Az olvasás éjszakája
ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Az Olvasás Éjszakája
2018. szeptember 29.
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Az Olvasás Éjszakája 2018. szeptember 29. Külföldi könyvek <br> webshopja
Programok

Hegedűs Mária: Kalandozás Bakucz József költészetében – könyvbemutató

2017.10.05.

A Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya szeretettel meghívja

Hegedűs Mária

Kalandozás Bakucz József költészetében
(Magyar Műhely Kiadó, 2017)
című kötetének bemutatójára

2017. október 12-én, csütörtökön 18 órára a szövetség klubhelyiségébe
(VI. ker. Bp., Bajza u. 18., I. em.)

Közreműködik
András Sándor
Ladik Katalin
Szkárosi Endre
és a szerző

Házigazda
Szombathy Bálint

Miközben úgy helyeztem el Bakucz József életművét, hogy ne legyen provinciális, számomra ő lett „a száműzött költő”: irányzatokba nem sorolható, a magyar költészet egyetemes állócsillaga. Ez az a kategória, amely a legárnyaltabban képes anyanyelvünkön kifejezni azt a létállapotot, amelyben Bakucz életművének fejlődéstörténete megragadható. Így, történeti tekintetben is fölvázolható egy olyan névsor – magyar és világirodalmi is –, amely távlatokat rajzol köréje. Ki nevezné emigránsnak, diaszpórának, határon túlinak vagy nyugatinak Janus Pannonius, Balassi Bálint költészetét – azon megfontolásból, hogy mikor, hol éltek, alkottak és tanultak? Ki merné hasonló jelzőkkel illetni Ovidius, Dante vagy Mickiewicz életművét?
Bakucz korai költészete Pilinszky és Nemes Nagy irányzatához köthető, de a folytatás messze el is rugaszkodik ettől. A nyelvi kubizmus és a vizualitás érintésével, a legmodernebb magyar szürreális és konkrét költői nyelvet alkotja meg életművével, amelynek számottevő része máig kiadatlan.
Hegedűs Mária

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés