Könyvhét 2022
Móra Kiadó
MONDJAD MÉG!
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
Móra Kiadó<br>MONDJAD MÉG! Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét folyóirat

Az Olvasás Éjszakája – Lafferton Kálmán az olvasásnépszerűsítő eseményről

Szepesi Dóra - 2015.09.28.

Idén harmadik alkalommal rendezi meg az Olvasás Éjszakáját a Supka Géza Alapítvány. Az olvasást népszerűsítő szombat éjszakán, október 10-én, nem szigorúan csak a művekről esik majd szó, játékos, oldott formában a legkülönfélébb interaktív programok kerülnek terítékre. A rendezvényről az alapítvány elnökét, Lafferton Kálmánt kérdeztük.

Nagyon népszerű az Olvasás Éjszakája, hiszen a szerzők olyan oldalukról is megnyilatkoznak, amely újabb dimenziót nyit az olvasók számára. Ahogy nézem a műsort, nem lesz könnyű válogatni. Hogyan tervezték a programot?

-  Júliusban, amikor az első két év sikerei alapján úgy döntöttünk, hogy idén is megrendezzük az Olvasás Éjszakáját, az is eldőlt, hogy ez csak a három nagy könyvterjesztő hálózat (Alexandra, Libri, Líra) támogatásával valósítható meg, mivel az alapítvány nem rendelkezett elegendő forrással a rendezvény finanszírozásához. A hálózatok az elengedhetetlen anyagi támogatás mellett azt is vállalták, hogy megszervezik és lebonyolítják a programjaikat az általuk választott boltjaikban. A programok összeállítása tehát teljes egészében az ő feladatuk volt. Az alapítvány azt kérte a hálózatoktól hogy a saját kiadóik és szerzőik mellett fogadjanak be más kiadói programajánlatokat is, aminek eleget is tettek. A programok lezárását követően nem kis örömmel értesültem arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásban kívánja részesíteni az Olvasás Éjszakáját, melynek segítségével többek között, ha utólag is, de hozzá fogunk tudni járulni az esten fellépő szerzők, művészek produkciói honorálásához is. A hálózatok boltjaiban zajló programokat tehát a hálózatok állították össze, de a programok ismeretében elmondhatom, idén is nagyszerű, sok-sok meglepetést, vidámságot ígérő könyves éjszakára van kilátás. A teljes és részletes program megtekinthető az olvasasejszakaja.hu honlapunkon.

- Milyen helyszínekre várják az érdeklődőket?

- A hálózatok központi és egyéb helyszíneken, a Libri Budán, az Allee Bevásárlóközpont könyváruházában, Pesten a Duna Plázában, és a Könyvpalotában szervezi a programokat. A szórakoztató irodalom az Allee-ban lesz, a Könyvpalotában a szépirodalom, a plázában a gyerekirodalom, emellett két vidéki helyszínen, Debrecenben és Szegeden is lesznek rendezvények. Ez utóbbi helyszíneken a Líra és az Alexandra is szervez programokat.  Ők Budapesten egy-egy helyszínen, az Alexandra a Nyugati téri pódiumán fog programokkal szerepelni. A Líra meg hagyományosan a Rákóczi úti Fókusz Könyváruházban és a Hátsó Kapu rendezvénytermében, ez a Dohány utca felől megközelíthető hajdani raktár, de a könyvesbolt felől is van átjárás. Természetesen vannak csatlakozó könyvesboltok is, mert az alapítvány felhívással fordult a könyvszakmához, kiadókhoz, könyvesboltokhoz, hogy csatlakozzanak. A boltok azon a napon hosszabb nyitva tartással állnak az olvasók, a vásárlók rendelkezésére, de biztattuk őket arra is, ha lehetőségük van rá, állítsanak össze saját programot is. A kiadókat pedig arra kértük, részvételi szándék esetén vegyék fel a kapcsolatot a hálózatok programfelelőseivel és beszéljék meg a lehetséges együttműködést.

Úgy tűnik, a tavalyi helyszínekhez képest tágult a kör.

- A tavalyi helyszínek – a Károly körút, a Libri Könyvpalota, a Fókusz – olyan közelségben voltak egymáshoz, hogy szabályszerűen hullámzott a közönség közöttük, jártak egyikből a másikba. Most kicsit messzebbi helyszínek lesznek, de nem baj, járjon körbe a közönség Budapesten!

- Mikor indul az éjszaka?

- A programok többnyire este hattól éjfélig, de például a gyerekprogramok délután háromtól fél kilencig tartanak.

- Az Alexandra pódiumon rendezik meg például a nagy sikerrel futó Lecsó irodalmi vetélkedőt, Vámos Miklós és Karácsony János Beatles slágereket ad elő, lesz szó kémekről, tipográfiáról és légikisasszonyokról, külön program várja a nőket, a kicsiknek lesz zenés-mesés interaktív felolvasás Bíró Eszterrel, és a jótékonysági könyvgyűjtés országszerte bekerült a programba. Tehát nem csak irodalomról lesz szó…

- Az Olvasás Éjszakája irodalmi és könyves fesztivál, ami jelzi, hogy kitüntetett helyen szerepel az irodalom, de minden, ami könyvhöz köthető, annak helye van a rendezvényünkön: itt lehet főzni, pókerezni, énekelni, zenélni és játszani, rajzolni, lehet könyvvel házasodni…, tehát a legkülönfélébb programok is terítékre kerülhetnek.

Hol hirdetik az eseményt?

-  Idén úgy döntött a kuratórium, hogy nyomtatott programot nem készít az alapítvány. A mai online világban alapvető tájékozódási eszköz az internet, hivatalos honlapunk van, facebook oldalunk, de a hálózatok maguk is hírleveleikben tájékoztatják a saját olvasóközönségüket. Komoly hangsúlyt fektettünk a hírverésre. Lesz televízió-, rádió-, újságreklám. A Petőfi Rádió három budapesti helyszínen élő műsorral fog jelentkezni. A Metropollal ugyancsak leszerződtünk, 75 ezer szórólapot húzatunk be az újságba, de megjelentetünk egy egész oldalas anyagot is a lapban, 25 ezer példány szórólapot pedig diákok segítségével juttatunk kézbe.

Kiket szeretnének megcélozni?

-  Elsősorban a 16-25 éves korosztályt. Mivel ők már egy online világba születnek bele, azt szeretnénk elérni, hogy megszeressék a könyvet, hogy alapvető igényük legyen a rendszeres, mindennapi könyvolvasás. Természetesen a könyvszerető nagyközönséget ugyancsak nagy szeretettel invitáljuk, várjuk, szerencsére őket már nem kell meggyőzni a könyvolvasás fontosságáról.

Szepesi Dóra


Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés