Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Csúcspéldányszámok, 2013. harmadik negyedév

K. A. - 2013.11.15.

A Központi Statisztikai Hivatal negyedévenként közzéteszi a tízezernél nagyobb példányszámban megjelenő művek listáját, mi pedig a honlapunkon rendszeresen megjelentetjük az éppen aktuális adatsort. A 2013. év III. negyedévi listája igen szűkös.

Ismert adat, hogy a magyar könyvpiacon az utóbbi években 10-12000 mű látott napvilágot, radikálisan ez a helyzet nem változik idén sem (radikális változásnak azt gondolnám, ha mondjuk, kiderülne majd jövőre az ez évi adatsorok összesítésekor, hogy 2013-ban mindössze 6000 mű jelent meg), de erre a radikális változásra nem érdemes számítani, tanúsíthatja ezt minden könyvesbolt látogató olvasó.

Viszont egészen bizonyos, hogy az év első felének biztató könyvpiaci lendülete valamikor a nyáron megtört, és a harmadik negyedévi nagy példányszámú megjelenések szűkössége talán ezzel van összefüggésben.

A tízezernél nagyobb példányszámban megjelent művek listájára összesen hét mű került fel magyar szerzőktől. Négy gyermek-ifjúsági könyv kategóriájába sorolható mű, egy fiction és két non-fiction kategóriába tartozó mű.

Természetesen amiatt követjük nyomon a nagy példányszámú művekről megjelenő KSH lista alakulását, mert úgy véljük, hogy információt hordoz a mai magyar könyvpiacról és a mai magyar könyvolvasókról az az adatsor, amelyből kiderül, hogy a felelősen kockáztató és gazdálkodó könyvkiadó-vezetők mely könyvek esetében döntenek úgy, hogy könyvüket egy tételben tízezernél nagyobb példányban adják ki.

A III. negyedévi lista első helyezettje Szepesi Nikolett Én, a szexmániás c. kötete, ennek 25242 példányban történő megjelentetése talán nem is jelentett túlzott kockázatot kiadójának, ha figyelembe vesszük, hogy volt egy viszonylag hosszabb időszak, amikor minden komoly és komolytalan napilapban – lényegében a teljes magyar médiában – fölbukkant Szepesi Nikolett neve, története.

Második – harmadik helyen egyaránt 15000 példánnyal Leiner Laura Bábel c. kötete és Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes klasszikusa, az Ablak–zsiráf szerepel.

A külföldi szerzők esetében a magyarokénál is kevesebb, mindösszesen 4 cím szerepel. Három 4 az 1-ben Válogatás kötet és egy Geronimo Stilton-gyerekkönyv.

A lista értelmezéséhez feltétlenül figyelembe kell venni, hogy csak az egyszerre 10000-nél nagyobb számban megjelent művek kerülnek fel erre a KSH-listára, a több kisebb tételben megjelentett mű itt nem szerepel, emiatt persze elméletileg lehetséges, hogy van mű, amely egy esztendőn belül 30000 példánynál tart összpéldányszámát tekintve, de nem valószínű.

A III. negyedévi lista szűkösre sikerült, de előttünk van még a IV. negyedév, amely hozhat még sikerkönyveket, nagy sorozatokat, magas példányszámokat (az utóbbi évek abszolút csúcstartója 2012. IV. negyedévében jelent meg).

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek, 2013

Július–szeptember

Magyar szerzők

Szepesi Nikolett: Én, a szexmániás               25 242
Leiner Laura: Bábel    15 000
Mérei Ferenc–V. Binét Ágnes: Ablak – Zsiráf         15 000
Fejős Éva: Most kezdődik     10 300
D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak         10 000
Marék Veronika: Boribon cicája        10 000
Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon           10 000

Külföldi szerzők

Milburne, Melanie–Stephens, Susan–McAllister,Anne–Denton, Jamie: Szeretném,ha szeretnél/ A maharadzsa/ Kényelmes megoldás/ Gyújts tüzet a szívemben!     15 600
Child,Lee–Evans,Richard Paul–Gregory,Philippa–Lovesey,Peter: Az ügy/ Ígérd meg/ A királynő bolondja/ Színház életre-halálra   15 372
Shaw,Chantelle–Way,Margaret–Williams,Cathy–Pickart,Joan Elliot: Te vagy a mindenem/ Egy éjszaka velencében/ Izgató emlékek/ Mérték után 12 120
Stilton,Geronimo: A lótücskök támadása     10 000

K. A.

A 10000 feletti példányszámok alakulását egy ideje figyelemmel követjük, a korábbi ezzel a témával összefüggő írások a linkekre kattintva olvashatók.

Miről árulkodnak a példányszámok? – interjú Bárdosi Mónikával
A felső tízezer – csúcspéldányszámok, példányszámcsúcsok
Csúcspéldányszámok, július – szeptember
A bestseller - 2012 példányszám rekordere
Csúcspéldányszámok 2013 első negyedévében
Csúcspéldányszámok, 2013. második negyedév

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: