Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Kiemelt

Gyenge Zoltán: Kant szerint a világ – Az Élet és Irodalom 2024/17. számából

2024.04.25.

Az Élet és Irodalom 17. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

INTERJÚ

„A Voice nem volt megvásárolható”

Tricia Romanóval Köves Gábor beszélgetett a Village Voice történetéről

„A Village Voice helyi lapnak indult, egy jól behatárolható New York-i környék, a 14. utca alatt elterülő GreenwichVillage, a manhattani bohém művésznegyed liberális hangvételű hetilapjaként kezdte meg működését az ötvenes években, hogy aztán a legnagyobb hatású alternatív lappá nője ki magát. Jó harminc éven át nem is volt párja az amerikai lappiacon, végül nem a nyomtatott vetélytársak, hanem az internet végezte ki: a nyomtatott hetilap 2017-ben jelent meg utoljára, a magazin maradványai online még ma is fellelhetők.”

FEUILLETON

Gyenge Zoltán esszéje: Kant szerint a világ

„Johan Georg Kant szíjkészítő és nyergesmester kilenc gyermeke közül negyedikként született háromszáz éve, 1724. április 22-én. A családról több legenda kering, maga Kant is terjesztett egyet a család skót származásáról, aminek azonban csekély a valószínűsége. Az azonban bizonyos, hogy a Kant család igen szűkös körülmények között élt. Albert Schultz teológusnak köszönhető, hogy a kis Immanuel nyolcévesen a pietizmus központjának számító Collegium Fridericianum tanulója lehetett, ahol igazi – manapság nálunk igen nagyra tartott – poroszos szellemben verték bele a gyerekekbe a mindennél üdvösebb tudást. Talán nem véletlen, hogy ezt a „csodás” nevelést Kant nemes egyszerűséggel „gyermekrabszolgaságnak” nevezte. Kantnak gyermekkorától, iskoláskorán át, tanulmányai befejezését követően is megélhetési gondjai voltak, talán ez határozta meg azt az ádáz és állandó küzdelmet, hogy megfeleljen saját elvárásainak. Ennek következtében egy monoton és szigorúan meghatározott rend szerint élte életét: pontosan ugyanakkor kelt, elfoglaltságait mindig ugyanarra az időpontra tette, méghozzá olyan pontosan, hogy a mondás szerint a königsbergiek a professzor sétáihoz igazították az óráikat. Többek között ez akadályozta meg abban, hogy – kisebb utazásoktól eltekintve – bármikor elhagyja szülővárosát, Königsberget.”

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Károlyi Csaba
A Balogh család című kritikája Kovács Dominik – Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről szól.

„A Kovács ikrek fergeteges családregényének” – ahogyan kezdik emlegetni, merthogy így lett beharangozva – szerintem nagyobb a füstje, mint a lángja. De nem bántam meg egyáltalán, hogy elolvastam, mert regényes képet ad a múlt század első felének Magyarországáról. Helyenként humoros, néha inkább csak vicces, néha kissé leegyszerűsítő formában mutatja meg a magyar falut. A hősöket semmiképpen nem tudja érdeklődés nélkül követni az olvasó, merthogy ez a történet magával ragad. Egy biztos: pont így még nem szólt magyar regény a magyar faluról. De én többet vártam. Talán csak a várakozás volt túl nagy. Örültem volna, ha megszületik a magyar Száz év magány, de nem született meg. Ám ne legyünk telhetetlenek.”

KETTEN EGY ÚJ KÖNYVRŐL

Oravecz Imre Alkonynapló című kötetéről:

Forgách Kinga
: Az öregség mint válság

„Az Alkonynapló tétje az öregséggel való szembenézés, aminek azért is nagy a jelentősége, mert az irodalom ritkán reflektál a témára ilyen kendőzetlenül. Oravecz Imre nem idealizálja az időskort, az öregedés nála nem a bölcsességet, a derűt, a nyugalmat jelenti, hanem a felejtést, a hanyatlást, a magányt. A pusztulás nemcsak személyes tapasztalatként jelenik meg, hanem mindenben visszatükröződik: a lerombolt tájban, a kiürülő faluban, a ház fenntartásáért vívott küzdelemben, a test betegségeiben, az elveszített ismerősök, barátok, családtagok emlékében. Közben vannak kérdések, amelyek újra és újra visszatérnek. Mennyi időm van még? Mi lett volna, ha másképp alakul az életem? Ki voltam?”

Görföl Balázs: Végül

„A szerző hetvenöt évesen kezd bele a naplóba, és sokat ír a magányos szajlai elvonultságban töltött mindennapokról, amelyek már az öregségben telnek. Az általános szellemi és testi gyengülés rögzítése mellett sok meglepő konkrét részlet jelenik meg: bonyolulttá válik a nadrág felhúzása, a fogak kopása miatt nyál üt ki a szájszegletben, kiesnek a tárgyak a kézből, álló helyzetben behajlik a térd. Hasonlóan meglepő a napok és évek számolgatása, a különös elmúlás-algebra nyomasztó kettőssége: hogy mennyire magas az eddig megélt napok száma, de mennyire alacsony a várhatóan hátralévőké. A tervezgetés egyszerre tűnik elkerülhetetlennek és lehetetlennek, ami bénító hatású. Az öregség egyúttal a legkülönfélébb megaláztatásokhoz vezet. Az Alkonynapló egyik legnagyobb érdeme, hogy az öregségnek ezt a sokrétű és feszítő tapasztalatát nagy erővel képes közvetíteni. Ugyanakkor míg a Távozó fa versei mindenestől a halál szorításából beszéltek, addig az új könyv helyenként oldottabb, szó esik például a ház körüli tevékeny, kétkezi munkáról vagy a jelenben megtett kaliforniai utazásokról.”

VERS

Ebben a számban Acsai Roland és Somogyi Aranka versei olvashatók.
Kedvcsinálóul Acsai Roland egyik versét mutatjuk meg itt:

A tengerekről

Almát eszik először
a pintyünk e napon.
Az égen felhő, göndör,
és jön a nyár, tudom.

Tegnap a pocsolyák kint
lettek nagy tengerek.
Bennük gumicsizmás, kis
lábbal állt a gyerek.

Ma már tán nem fog esni,
tavasz múlt, jön a nyár.
Pehelytoll lesz a perc is:
egy tűnt időbe száll.

PRÓZA

Gerzsenyi Gabriella, Papp Sebők Attila
és Virágh Szabolcs prózája.
Tárcatár: Harag Anita.

Részlet Papp-Sebők Attila Emlékeim Jupiterhez című írásából:

„A gőztől bepárásodik az ablak. Figyelem anyám pecsétes kötényét. Ahogy mozdul, ráncokba gyűrődik. Ki akarok szökni az udvarra, de tudom, hogy rám vár a krumpli- és hagymapucolás. Anyám nem enged. Amíg nem végzek a feladatokkal, nincs játék. Hugi bezzeg a szobában tévézhet. Nem baj, majd este elszedem a mackóját és eldugom. Akkor majd felbolygatja a házat, és mire megtalálja, jól kifárad. Olyankor az ágyon fekszem, és visszafogottan nevetek a markomba. Szórakoztató, ahogy sírva szalad keresztül a szobákon. Ha véletlenül hangosan felkacagok, felém lendül, az arcomba karmol. Néha verekedünk, de azért szeretjük egymást. Apu, amíg még itthon élt, azt mondta, a verekedős testvérekben lakik a legtöbb szeretet. Igaz, mióta elment, kevesebbet verekszünk és veszekszünk.
Fogjál hozzá, szól rám anyám. Kést ad a kezembe, a vágódeszkához állít. Fel kell állnom a sámlira, hogy elérjem. A sámli alatt bolyhos-tapadós szőnyeg, nehogy elcsússzon alattam. Így könnyedén felérem a pultot. A késsel is vigyáznom kell. Múltkor elvágtam a kezemet, dőlt belőle a vér, majdnem elájultam.”

FILM

Stőhr Lóránt
A boldogság ügynöke című magyar–bhutáni dokumentumfilmet értékelte.

„A bhutáni boldogságügyi minisztérium annyira komolyan veszi a feladatát, hogy ügynököket bocsát útjukra, akik részletes kérdőívek segítségével mérik fel a lakosság boldogságindexét, és viszik jó hírét a bölcs uralkodó által kigondolt nemzetstratégiának. Egy ilyen utazó kérdezőbiztost követ Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai Sundance Filmfesztiválon bemutatott, csodálatos dokumentumfilmje. A boldogság ügynöke mintegy mellékesen leplezi le, hogyan használható a boldogság politikai marketingre és országimázsépítésre, mert ennél sokkal fontosabb témája akad: az őszinte szeretetről, az emberi kapcsolatok erejéről mesél.”

ZENE

Végső Zoltán a Spiritualized és a The Necks budapesti koncertjéről írt.

„Mondhatjuk, hogy poliritmikus zenét hallottunk, mégis a kialakuló hangkulissza vált a mű lényegévé. Chris Abrahams (zongora), Lloyd Swanton (bőgő), Tony Buck (dob) az ausztrál kortárs zene legjelesebb képviselői. Nehéz lenne azt állítani, hogy a The Necks megalkotta a modern ausztrál zenei nyelvezetet, de ha ez így van, akkor abban egyszerre van benne a jazz és a posztmodern minimalizmus.”

Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.
Az ÉS elérhető online is: www.es.hu

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés