Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
újdonságai
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságai Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

Szerb Antal Utas és holdvilág regényének adaptációját mutatja be a kolozsvári magyar színház

Gazda Árpád – MTI - 2022.01.04.

Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének színpadi adaptációját mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház - hangzott el az előadásról tartott keddi sajtótájékoztatón.

Tompa Gábor színházigazgató kiemelte: Szerb Antal regénye a kaland, a miszticizmus és a pszichodráma keveréke. Nemcsak a főhősök olaszországi utazása, hanem belső utazás is, szabadulás a jelenből az emlékek világába. Tompa Gábor nehéz feladatnak mondta a színpadi változat megalkotását, hiszen a regény egyáltalán nem teátrális.
Kali Ágnes dramaturg arról beszélt, hogy két-három hónapig dolgozott a szövegen Nagy Botond rendezővel. Az volt a fontos számukra, hogy a párbeszéd ne csak a szereplők között, hanem a múlt és a jelen között is megvalósuljon.
Nagy Botond elmondta: ez az első alkalom, hogy nem rendezői előadást akart létrehozni. Végig érezte ugyanis, hogy Szerb Antal szövege nagyon fontos. Szerinte ez olyan anyag, amely megnyitja, sebezhetővé teszi az embert.
"Úgy kell olvasni ezt a könyvet, mintha egy kisbabát tartanál a kezedben. Vigyáznod kell rá" - magyarázta a rendező.
A Mihályt alakító Bodolai Balázs úgy vélte, hogy a kolozsvári előadásban az utazás a főhős lelkében történik. Szerinte az általa alakított Mihály nem pozitív szereplő, hiszen képtelen a jelenben élni, emlékei mindig a múltba húzzák, és ez számára fájdalmat okoz.
Rancz András led- és videodizájner elmondta: fényinstallációival az utazás hangulatát próbálta megteremteni a színpadon minimalista, de nagyon konkrét módon.
Az Utas és Holdvilág bemutatóját szombaton tartják a színház nagytermében.

Gazda Árpád – MTI

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés