Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék
Nuria Amat: A kokainkirálynő

Az árnyak labirintusába

Nuria Amat
A kokainkirálynő
Talán azért olvasunk még mindig irodalmat, kitalált sorsokról szóló kitalált történeteket, hogy jobban megértsük, amit valóságnak szokás nevezni. Ez a legfőbb erénye Nuria Amat könyvének is, amely egy nő, a fiatal katalán Rat szemével láttatja velünk a kolumbiai falu nyomorát, melynek mindennapjait a kábítószer-kereskedelem szabja meg. Megalázott, halálraítélt emberek, mint Wilson Cervantes, a kiábrándult újságíró is, akivel Rat megosztja azt a valamit, amit csupán az időtlen őserdő mélyén lehet életnek nevezni, ahol a kunyhójuk áll. A természetes tér, az őserdő, s vele szemben a kokaültetvények, az emberkéz által létrehozott tér, csakúgy, mint a város, az emberi civilizáció által manipulált tér áll szemben egymással.

Az erdő itt is, akárcsak Conradnál, a konfúzió, a káosz metaforája, valójában azonban csak látszólag a metaforája, hiszen az ember és civilizációjának legsötétebb vetülete teremtett káoszt és barbárságot az őserdő szívében. Az árnyak labirintusába vezet el bennünket Nuria Amat, hősnőjének naiv pillantása segítségével, és ahogy Rat halad előre a mesélésben, úgy veszítjük el mi is pillantásunk eredendő ártatlanságát. Rat naivitása és koravénségre kárhoztatott ifjúsága a miénk. Ő vezet bennünket kézen fogva az ambíció és a nyomor miatt elaljasult világban, amelyben a szerelem, a szeretet és az emberi méltóság számára már nincsen hely.
A Kolumbia életét gyötrő politikai és társadalmi tragédia sokkal több, mint puszta háttér, hiszen annak díszletei között zajlik Rat szerelmének története. Életének szerves része lesz, a kiábrándultság keserű íze és a ráeszmélésből fakadó tisztánlátás elegye hatja át, az sodorja odáig, ahonnan már nincsen visszaút. Hiába, sokan mondták már, hogy tisztánlátás csak valamilyen veszteség árán lehetséges.
A regény helyszínválasztása kitűnő, a szerző remekül ábrázolja a mostoha tájat, éghajlatot, falut, a szófukar, magukba forduló négereket. A kokainültetvényen zajló mészárlás, a kokabál, a határ felé menekülő földönfutók jelenetének ábrázolásával Nuria Amat a legkiválóbb latin-amerikai elbeszélők sorába lépett – írták róla Kolumbiában.

Nuria Amat
A kokainkirálynő (Ford. Pávai Patak Márta)
Patak Könyvek, Leányfalu, 2006
Kb. 208 oldal, 2200 Ft


Mojzer Győző

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés