zárja.
A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesületet (MISZJE) tíz szakmai civil szervezet hozta létre 2008-ban, többek között a Magyar Írószövetség, a Magyar Műfordítók Egyesülete, a Magyar PEN Club, a Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetsége. A szervezet több mint 700 írót, műfordítót, fordítót és szerkesztőt tud soraiban - olvasható a közleményben.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/3.ÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés