Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Csokonai Attila
SZABADMATT
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
A MÚZSA
CSÓKJA
A Móra Kiadó <br> ÚJDONSÁGAI Csokonai Attila <br> SZABADMATT Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV A MÚZSA <br> CSÓKJA
Kiemelt

Darvasi László: A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár – Az Élet és Irodalom 2022/46. számából

2022.11.17.

Az Élet és Irodalom 46. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

INTERJÚ

A versangyalaim is másképpen látnak minket”

Jász Attilá
val beszélget Lovász Andrea

„Harminc éve debütált, azóta folyamatosan jelen van az irodalomban. Néha Csendes Tollként. Nemrégiben szinte egyszerre jelent meg felnőtteknek és gyerekeknek szóló verseskötete, a Felhőfoszlányok a hajnali fűben és a Hétköznapi királyságok.”

IRODALMI RIPORT

Darvasi László A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár címmel írt irodalmi tudósítást.

„Beszámolónk műfaja: séta. Lesznek állomások, és aki írja, esendő masiniszta és kalauz egy személyben. Úgy utazgatunk ennek a könyvvásárnak a kicsiny, de parázsló terében, akárha valamely országos nagypagonyban lennénk, mókus nem dobál dióval, a csemer medve se zabál föl, de föltűnik a székely költő, és rendre vicceket mesél. (Pohár bor, fehér.) Ez itt, melyen helybeli iskolás gyerekek rolleroztak, és írók mímeltek olvasást, mint a hivatalos megnyitón megtudtuk, nemcsak a 28. vásárhelyi, de nemzetközi is, erős az anyaországbéli jelenlét.”

FEUILLETON

Radics Viktória Izland, a mély archaikum világa címmel írt esszét.

„Izland a legfiatalabb földdarab ezen a világon, egy vulkánkitörésnek köszönhetően emelkedett ki a tengerből, története 64 millió évvel ezelőtt, az Atlanti-óceán mélyén kezdődött, a legrégibb izlandi sziklatömb mindössze 16 millió esztendős – mi ez a Föld 4,5 milliárd és az óceánok élővilágának 500 millió éves történetéhez képest? Magzat tehát ez a sziget, s ami miatt mélyen archaikus benyomást kelt, az az, hogy a Földgolyó régmúltjába enged bepillantást, a Föld keletkezése és őskora látszik a geológiai formákon, a 200 vulkánkúpon – amelyek közül 130 még ma is aktív és bármikor kitörhet, a még most is dermedő –, tengerszerű lávamezőkön, a gejzíreken, iszapfortyogókon, gőzgomolyokon és a változatos formájú zuhatagokon. Ez a Magyarországnál nem sokkal nagyobb sziget itt és most formálódik, olyan, mintha mozgásban volna. A zordon időjárás is ezt a fortyogást, alakulást, a teremtés drámáját hangszereli – mintha a genezis játszódna le a szemünk előtt.”

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Károlyi Csaba
A tűz lángja címmel írt kritikát Kecöli K. Gergő Könnyű álmok utcája című novelláskötetéről.

„Ha jól értem, Ernő megveti az urbánus, úgymond a belpesti mentalitást, miközben pszichológusokhoz és bőrgyógyászokhoz jár. Kifinomult harcművész, akinek azt tanította a mester, hogy ha valaki kést ránt, azonnal el kell futni, mert ha ilyenkor a harcművész fölveszi a küzdelmet, könnyen meg is ölheti támadóját. Ez az alak egyszerre tart ettől a bűnös akciótól, és ugyanakkor vágyik rá. Álmában már rég elkövette a bűnt. Elég fontos szerepet kap az életében az alkohol, a szex és az erőszak, mindegyikkel bonyolult viszonyban van, nem a természet egyszerű gyermekeként viszonyul hozzájuk. Hanem rafinált, reflektált módon, a tanult ember intellektusával, aki azonban szeretne a sors igazi, eredeti vadságához minél közelebb kerülni, szeretne elmerülni a sötét, véres, büdös, kegyetlen valóságban – hátha akkor többet ért meg a teremtésből.”

VERS

Ebben a számban Molnár Krisztina Rita és Toroczkay András versei kaptak helyet. Kedvcsinálóként Molnár Krisztina Rita három darabból álló ciklusának záró részét közöljük itt:

Mondtam Serpentinának

Hogy tudja-e, mennyire kínos
ez a két enyhén kommersz,
képekbe zárt történet.
Hogy szaladjon más utakra,
fusson fényverte sziklán.
Hogy magában, fenn az ormon
süttesse magát a nappal.
Figyelje csendben, sokáig,
hogy kúszik be a résbe
minden egyes sugárszál.
Hogy talál végre a hűvös
repedésekben enyhet.
Hogy tartson a sugarakkal,
ha érteni akar bármit.
Bújjon velük sötétbe,
és onnan, csukott szemmel
lássa meg egész belülről,
milyen volt fenn, a napban.
És kacatjait, a vágyat,
a remény cifra rongyát
hagyja végre a sziklán,
metaforáit felejtve,
szülessen már meg újra,
vesse le régi bőrét.

PRÓZA

Gellén-Miklós Gábor, Kecöli K. Gergő, Havas Juli
és Nógrádi Gábor prózája.
Tárcatár: Nagy Zsuka.

Részlet Nagy Zsuka embriótransz – Csilla története című írásából:

„Már ketten nem minket választottak. Ezt is mondja. Mindig mondja. Azóta. Megszemélyesítés. Emberi tulajdonság. Nem minket. Most ott van az az öt. A fagyasztóban. Más fogalmai voltak eddig arról, hogy mi van lefagyasztva. Átrendezi az agyat, az életet, a fogalmakat, az érzelmeket ez az egész. Meddőségi intézet. Eddig közoktatási intézeteket, hivatalokat, szórakozóhelyeket ismert. Most már ezt is. Meg itt ez a punkció. Eddig a punk volt meg. A Sex Pistols meg még pár punkzenekar. De ez most más. Nagyon más. Lecsapolják a petesejtet. De ez így csúnya. És minden olyan steril. Orvosi.”

FILM

Báron György a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált szemlézte.

„Az idei Verzió középpontjában Ukrajna állt. Rendben van ez így: a művészeti, tudományos, sőt, sportesemények világszerte hasonló szolidaritási gesztusokat tesznek. A Cannes-i fesztivált az idén Zelenszkij videóüzenete nyitotta meg, mert az igazi művészet, bármit mondjanak is a finnyáskodók, politizál: kiáll a szenvedők, a megnyomorítottak és megszomorítottak mellett. Ez a fajta természetes szolidaritás sehol a civilizált világon nem számítana különlegesnek – kivéve Magyarországon.”

ZENE

Végső Zoltán körképében három koncertről is írt, Redman–Mehldau–McBride–Blade, Jacob Collier, Youssou N’Dour előadását értékelte.

„Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride és Brian Blade – ahogy azt két éve megírtuk – megérzett valamit, és mint generációjuk legnagyobb hatású jazz-zenészei visszatekintettek egy új közös albummal a 27 évvel azelőtti kezdetekre. A Round Again az artisztikus jazz keretein túllépve a népszerű popzenék közé verekedte magát, utoljára talán csak Miles Davis tudott olyan eladásokat produkálni, mint amilyeneket ez a kvartett. Végre valami, amikor nem válik el élesen a minőség, a művészi indíttatás és a kereslet, azok egyszerre haladnak a mind magasabbra vezető úton.”

Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.
Az ÉS elérhető online is: www.es.hu

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:2022/4. számTandori SzubjektívSzabadmattÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés