ProsperoD
Külföldi könyvek
webshopja
Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Külföldi könyvek <br> webshopja Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Szerencsés szám – 13 cím a Man Booker-díj jelöltlistáján

MTI - 2017.07.27.

A hetvenéves Paul Auster hétévnyi szünet után megjelent új regénye, a 4 3 2 1 is rajta van a Man Booker-díj 13 címet tartalmazó jelöltlistáján, amelyen 2014 óta a teljes angol nyelvterületről szerepelhetnek szerzők.

A brit irodalmi díj esélyeseinek "hosszú listáján" a New Yorkban élő Auster új regénye mellett három további amerikai író, Colson Whitehead The Underground Railroad, George Sauders Lincoln in the Bardo és az elsőkönyves Emily Fridlund History of Wolves című műve is szerepel. A jelöltek mezőnyébe négy brit író alkotása került be: az ugyancsak debütáló Fiona Mozley (Elmet), Jon McGregor (Reservoir 13), Ali Smiths (Autumn) és Zaide Smith (Swing Time).
Két ír szerző, Sebastian Barry (Days Without End) és Mike McCormack (Solar Bones), valamint a pakisztáni származású Mohsin Hamid (Exit West) és Kamila Shamsie (Home Fire) szintén a jelöltek között van.
A szerda éjjel közzétett listára egy korábbi Booker-díjas, az indiai Arundhati Roy The Ministry of Utmost Happiness című regénye ugyancsak felkerült. Az írónő 1997-ben kapta meg az elismerést Az Apró Dolgok Istene című bemutatkozó regényéért.
A BBC News honlapja emlékeztetett arra, hogy Sebastian Barry Days Without End (Végtelen napok) című háborús regénye kapta a Costa Könyvdíj (Costa Book Awards) fődíját. A 61 éves dublini Barry az első író, aki másodszor is elnyerte a nagy presztízsű brit irodalmi elismerést. A regény az 1850-es években kezdődik, két ír katona történetét meséli el, akik harcolni indulnak az Egyesült Államokba és az amerikai polgárháború csatáiban is részt vesznek.
Lola Young, az idei zsűri elnöke úgy értékelte, hogy a 13 kötet "sokszínű spektrumot mutat be - nemcsak az irodalmi stílusok szempontjából, hanem a regények hőseit tekintve is". A válogatásban hét férfi és hat női szerző műve szerepel, ugyanilyen arány alakult ki a tavalyi listán is.
A hat művet tartalmazó "rövid listát" szeptember 13-án jelentik be, a győztes kötet címét pedig október 17-én hozzák nyilvánosságra.
A Man Booker-díj, amelyet idén 49. alkalommal fognak átadni, 50 ezer fontos (17 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés