Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Értelem és érzelem – Rika Ponnet Csak veled - a romantikus szerelem visszatér című kötetéről

Bráder Edina - 2020.12.18.

Ki ne vágyna a minden akadályt leküzdő, varázslatos, sírig tartó szerelemre? Rika Ponnet, a népszerű belga szexológus szerint mindnyájan, azonban mégis rögtön a romantikus szerelmet hibáztatjuk, ahogy valami elromlik a kapcsolatban. Miért alakult ez így, és hogyan változtathatjuk meg hozzáállásunkat? Ponnet erre keresi a választ legújabb, Csak veled című könyvében.

Rika Ponnet népszerű szexológus hazájában, Belgiumban, és pszichológus férjével együtt egy párkapcsolati irodát is vezetnek. Első könyve, a Maradj mellettem szakmai tapasztalatait felhasználva íródott, és a párkapcsolatokon belüli hatalmi játszmák kérdéskörét boncolgatja. És hiába van más szavakkal fémjelezve, tulajdonképpen a Csak veled témája is nagyon hasonló.

Ponnet két fő problémát nevez meg a modern párkapcsolatokban: azt, hogy racionális alapokra épülnek, illetve hogy ragaszkodunk az alakíthatósághoz. Több kutatás eredményét is említi, melyek azt bizonyítják, hogy az érzelemre hamarabb reagálunk, mint a rációra – és azt állítja, a partnerválasztásban is ezt kellene követnünk. Az egyik fő érveként erre az online ismerkedés jelenségét hozza fel. Ahogy regisztrálunk egy társkereső oldalra, az rögtön kritériumokat kér tőlünk: milyen idős legyen az illető, akire vágyunk, milyen magas, milyen legyen a hajszíne, szeresse-e a gyerekeket, és a többi. Így az algoritmus rögtön a számunkra megfelelő partnereket kínálja fel. Tegyük fel, hogy találunk egy tökéletes jelöltet, akivel meg is beszélünk egy találkozót, ám a randevún mégsem megy minden, olyan simán, mint gondoltuk – hiába pipáltunk ki minden jellemzőt a listánkon, mégsem működik a dolog, mert hiányzik az a bizonyos plusz: az érzelem. Ponnet arra buzdítja az olvasót, hogy merje belelovallni magát az érzelmekbe és a tapasztalásba, a romantikus szerelmet ugyanis mindenkinek át kell egyszer élnie. Hollywood és romantikus filmjei azonban elhitették velünk, hogy ez egy megvetendő, lenézendő dolog, egyfajta ideiglenes elmebaj, melynél a józan, átgondolt választást sokkal többre kell értékelnünk – Ponnet szerint azonban ennek éppen az ellenkezője igaz.

A szexológus a másik fő kérdésben, az alakíthatóság kérdésében is éppen az ellenkezőjét vallja annak, amit a legtöbben: hogy egy hosszan tartó kapcsolatot önmagában még nem kell tisztelni vagy csodálni, ugyanis lehet, hogy már régóta boldogtalan. Ponnet azt állítja, hogy az idők során kialakult, hogy elítéljük azt, aki gyorsan váltja partnereit, holott pedig lehet, hogy az dönt jól. A rögzült viselkedésmintákat ugyanis nagyon nehéz megváltoztatni, így ha áthidalhatatlan különbség van a partnerek között, azt valószínűleg nem lehet kiküszöbölni. A kötet ezen a ponton tér át a kötödésminták és a szeretetkörök részletezésére, így próbálván megismertetni a laikusokkal a párkapcsolati dinamika mögötti okokat. Ha a pár egyik tagja ösztönző magatartást mutat, a másik pedig visszahúzódót, úgy a visszahúzódó fél könnyen érezheti azt, hogy a másik megfojtja ragaszkodásával; az ösztönző fél pedig azt, hogy a másik elhanyagolja őt. Mi hát a megoldás? Hasonló kötődési mintájú partnert kell keresnünk?

Rika Ponnet nem foglal egyértelműen állást ebben a kérdésben, inkább példák sokaságával és azoknak kielemzésével próbálja rávezetni az olvasót, hogy az egyes történetekben megjelenő párok kapcsolata miért működik jól, vagy éppen miért nem működik. Ezek a példák egyébként a kötet erősségei, a zölddel szedett kis történetek közelebb hozzák az olvasóhoz az éppen érintett témát, segítik a megértést - és nem utolsó sorban, akár magunkra is ismerhetünk bennük.

Azt talán nem állíthatjuk, hogy a Csak veled világrengető új felfedezéseket tett a szerelem terén, vagy hogy a kötet olvastán rögvest rendbe jön a szerelmi életünk. Ponnet azonban rávilágít olyan tényekre, mozzanatokra, melyek eddig elkerülték figyelmünket – egyik érdekes meglátása például, hogy a Tinderhez hasonló alkalmazások éppen a varázslatos véletlent küszöbölik ki a párválasztásból –, és az biztos, hogy a könyv olvasta után egészen új szemmel fogjuk nézni partnerünk (vagy jelöltünk) és önmagunk viselkedését.

Bráder Edina

Rika Ponnet: Csak veled - a romantikus szerelem visszatér
Fordította: Bérczes Tibor
Corvina Kiadó, 268 oldal, 3490 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: