Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Kiemelt

Fenyvesi Ottó: Magyar alkotók szerepe a szerb avantgárdban – Az Élet és Irodalom 2024/11. számából

2024.03.13.

Az Élet és Irodalom 11. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

INTERJÚ

“Ne felejts el élni és nevetni!”
J. S. Margot-val Hegedűs Claudia beszélget

“Minden, amit tudni akartál a judaizmusról, ráadásul meg is merted kérdezni – így lehetne egy mondatban megragadni J. S. Margot (eredeti nevén: Margot Vanderstraeten) belga író, újságíró magyarul is olvasható önéletrajzi könyvének belső nullpontját. Az Antwerpenben élő szerző eredetileg 2017-ben megjelent memoárját – Mazel tov - Különös barátságom egy ortodox zsidó családdal – nevezhetjük egyfelől a megismerés és elfogadás narratívájának, de olvashatjuk eszméléstörténetként is. Az erőteljesebb, kiforrott írói hangon megszólaló Minján - Találkozásaim ortodox zsidókkal pedig az önéletrajzi könyv folytatásaként mesél újabb, nem mindennapi egymásra találásokról az elbeszélő és mélyen hívő haszidok között.”

FEUILLETON

Fenyvesi Ottó Magyar alkotók szerepe a szerb avantgárdban címmel írt esszét.

„Annak ellenére, hogy a magyar avantgárd egyik vidéki centruma lehetett Újvidék és azon belül is az Út folyóirat köre, alig található publikáció ebben a témakörben, nem igazán kezdett vele semmit se a magyar, se jugoszláv műkritika, pedig mint láthattuk a KURI kiáltványa kapcsán, szerepe volt a nemzetközi áramlatokban. Topor Tünde A Bauhaus, avagy a magyarok kimenetele című 2011-es tanulmányában említi ezt az ikonikus KURI-kiáltványszámot, amire elsőként Mezei Ottó hívta fel a figyelmet. Mezei következetesen azon a véleményen volt, hogy éppen ez a Molnár Farkas által vezetett művészcsoport járult hozzá legerőteljesebben a korai Bauhaus átalakulásához, a misztikus és expresszionista szellemiségének megváltoztatásához.”

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Csuhai István
Az öregkor utolsó pislákolásában című kritikája Gabriel García Márquez Találkozunk augusztusban című posztumusz kötetéről szól.

„Nem is kell a világirodalom legelhíresültebb végakaratára, Franz Kafka Max Brodhoz intézett kérésére gondolnunk, miszerint halála esetén égessék el minden kéziratát, nem érdemes az örök dilettánsok végső mentsvárát sem mérlegelnünk, vajon hány ehhez hasonló és természetéből fakadóan ki nem tudódó írói végakarat teljesült tényleg az elmúlt évszázadokban. Kafka művei és a „kafkai” jelző nélkül kétségtelenül szegényesebb lenne a XX. századi modern irodalomra ráforduló értelmezői készletünk, a jelen eset, a Találkozunk augusztusban jottányit sem változtat, egyetlen grammot nem tesz hozzá és egyetlen grammot nem vesz el az elmúlt negyven-ötven évben kialakult és az újabb művekkel egyre csak rögzült García Márquez-képünkből. Posztumusz mű, bár a „posztumusz” jelző sehol nem hangzik el a könyv körül, de vitathatatlanul túl van az egykor élő szerző akaratán, intencióin, elképzelésein, sőt éppenséggel ellentétes velük.”

AZ ÉS KÖNYVE MÁRCIUSBAN

Darida Veronika
A hallgatás felé című kritikájában Franz Rosenzweig A megváltás csillaga című művét elemzi.

„A huszadik századi filozófia ezen alapműve – száz éven át – magyarul elérhetetlen maradt, emiatt az elmúlt év egyik legfontosabb hazai könyveseményét az jelentette, hogy Bíró Dániel fordításában végre megjelent. A várakozás hosszúságát némiképp jelzi, hogy a készülő fordításról először több mint húsz éve, filozófia szakos tanulmányaim során hallottam, Tatár György feledhetetlen óráin. A megváltás csillaga azonban még sokáig „eljövendő könyv” maradt, amire magyarázatot ad, hogy ez valóban „a filozófiai irodalom egyik legnehezebb könyve”, ahogy Gershom Scholem írja barátja halála után tartott emlékelőadásában, mely most a könyv bevezetéseként olvasható. Talán a Kalligram Kiadó közösségi oldalán jelent meg egy csodálatos fénykép, melyen a fordító harminc éven át készült fordítását tartja a kezében: kicsit olyan, mint egy becketti alak, de ő azt sugallja, van remény.”

VERS

A rovatban ezen a héten Bánfalvi Samu, Németh Zoltán és Tóth Krisztina verseivel találkozhat az olvasó. Ezen a helyen Németh Zoltán versét mutatjuk meg:

A vér könyvéből

Szent Annácska gyermekisten,
aki kezedben gyógyító Lego-kockát tartasz,
fogaid közt a szeretet sárga rágógumiját,
segítsd a farkast, aki éppen lerágta a lábát,
hogy meneküljön a csapdából,
segítsd a foglyot, akinek éppen egyenként
fúrják szét az egészséges fogait,
segítsd az azcalopetli lányokat,
akiknek a megerőszakolására készülnek nyolcan,
segíts a kutyának, akit élve megnyúztak,
egy mozdulattal lerántották a bőrét,
és izmai közül könnyezik elő a vére,
segítsd a vágóhídi állatokat,
az évi negyvenmilliárd csirkét, név szerint
Adam Brant, Tekla Simtlt, Feha Kovovt,
Kåtv Soht és a többieket,
segíts a fénylő ártatlanoknak,
akiket naponta eladnak, hogy megnyissák
védtelen testüket a kegyetlenség oltárán,
segíts a vérnek nem elhagyni a testeket,
segítsd a gyerekeket.

PRÓZA

Jenei László, Kollár-Klemencz László, Wagner István
prózája.
Tárcatár: Mécs Anna.

Részlet Jenei László Fogáskísérlet című írásából:

„És ha én keresek egy párhuzamos példát, mindig megtalálom. Újra átéltem a szégyenteljes epizódot, amikor fenn északon, a hegyi tó partján álló üdülőben elaludtam, s arra ébredtem, hogy a fürdőszobában a barátom a csajomat gyömöszöli. Azóta a szégyen szinonimája lett a szó: bugyika. Ugyanis a lány azt hajtogatta, nem történt semmi, a bugyika végig rajta maradt. Rendben, mondtam akkor, de nem feledhetem a harmonikus mozdulatokat, mélyen lent és fent, a kéj főpályáin, melyekkel az akkori barátom tüzet kívánt csiholni a bugyikájában bízó lányban. Azonnal szakítottam velük, bár, gondolom, épp csak megelőzhettem őket, hiszen irtó szerencsétlen volt, ahogy vissza akartam vágni: Fruzsina, a bugyikád nem érdekel, mintha nem is lenne. Vagy egy másik eset. Tematikus bárban voltunk, néhány koktélra tellett, indulni akartunk, de a pultnál a társam összejött egy lánnyal. Ez a lány különös teremtmény volt, az arca alsó fele torznak tűnt, mintha a tenger hullámai jó néhányszor nekidobták volna a parti szikláknak. Ám a felső része, egy csitri huncut szemeivel, elbűvölt volna mindenkit.”

FILM

Stőhr Lóránt a gyermekbántalmazást középpontba állító, Árni című magyar filmről írt.

„A magyar dokumentum- és játékfilm alkotói évtizedeken át próbálták felülírni a nevelőotthonokban élő vagy onnan kikerült fiatalokkal kapcsolatos durva előítéleteket, gondoljunk csak Mészáros Márta, Gyarmathy Lívia, Erdőss Pál, Sopsits Árpád alkotásaira, de az utóbbi évtizedben az állami filmtámogatási rendszer tudatosan mellőzi a fajsúlyos társadalmi témájú történeteket. A rendszeren kívül, a Velencei Biennálé kisköltségvetésű nagyjátékfilmes programjának finanszírozásában készült el az Árni című mozifilm is (ahogy korábban Szőcs Petra hasonló tematikájú Dévája), ami manapság ritka kivételként bátran felvállalja az elesettek mellett kiállás hagyományát.”  

RÁDIÓ

Károlyi Csaba Móricz-mesék című írásában a Kossuth Rádió Mese – Móricz Zsigmond híres szép történetei című sorozatáról írt.

„Mindez most azért érdekes, mert a Kossuthon a múlt héten, láss csodát, mintha tisztelegni szerettek volna a maguk módján a csodás Móricz-monográfia előtt, esténként Móricz-meséket adtak. Hétfőtől szombatig nyolc után Móricz Zsigmond híres szép történetei címmel ment egy réges-régi sorozat. Nem a mostani NER-rádió érdeme. Az archívumban találták, ami kimeríthetetlen kincsesbánya, 1993-ban készült a felvétel. A szerkesztő Marschall Éva, a rendező Gáll Ernő volt, sajnos, nem derült ki, a hangmérnök ki lehetett, pedig szépen dolgozott ő is. Mácsai Pál mondja a meséket, mégpedig káprázatosan.”

Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.
Az ÉS elérhető online is: www.es.hu

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés