Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Csokonai Attila
SZABADMATT
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
A MÚZSA
CSÓKJA
A Móra Kiadó <br> ÚJDONSÁGAI Csokonai Attila <br> SZABADMATT Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV A MÚZSA <br> CSÓKJA
Könyvhét folyóirat

A boldog házasság titka: szeretetnyelvünk megtalálása – Gary Chapman Magyarországon

Pompor Zoltán - 2017.03.25.

Gary Chapman család- és párterapeuta, előadó és író. Legismertebb könyve – Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva – több millió példányban jelent meg, több mint 50 nyelvre lefordították, számtalan házaspár életét változtatta meg, azáltal hogy rátalált maga és társa szeretetnyelvére legyen az a szívesség, az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás vagy a testi érintés. 2017. március 27-31. között először látogat a népszerű szerző Magyarországra, hogy megossza családterápiás tapasztalatait magyar olvasóival. Ebből az alkalomból kérdeztük őt a szeretetnyelvekig vezető útról, terápiás munkája során szerzett tapasztalatairól és természetesen a hosszú, boldog házasság titkáról. Gary Chapmant Pompor Zoltán kérdezte.

Manapság ön az egyik legelismertebb szaktekintély a házasságterápia területén. Miért döntött úgy, hogy ezzel a témával kezd foglalkozni?

Amikor a gyülekezetemben szolgálatot vállaltam, azt tapasztaltam, hogy a gyülekezeti tagok számára a legtöbb égető kérdés a házasságukkal és a családi életükkel kapcsolatos. Az egyetemi tanulmányaim alatt tanultam tanácsadást, de sosem gondoltam volna, hogy teljes állásban ezzel a témával fogok foglalkozni. Ahogy telt-múlt az idő, egyre több tanácsadás jellegű feladatom lett. Ha jól meggondolom, azért kerültem közel a tanácsadáshoz, mert az emberekben igény van a családi kapcsolatok épségének megőrzésére.

Hogyan talált rá a szeretetnyelvekre?

Sok-sok tanácsadói év tapasztalata során jutottam el a szeretetnyelvekig. Számtalanszor hallottam házaspároktól: „Nem igazán érzem, hogy a párom szeretne”. Mire a házastárs azt felelte: „Nem értem miről beszélsz… Hogyhogy nem érzed azt, hogy szeretlek?” Ezek a beszélgetések ébresztettek rá, hogy bármennyire is igyekszünk őszintén kimutatni a társunk iránti szeretetünket, a másik ennek ellenére úgy érezheti, hogy nem szeretjük őt igazán.

Miért éppen öt szeretetnyelv van?

Az öt terület az évek során felgyűlt tanácsadói jegyzeteim átolvasása után véglegesedett. A párok válaszait minden esetben sikerült az öt kategória egyikébe beleillesztenem. Később neveztem el ezeket szeretetnyelveknek. Sosem gondolkodtam dogmatikusan lezártként erről a rendszerről, ugyanakkor akárhányszor végiggondoltam, nem találtam egy hatodik szeretetnyelvet. Még az is lehet, hogy valamikor rálelek egy hatodikra.

Nem vádolták azzal, hogy az összetett lélektani problémákat egyszerű sablonokká egyszerűsíti?

A szeretetnyelvek rendszere egy nagyon egyszerű koncepció, ami a gyakorlatba átültetve pozitív irányban változtathatja meg az érzelmi környezetet. A házasság nyilvánvalóan több annál, mint szeretve lenni, a kölcsönös szeretet hoz létre egy olyan érzelmi környezetet, amelyben könnyebbé válik konfliktusaink és minden más problémánk megoldása. Az érzelmi dimenzió motivál minket arra, hogy szeressünk, természetünknél fogva ugyanis mindannyian ön-központúak vagyunk. A szeretet nem a maga hasznát keresi. Azáltal, hogy élő kapcsolatom van Jézussal, könnyebbé válik megtalálnom és beszélnem a feleségem szeretetnyelvét. Természetemnél fogva arra összpontosítok, hogy mit kaphatok a társamtól. Amikor arra kérem Istent, hogy töltsön el a szeretetével, arra vágyom, hogy magam helyett a társam szükségleteire figyeljek és az ő életét gazdagítsam.

A szeretetnyelvek csak a házasságban működnek vagy minden emberi kapcsolatra érvényesek?

Ahogy a magyar olvasók is tapasztalhatják, nemcsak a házasságról írok a szeretetnyelvek összefüggésében: jelent meg könyvem a szeretetnyelvek megjelenéséről a szülő-gyerek, felnőtt-tinédzser kapcsolatokban, de van egyedül lévők számára írt könyvem is, sőt Dr. Paul White-tal közösen megjelent a munkahelyi szeretetnyelvekről szóló írásunk. Úgy vélem a szeretetnyelv elmélete az emberi kapcsolatok minden területére alkalmazható. Abból, hogy a könyvet több mint 50 nyelvre lefordították, úgy tűnik a szeretet iránti igényünk egyetemes, az öt szeretetnyelv az emberi kultúra alapvető lényegét érintette meg.

Néhány példán keresztül mesélne arról, hogyan változtatta meg házaspárok életét az, hogy megismerkedtek a szeretetnyelvekkel?

Szinte nem telik el úgy hét, hogy ne mondanák nekem: „Már épp válni akartunk, amikor valakitől ajándékba kaptuk a szeretetnyelvekről szóló könyvet. Megvizsgáltuk a házasságunkat és rájöttünk, hogy mennyire hiányzik a társunk. Aztán elkezdtünk a másik szeretetnyelvén beszélni, és ettől megváltozott házasságunk érzelmi környezete.” Nemrég egy feleségtől hallottam a következőket: „A férjemmel az utóbbi időben már csak eléltünk egymás mellett, nem igazán osztottuk meg az életünket egymással. A férjem olvasta a könyvét, és megkért engem is, hogy olvassam el. Megtettem, aztán sokat beszélgettünk. Miután kitöltöttük a könyv végén található tesztet, rájöttünk, hogy az ő szeretetnyelve az elismerő szavak, az enyém pedig a szívességek. Éveken keresztül azzal nyomasztottam, hogy miért nem segít a házimunkában. Ahelyett, hogy elismerő szavakat mondtam volna neki, folyamatosan kritizáltam. Így aztán egyikünk sem érezte szeretve magát. Amikor rátaláltunk a szeretetnyelveinkre, a kapcsolatunk teljesen megváltozott. Ő egyre többet segít nekem, én pedig sokkal könnyebben mondok elismerő szavakat neki.”

Mit tapasztal, mi változott a párkapcsolatokban az elmúlt évtizedekben?

Azt gondolhatnánk, hogy a technikai civilizáció fejlődésével kevesebb nyomás helyeződik a családokra. Én ugyanakkor úgy látom, hogy a legnagyobb probléma a családok számára az idő szorítása. Olyannyira elfoglaltak vagyunk, hogy alig találunk minőségi időt a családunk számára.

Mit gondol a szingli jelenségről?

Mindannyian szinglik vagyunk legalább egyszer az életünk során, sokan kétszer is azzá válnak: először a tinédzser évek végén, másodszor pedig a társuk halálát követően. Természetesen a válás is szingli léthez vezet. Ebből a szempontból szemlélve a szingliség az élet szükséges velejárója. Ne feledjük: Jézus is szingliként élt egész életében. És Pál apostol is így élte életének egy részét. Fontos látni, hogy a szinglik is a családhoz tartoznak: vannak szüleik, lehetnek testvéreik és számos barátaik. Az egyház feladata, hogy a párkapcsolat nélkül élőket a gyülekezet nagy családjába befogadja, és lehetőséget adjon számukra a szolgálatra.

Ön boldog házasságban él - személyes példáján keresztül elmondaná, mi a titka a hosszú, boldog kapcsolatnak?

Számtalan nehézséggel találtuk szembe magunkat házasságunk korai éveiben. Lehetséges, hogy ezért is kellett erre az útra lépnem, hogy megoldást találjak a saját problémáinkra, és ezzel együtt más pároknak segíthessek. Megtapasztaltam, milyen azt érezni, hogy sosem lesz jobb egy kapcsolat. Hálás vagyok azért, hogy együtt maradtunk és közösen megtanulhattuk egymást jól szeretni, támogatni, bátorítani a viták és a különbségek hangsúlyozása helyett.
Azt gondolom, két alapvető összetevője van a hosszú, boldog házasságnak: először is a szeretet iránti vágyunkat betöltő szeretetnyelvet kell megtalálnunk, másodszor pedig szembe kell néznünk a hibáinkkal, ezzel is erősítve a bocsánatkérés és a megbocsátás képességét. Senki sem tökéletes, de nem is kell tökéletesnek lennünk egy jó házassághoz. A hibáinkkal azonban foglalkoznunk kell, ha ezt nem tesszük meg, akkor nagyon könnyen érzelmi gát alakul ki a házastársak között. A bocsánatkérés és a megbocsátás gyakorlása segít ledönteni ezeket a gátakat.

Gary Chapman művei a Könyvhét honlapján:

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv
Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudnom az esküvőm előtt
Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv. Egymásra hangolva
Gary Chapman – Ross Campbell: Szülőfüggő fiatalok – Hogyan szeressük felnőtt gyerekünket?
Gary Chapman, Harold Myra, Paul White: Mérgező munkahelyek. Hogyan óvjuk meg testi-lelki épségünket a negatív környezetben?

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:2022/4. számTandori SzubjektívSzabadmattÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés