Ben és Holly
apró királysága
Mélytengeri Mentőcsapat
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
Ben és Holly <br> apró királysága Mélytengeri Mentőcsapat Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyvhét.hu online

Tőkének sem kicsi Marx Tőkéje francia kiadói szerződésének mai napi ára

MTI - 2018.12.13.

Több mint 120 ezer euróért (39 millió forintért) kelt el egy párizsi aukciósház árverésén az a szerződés, amelyet Karl Marx írt alá a Tőke című kötet francia kiadásáról.

A dokumentum árát előzetesen 20-25 ezer euróban (6,5-8 millió forintban) állapították meg az Ader Nordmann árverési ház szakértői - írta a francia BMF csatorna portálja.
A szerződést Marx 1872-ben írta alá francia kiadójával, Maurice Lachatre-ral. Az iratban Marx leszögezi, hogy a könyvet olyan "formátumban és áron kell forgalomba hozni, hogy azok is hozzájuthassanak, akiknek a legkevesebb is számít".
Az aukciósház szerdai közleménye szerint az árverésen Marx 19 kézzel írt levelére és Friedrich Engels két kézírásos levelére is lehetett licitálni. A zömmel 1872-ből származó levelek egyenkénti becsült ára  2500-30 ezer euró (806 ezer-9,6 millió forint) volt, de végül 32 ezer-160 ezer euró (10-51,6 millió forint) közötti áron találtak gazdára.
A levelek tanúsítják, hogy a Tőke első fejezetét, amely később a marxizmus alaptézisévé vált, teljes egészében Marx fordította franciára - hangsúlyozta Thierry Bodin, kézirat- és aláírásszakértő. Hozzáfűzte: a történelmi dokumentumokat Lachatre örökösei őrizték meg.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés