Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Kiemelt

Keresztury Tibor: Mint az állat – Az Élet és Irodalom 2024/12. számából

2024.03.21.

Az Élet és Irodalom 12. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

BACSÓ BÉLA (1952–2024)

Részlet Angyalosi Gergely nekrológjából:

„Néhány hete szinte vidáman mondta a telefonban, hogy befejezte – most már tudhatóan utolsó – könyvét, amely Paul Klee-ről szól. Elképesztő iramban dolgozott: egy hónap alatt tető alá hozta a kismonográfiát (több évi kutatás alapján), dacolva a betegséggel és a terápiák kínzó mellékhatásaival. „Versenyfutás a halállal” – tette hozzá a rá jellemző fanyar iróniával, amelyet nekünk, most már túlélőknek könnyebb volt „csak” iróniaként kezelni. Ezt a versenyfutást még ő nyerte vitathatatlanul, egy olyan helyzetből, amelyben a legtöbbünk már csak sajnálná magát, és a sors igazságtalanságán keseregne.
Mi megtehetjük ezt helyette, a lázongás és az aiszkhüloszi átkok fölöslegességének teljes tudatában is. Sok évtizedes, a legmagasabb szellemi szinten végzett egyetemi oktatói, tudományos kutatói, fordítói, szerkesztői munka csúcsán, elismerésektől és tanítványai szeretetétől övezve vonulhatott vissza, hogy végre szabadon foglalkozhasson azokkal a témákkal, amelyekre addig nem volt elegendő ideje. Szinte el sem akartuk hinni, hogy életének éppen ebben a „termékeny pillanatában” támadt rá a betegség.”

FEUILLETON

Gyenge Zoltán A vándor mögött állva címmel írt esszét Caspar David Friedrichről.

„Caspar David Friedrich (1774-1840) az egyik legnagyobb hatású romantikus festő, akinek a természetábrázolását, a táj melankolikus költészetét, a Rückenfigur alkalmazásait (amivel háttal állva „mutat meg” személyeket a festményein), vagy a staffázs-alakokat szinte könyvtárnyi irodalom elemezte.
Caspar David Friedrichhez nem kell évforduló. Bár most van: 250 éve született, aminek alkalmából a Hamburgi Kunsthalle nagyszabású kiállítást szervezett a talán legnagyobb német festő életműve köré. Ugyan a kerek évforduló ebben az évben van, a kiállítás tavaly decemberben nyílt, egyben a Friedrich-év nyitányaként, amelyhez Berlin, Winterthur, Greiswald, és természetesen Drezda is csatlakozik. Erre az alkalomra jelent meg Illies könyve, amelyet valószínűleg jó néhány fog még követni.”

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Visy Beatrix „A halott álmodik és várva vár” című kritikája Mariana Enríquez A tűz martaléka című kötetéről szól.

„A novellákban sokszor nem dönthető el, hogy a jelenlévő vagy egyszer csak életre kelő torzszülöttek, halottak, kísértetek, a titokzatos módon eltűnő alakok vagy az irracionális félelmek mely tudatállapot „termékei.” Enríquez nem egyszer a társadalom mentális betegségeire, függőségeire fókuszál. A szereplők, főként a kamaszok, fiatalok nem egy esetben masszív drogfogyasztók, ahogy a társadalom nagy része vált azzá a gazdasági válság éveiben (Mérgező évek), a nyomornegyedekben már az egész kisgyerekek is fogyasztók és függők lesznek. A történetek jelentős részében azonban a mentális betegségek, a kezdődő vagy kifejlődő őrület esetei, lehetőségei tematizálódnak.”

VERS

A versrovatban ezen a héten Schein Gábor terjedelmesebb „verses publicisztikája” olvasható a gázai háborúról, valamint Sopsits Árpád versei. Ezek közül mutatjuk be itt az egyiket:

Miféle nyelven

Miféle nyelven írható le egy szék fájdalma,
amin legalább két éve nem ült senki,
s egy madáré, ki a felhők csipkézte ég alatt
egy éve nem próbálgathatja törött szárnyait,
s egy borospohár magánya,
amibe hetek óta nem töltöttek semmit,
s egy halálos betegé, kit fél éve nem látogatnak?
Miféle csöndben oldódhat fel a kétségbeesés,
ha nem hordják ki a pontos, ám hűtlen szavak,
sem a mosolytalan arcok fuldoklásai,
sem a valódi érintések elkésettsége?
Miféle nyelven írható le mindez?

PRÓZA

Keresztury Tibor, Littner Zsolt, F. Tóth Gergely
és Istók Anna prózája.
Tárcatár: Visky András.

Részlet Keresztury Tibor Mint az állat című írásából:

„Nincs kisebb?
Anyád.
Megtört, fénytelen tekintettel a kövér hentes szemébe nézett. Már megint a régi nóta. Megint ez a nyegle hang. Jöhet ezeknek égzengés, tájfun, szökőár, sárlavina, bozóttűz, cunami, éhínség, földindulás, nem tudnak leszokni erről az istennek se. Ez a mániájuk. Mint akit enyhe áramütés ért, egész testében megremegett. Az ideg. Borzongani kezdett, mintha fázna, holott egyáltalán nem volt hideg. Az időjárást kellemesnek mondanánk, ha ott volnánk, de hála jó égnek nem vagyunk ott. Innen, a távolból üdvözölhetjük csupán hőseinket, erőt, egészséget kívánva nekik mindahhoz, amin keresztül kell majd menniük. Hosszú másodpercek teltek el. A bal szemére kancsal, állapította meg. Talán ezért állja a tekintetét ilyen hősiesen. Mert arról, hogy biztos kézzel eltalálta a kuncsaftja gyenge pontját, a pirospozsgás hentesnek nem lehetett tudomása. Honnan is.”

FILM

Báron György Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmjéről írt.

„A szöveg olyan erős, hogy akár csukott szemmel hallgatva is átütne a dráma, ám a Kálmán-nap nem rádiójáték vagy kamaraszínpadi előadás, hanem hajlékony filmnyelven megkomponált mozgókép. Bántó Csaba kamerája a lehető legtávolabb kerül az ilyenkor szokásos plánozástól, a közeliknek és félközeliknek a párbeszédek ritmusát követő váltogatásától.”

SZÍNHÁZ

Molnár Zsófia az Örkény Színház Bűn és bűnhődés című előadását értékelte.

„De félreértés ne essék, a könnyített olvasmányokkal csupán akkor van baj, ha azok egyben butítottak is, márpedig Gáspár Ildikó rendezése nem az – és soha jobb kedvcsinálót egy nagyregényhez, mint Raszkolnyikov a címben idézett kifakadása és ez a németesen letisztult, nagyszerűen lejátszott négy óra.”

Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.
Az ÉS elérhető online is: www.es.hu

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés