Könyvhét 2022
Móra Kiadó
MONDJAD MÉG!
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
Móra Kiadó<br>MONDJAD MÉG! Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Kiemelt

Homokmégyről az Akadémiába - Romsics Ignác – Az Élet és Irodalom 2022/24. számából

2022.06.16.

Az Élet és Irodalom 24. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

INTERJÚ

Homokmégyről az Akadémiába – Romsics Ignáccal új könyvéről Szále László beszélget.

„Professzor úr, ön ellopta a gyerekkoromat – ez volt az első néma fölkiáltásom, amikor olvasni kezdtem Romsics Ignác Hetven év – Egotörténelem című önéletrajzi könyvének első kötetét. Mintha a saját gyerekkorom környezetét, eseményeit, szereplőit láttam volna megelevenedni. Ugyanolyan a libapásztorkodás, a családi szüret, a kukoricafosztás és -morzsolás, a csutkaló, a disznótor, az iskola padlója, a ministrálás, a vasárnapi ebéd, szinte ugyanazok az első kedvenc olvasmányok, ugyanazok a mesék, népdalok, versek, slágerek, ugyanaz a Duna–Tisza közi őző beszéd.”

FEUILLETON

Márton László Tényleg, mire való a színház? című esszéje Visky András színházfelfogásáról szól.

„Viskynek igaza van, amikor azt állítja, hogy a mérhető adatokon alapuló színházi siker kontraszelektál, és gondolat nélküli konzumálásra szoktat. Joggal mondja, hogy nem a katarzishoz, a megtisztuláshoz visz közelebb, hanem beszennyez. Ne feledjük azonban, hogy a sikerre törekvés legfőbb ösztönzője – akár jótékony, akár gonosz sikerről van szó – a bukástól való félelem. Márpedig a bukásban, ellentétben a sikerrel, nem különböződik el a mérhető és a nem mérhető. Az, hogy nem jön létre a színpadi történés mint lelki esemény, egybeesik azzal a sajnálatos ténnyel, hogy távolmaradnak a nézők, márpedig Visky is meg van győződve róla, hogy „a közönség a színház árnyéka”.

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Csuhai István Élet-halál válasz című recenziója Richard Flanagan Első személy című regényéről.

„Az Első személy legfontosabb vonása, egyúttal legnagyobb érdeme, hogy ezt a fent röviden vázolt alaphelyzetet nem hagyja meg felütésnek vagy a későbbi cselekményt egzotikusan színező háttérnek. Közbeszúr ugyan néhány, az egyes szám első személyben megszólaló főszereplő múltját, viszonyait megvilágító flashbackszerű epizódot, de a regény háromnegyede kizárólag erről a teljességgel reménytelen, monoton küzdelemről beszél. Különböző vetületekben, a tapodtat sem mozduló alapállapot újra- és újra felidézésével az írás lehetetlenségét, a nem-írást járja ilyen és olyan oldalról körül, Kif egyre kétségbeesettebb próbálkozásait a munka elvégzésére, menekülőutak és alternatív megoldások keresésére, a helyzetben benne rejlő lélektani, írói, emberi, végső soron két egyéniség közötti buktatók és zsákutcák kikerülésére.”

AZ ÉS KÖNYVE JÚNIUSBAN

György Péter
A múzeum (ismeretlen) jövője című írása Szántó András: A múzeum jövője, 28 párbeszéd című kötetét elemzi.

„Szántó András 1988 óta él New Yorkban, s azóta, változó szerepekben, munkakörökben, eltérő nézőpontokból, de mindig a kortárs művészettel, és egyre félreérthetetlenebbül a múzeumokkal foglalkozott. A könyv eredetileg angolul jelent meg 2020-ban, a Hatje Cantz kiadásában Berlinben. The  Future of the Museum, 28 Dialogues másként és mást jelent angolul, mint magyarul. Szántó az egyetem elvégzése óta, a Columbia Egyetemen vezetett újságírói programot,  majd a Metropolitan Museum of Artban múzeumvezetői  megbeszélések szervezésével foglalkozott, s a New York-i Sotheby Művészeti Intézetének előadója is volt.”

VERS

A versrovatban ezen a héten Bokros Judit, Géczi János és Mezei Gábor verseit találja meg az olvasó. E helyen a versrovatban most bemutatkozó Bokros Judit egyik versét közöljük:

Ezerízű

Főzünk majd indiait.
Ezerféle ízűt.
Lesz benne gyömbér,
kurkuma, kardamom,
fahéj, római kömény,
csirke, rizs és szósz.
Egyszerre lesz csípős,
savanyú, édes, sós,
keserű és fanyar.
Én szeletelem a húst,
te fűszerezel,
és az ezerféléből
pont úgy sikerül majd,
ahogyan mi szeretjük,
mert mindent beleteszünk,
ami fontos.

PRÓZA

Nattán-Angeli Nóra, Szántó T. Gábor, Ódor János Gábor
és Odze György prózája.
Tárcatár: Kiss Noémi.

Részlet Szántó T. Gábor Kafka sírja című írásából:

„Hány férfivel feküdtél le akkoriban?
Nem volt sok.
Mi az, hogy nem volt sok? Hány pasid volt?
Mit akarsz hallani? Hogy nem tőled van? Hogy nem tudom, kitől van? Ez megnyugtatna? Gúnyosan elnevette magát. Megáll az eszem! Nem volt senkim rajtad kívül akkoriban. Elég hosszú ideig. Most jobb? Te vagy az apja. Azt hiszed, hogy hazudok?
Nem hiszek semmit, pont ez a probléma. Ezért kéne a bizonyosság.
Ez a legfontosabb?
Ebben a helyzetben ez elég fontos.
Kétségbe vonod a szavam?
Azt is mondtad annakidején, hogy nem tudsz szülni.
Ilyet soha nem mondtam. Csak azt, hogy még sosem estem teherbe. Apám mondhatta legfeljebb, mit mondtak az orvosok, de én nem akartam elhinni.
És miért pont én? Miért pont velem? Vagy a többiekkel is próbálkoztál?
Voltak mások is, igen. Velük nem jött össze.
Ha más van ott és akkor, vele is lefekszel.
Te voltál ott, és én voltam ott. Nem fekszem le akárkivel.
És apád? Mit szólt hozzá, hogy lefeküdtél egy majdnem idegennel, és tőle estél teherbe?”

SZÍNHÁZ


Molnár Zsófia Csákányi Eszter új monodrámájáról írt.

„Mert az Amikor találkoztam Barisnyikovval harmadik történetszála nagyon is személyes: egy dal, a Két piciny, fehér balettcipő – és sok-sok jellegzetes mozdulat – erejéig konkrétan Csákányi László is megidéződik. De persze az előadás nem puszta hommage-ok sorozata, nem nosztalgiázás, műfaji megjelölése sem önálló est, hanem valóban monodráma áll össze a szépen egymásba szövődő és ügyesen egymásba is szőtt életmorzsákból.”

ZENE

Fáy Miklós a Müpa legújabb Wagner-előadását, A walkürt értékelte.

„Ez vajon Wagner-ellenes álláspont, vagy épp ellenkezőleg, az előadás éppen azt teszi, amiről szól? Brünnhilde megtagadja Wotan parancsát, mert tudja, hogy Wotan nem ezt akarta parancsolni. Fischer Ádám megtagadja Wagner parancsát, mert tudja, hogy Wagner sem ezt akarta parancsolni, itt minden a löketről, lendületről, hangerőről szól. Összeomlásról meg a vég kezdetéről beszélünk, de csak azért, hogy annál jobban örüljünk a pillanatok nagyszerűségének.”

Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.
Az ÉS elérhető online is: www.es.hu

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés