Az olvasás éjszakája
ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Az Olvasás Éjszakája
2018. szeptember 29.
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Az Olvasás Éjszakája 2018. szeptember 29. Külföldi könyvek <br> webshopja
Programok

A halhatatlan halott - Arany-félmaraton a Katona József Színházban

2017.10.05.

Különleges produkcióval készül a Katona József Színház október 22-én az Arany-emlékév jegyében; nézőit izgalmas kalandra hívja: három, külön részből álló előadásuk Arany János egy kevéssé exponált arcát mutatja meg társulatuk színművészei segítségével.
Az előadás címe Gyulai Pál gyászbeszédéből származik. Noha Arany kétségtelenül halhatatlan alakja kultúránknak, néha mégis felvetődik a kérdés: valóban kortársunk-e? A halála napján, azaz október 22-én színre kerülő előadásban nem a nemzeti költő, a magyarság lantosa, hanem inkább a rezignált, a tragikus, olykor kétségbeesett, az öngyilkosság szélére sodródott depressziós ember áll a középpontban. Az, aki elvesztette egyetlen szellemi társát, Petőfit, aztán megélte fiatal lánya irtózatos halálát, és aki szinte megjósolta unokája, Piroska korai elmúlását is.
Az ismert és kevésbé ismert Arany-versek és- levelek mellett elhangzanak a kortársai (pl. Lisznyai Kálmán, Szász Károly, Széchenyi, Vörösmarty, ) és irodalmi utódai ( Szomory Dezső, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Szilágyi Ákos) írásai is. Megidézik a zeneszerző Aranyt, továbbá kitérnek a költő és a képzőművészet kapcsolatára. A rezignáció jegyében elhangzanak majd az (1811) október 22-én született Liszt Ferenc kései zongoradarabjai is.
A három előadás egyben ad ki egy egész képet, de önállóan is megtekinthetők:
A halhatatlan halott – Arany-félmaraton: Bevezetés
14.00-15.15
A halhatatlan halott – Arany-félmaraton: Tárgyalás
15.45-18.30
A halhatatlan halott – Arany-félmaraton: Befejezés
19.30-22.00
Jegyek előadásonként 1000 forintért, mindhárom előadásra szóló együttes vásárlás esetén pedig 33% kedvezménnyel megvásárolhatók.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés