Könyvhét <br> 2021
Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Livi meséi
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Livi meséi Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Új vezetők a Líra Csoportnál

Corvina Kiadó - 2021.01.23.

Király Levente a Corvina Kiadó új igazgatójaként, Kúnos László a Líra non-fiction tanácsadójaként dolgozik tovább.

Átalakul és kibővül a Líra Könyv Zrt. és társasághoz tartozó kiadói csoport (Athenaeum, Corvina, General Press, Magvető, Manó Könyvek, Partvonal, Rózsavölgyi és Társa) szakmai vezetése. Kúnos László, a Corvina Könyvkiadó eddigi vezetője a cégcsoport non-fiction tanácsadójaként dolgozik tovább, a Corvina valamint a Rózsavölgyi és Társa igazgatását Király Levente korábbi főszerkesztő veszi át.

A magyar könyvpiac az elmúlt években jelentős átalakuláson ment át, új szereplők jelentek meg, vállalkozások szűntek meg, a pandémia pedig különösen nehéz kihívások elé állította az egész szakmát. A Líra Csoportnak ebben a nehéz időszakban úgy sikerült megerősítenie piaci pozícióját, hogy nem adta fel minőségre koncentráló üzletpolitikáját. A csoport két ismeretterjesztő profilú kiadója, a Corvina és Rózsavölgyi és Társa megőrizték tradicionális karakterüket, miközben sikerrel feleltek meg a folyamatosan változó piaci kihívásoknak. Az új felállásban hagyományos erényeik megőrzése mellett még több gondot kívánnak fordítani szerzőik és az olvasóközönség közötti kapcsolat gazdagabbá és színesebbé tételére, annak bizonyítására, hogy a magas kultúra a piaci viszonyok között is virágozhat.

Kúnos László műfordító, egyetemi tanár 1987-ben került a Corvina Könyvkiadóhoz. A rendszerváltást követő időszakban a kiadó idegen nyelvű főszerkesztője volt, 2003-ban került a kiadó élére. Irányításával az idén 66 éves Corvina az ország egyik vezető non fiction kiadója lett, és megkerülhetetlen szerepet tölt be a művészeti, kultúrtörténeti és tudományos ismeretterjesztő könyvkiadás területén. A minőséget első számú értéknek tekintő szakember a jövőben non fiction tanácsadóként segíti a cégcsoporthoz tartozó kiadók és az igazgatóság munkáját, valamint folytatja angol, svéd, norvég és dán műfordítói munkáját is.

Király Levente író, költő, szerkesztő 2000–2002, majd 2008–2015 között a Magvető Kiadó szerkesztőjeként dolgozott, majd Kúnos László felkérésére a Corvina Kiadó szerkesztője, majd főszerkesztője lett. Nevéhez fűződik egyebek mellett a kiadó népszerű „..Megmondja” sorozata. A jövőben ő felel az 1850-ben alapított zenei kiadó, a Rózsavölgyi és Társa vezetéséért is. Célja, hogy a Corvina és a Rózsavölgyi és Társa szerzőinek művei tradicionális közönségük mellett új, minőségre nyitott olvasói csoportokhoz is eljussanak.

Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt. elnöke köszönetet mondott Kúnos László eddigi, a magyar könyvkiadás történetén is nyomot hagyó munkásságáért, és az átalakítás kapcsán elmondta: „Az új struktúra biztosítéka a cégcsoportnál 1842 óta kompromisszumok nélkül képviselt, minőség-központú kiadói szemlélet megőrzésének és a modern könyvpiaci eszközök hatékony használatának.”

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/4. szám címlapjaÉlet és Irodalom AlapítványKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyMMA
Belépés