Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét folyóirat

Független könyvesboltok Amerikában

Varsányi Gyula - 2013.11.29.

A kíméletlen versenyben az olvasóhoz fordulnak

Bár a legnagyobb könyvkereskedő hálózatok kaptak legutóbb több tízmilliós büntetéseket a Gazdasági Versenyhivataltól, amit ha ki kell fizetniük, eredményeik romlanak, a legnehezebb helyzetben mégis a hazai független (családi) könyvesboltok vannak a válság kirobbanása óta. Sokuk fennmaradása vált kérdésessé, és már nem egy meg is szűnt az elmúlt években. Nem vigasztaló, hogy a nálunk fejlettebb gazdasággal bíró országokban sem sokkal jobb a helyzet. Még az Egyesült Államok sem kivétel. Ennek jele, hogy a The New York Times (NYT) hosszabb összeállításban foglalkozott az amerikai függetlenek piacával (To Stay Affloat, Bookstores Turnto Web Donors, Aug. 11, 2013).

A cikkíró, Julie Bosman a bevezetőben megjegyzi, évek óta próbálkoznak kreatív megoldásokkal a független könyvesboltok, hogy fölvegyék a harcot az Amazon és más nagy áruházláncok nyomulásával. Kis kávézót nyitnak az üzletben, baráti kört toboroznak, és a tagoknak exkluzív ebédeket szerveznek írókkal; játékokat, bizsut, születésnapi üdvözlőkártyát árulnak és így tovább. A legújabb ötlet: adományokat gyűjtenek a vásárlóktól az interneten.

Úgy tűnik, már csak így tudják túlélni részben az e-könyv piac fokozatos térnyerését, részben azt a kíméletlen árversenyt, amelyet az olyan óriások, mint az Amazon, a Barnes&Noble vagy a piacra agresszíven betörő Overstock.com diktál. (Utóbbiak a leárazás miatt a nyomtatott könyveken elszenvedett veszteségeiket ékszerek, bútorok, lakásfelszerelési tárgyak forgalmazásával próbálják ellensúlyozni.) A független „kicsik” viszont az adománygyűjtés révén mintegy megajándékozzák vásárlóikat azzal az érzéssel, hogy egy jó civil ügyet szolgálhatnak. E mellett persze mellettük szólhat az is, hogy - szemben a „nagyok” uniformizált eladási módszerével -, igyekeznek jól képzett, nem egyszer éppen doktori fokozatot (PhD.) szerző eladókat alkalmazni, akik szakértőként adhatnak tanácsot a könyvválasztásban.

A lap példái között szerepel a San Franciscó-i Adobe Books nevű bolt 60 ezer dolláros adományösszeggel, amelyet az Indiegogo.com-on gyűjtöttek össze, vagy a New York manhattani Books of Wonder, 50 ezerrel. Kedvelt pénzgyűjtő portál a Kickstarter is, amelyet általában kulturális projektek támogatására vesznek igénybe, és ahol meg kell jelölni az adomány célját és a gyűjtés határidejét. Az adomány akár 5-10 dollár is lehet, amit az adományozó bankkártyájával utal át. A cél: fejlesztés a versenyképesség fokozása érdekében, a megszűntetésre ítélt üzlet megvásárlása vagy akár egy kedvezőbb adottságú üzlethelyiségbe történő átköltözés. A NYT adatai szerint igencsak megnövekedtek a belvárosi bérlemények díjai az utóbbi időben.

„Az adománygyűjtés mintegy jelzi azt az érzelmi kapcsolatot, amely sok vásárlót a könyvesboltjához fűz” – nyilatkozta a lapnak Daniel Goldin, a millwaukee-i Boswell Book Company tulajdonosa. Hozzátéve, az adományokkal az emberek ugyanolyan nonprofit vállalkozásnak tekintik a boltokat, mint más közösségi célokat szokás.

Az Amerikai Könyvkereskedők Egyesülete adatai szerint 2002 óta jelentősen csökkent a hozzájuk tartozó könyvesboltok száma: 2400-ról 1632-re. Ez jelzi a piaci kihívások mértékét. Egy brooklyni bolt vezetője megjegyzi, az adományok segítettek, jóllehet a problémát hosszú távon nem oldották meg. De legalább elkerülték azt a veszélyt, hogy holnap be kell zárni.

A NYT kommentelői élénk vitát folytattak a témáról. Az egyik jellemző megjegyzés, hogy a könyvárusítás nem közszolgálat, és az online „kéregetés” nem fogja megmenteni a szektort. A független könyvesboltok tulajdonosainak jobb üzleti modellt kellene kitalálniuk, mintsem pénzért kuncsorogni – írja valaki. Az ellenérveket hangoztatók pedig nemcsak fennkölt kulturális értékekre hivatkoznak. Egy olvasó például, aki a Broadway közelében lakik, ahol egymást érik a kulturális intézmények, köztük kis és nagy könyvkereskedések egyaránt, úgy véli, neki, aki Amerika legintellektuálisabb szomszédsági körzetében él, megér évente 25 dollárnyi pluszkiadást a lakásától néhány lépésre levő könyvesbolt fennmaradása. Ez többet jelent ugyanis, mint a bolt nyújtotta komfort - saját ingatlanának értékét növeli.

A vitához nyomós érvvel szólt hozzá nemrég James Patterson, aki 2010-ben a Forbes magazin szerint a világ legjobban fizetett írója volt. Egymillió dollárt ajánlott föl az USA független könyvesboltjainak, föltéve, hogy azok gyerekrészleget is működtetnek. A pénzt a könyvesbolti dolgozók kapják, akik hét éve nem részesültek semmiféle jutalomban.  Az író felhívásában mindenkit arra biztatott, „menjen könyvtárba, az internetre, a helyi könyvesboltba”.

Varsányi Gyula

Ér annyit, mint az artmozi

A magyarországi közbeszédből sajnos hiányzik a helyi családi könyvesboltok ügye. Gazdasági és kulturális okokból egyaránt távolinak látszik az idő, amikor a társadalom akár adományokkal ismeri el, hogy a helyi könyvesbolt is a legintimebb tér, a lakás kiegészítő szobája lehet, akárcsak a könyvtár. Azon viszont a politikusok elgondolkodhatnának, hogy a független boltok pályázati úton köztámogatásban részesüljenek, ha sajátos minőséget képviselnek. Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója ezt okos ötletnek tartja, és megjegyzi: a könyvesboltok munkáját korábban erkölcsileg elismerő Hermész-díj is megszűnt. Arra már volt példa a főváros egyik kerületében, hogy csak jelképes bérleti díjat kért az önkormányzat a könyvüzletek működtetőitől. Ezt általánossá lehetne tenni. Ha az artmozi-dotáció mintájára a könyves kisvállalkozások is kaphatnának támogatást, az MKKE örömmel közreműködne a pályázati szempontok kidolgozásában és a szakértői testület összeállításában.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés