Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
12. évfolyam 11-12. szám

Tartalom Pdf-letöltés

310. oldal
A pacsirtának énekelnie kell!
Látogatóban Juhász Ferencnél
Gyönyörű, felerészt kéziratos könyve jelent meg Juhász Ferencnek a Kossuth Kiadónál. A hír hallatán a verskedvelő lelkület azért is ujjongott, mert úgy érezhette, régen jelent meg új műve a hamarosan nyolcvanéves, kétszeres Kossuth-díjas költőnek. Aztán a bibliográfia rácáfolt erre a tényekkel. A rendszerváltás óta egy tucat kötete látott napvilágot. Például a Krisztus levétele a keresztről, amely éposz 1956-ról, utána egy hosszú-hosszú vers Giordano Brunóról, Isten elégetett tükre címmel, majd 2000-ben A lezuhant griffmadár, három évvel később Az őrangyal és a szél című verseskönyv. Persze ennek is öt éve már.
(Mátraházi Zsuzsa)

313. oldal
Az olajbogyó kifárasztása
Esterházy Péter: Semmi művészet
(Mátraházi Zsuzsa)

314. oldal
Pokoli bűntudat
(cs.a.)

315. oldal
Non est volentis...
Reményik Sándor összes versei
(L. E.)

316. oldal
Vélemény A hétfejű szeretetről
(Jánosi Zoltán)

317. oldal
Az osztrák titok
Beszélgetés Paul Lendvaival
„...az európai béke és jólét által kínált lehetőségeket a szolgaságból és szegénységből kilépő közép- és kelet-európai országok csak úgy tudják kiaknázni, ha tanulnak a történelemből és a politikai tragédiákból, hogy nem a gyűlölet, hanem a kölcsönös megértés a nemzeti alapkérdésekben a kulcs a jövőhöz, hogy a politikai pártok, érdekképviseletek és egyházak állandó dialógusa alapfeltétele a kibontakozásnak."
(zsl)

318. oldal
A realitás költői felmérése
(Csokonai Attila)

319. oldal
Könyvbölcső
Tarján Tamás
Ha végre itt a nyár

320. oldal
Megjelent könyvek 2008. április 10. - május 9.
A forgalomba került könyvek válogatott listája a Könyvtárellátó adatbázisa alapján. A teljes lista és a művek további adatai a Könyvtárellátó honlapján (www.kello.hu) tekinthetők meg.

324. oldal
Lapmargó
Murányi Gábor
Köves kertje

328. oldal
Panoráma
Térey János: Asztalizene
Fehér Judit: Asszonyok
Siklósi Horváth Klára: Sárkányok úsznak
Da Chen: Féltestvérek
Helmut Schoeck: Az irigység
Kemény Gábor: Nyelvi mozaik
Erlend Haarberg - Haarberg Orsolya: Lappföld
Szabó T. Anna - Tóth Krisztina - Varró Dániel: Kerge ABC

334. oldal
A kultúra metamorfózisa
Ezzel a címmel a könyvfesztiválon rendezett eszmecserét a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. (A tanácskozásra májusi számunk lapzártáját követően került sor.) A könyvtáros egyesület jellegéből adódóan a beszélgetés meghívott résztvevői, Csepeli György, György Péter esztéta és Harsányi László hozzászólásaikkal elsősorban természetesen az írásos ismeretátadás átalakulását és annak következményeit firtatták, a másik oldal szemszögéből nézve pedig a könyvtárak szerepének, feladatkörének változása került górcső alá. A beszélgetést Rózsa Péter irányította.
(M. Zs.)

336. oldal
Beszélgetés Turczi Istvánnal
új verseskötetéről és a magyar erotikus irodalom helyzetéről
„Tiszta emberi viszony csak a meztelenségben van". Turczi István József Attila díjas költő Hamvas Béla fenti gondolatát választotta új, erotikus verseskötete mottójául, mely - Eiffert János művészi fotóival az Ünnepi Könyvhétre jelent meg. »„Legyünk végre kéjencek!" Mészöly Miklós felkiáltása A pille magánya című könyvében, nem véletlen. A magyar erotikus irodalom története inkább az elfojtás, mint a gyönyör krónikája. Az üdítő kivételektől eltekintve a testi vonzódás, az érzéki szerelem nevén nevezése helyett szemérmesség, tartózkodás, elhallgatás jellemzi íróink legjavát.«
(Maczkay Zsaklin)

338. oldal
Tündérek, óriások, erdélyi fejedelmek és 1848-as áldozatok
Beszélgetés Magyar Zoltánnal
Erdély szívének is nevezik a magyarság által valaha sűrűn lakott, ám mára mélyszórványba süllyedt Alsó-Fehér megyét, azaz a Maros völgyének középső részét. Hányatott sorsa és egyre fogyatkozó magyar nyelvű lakossága ellenére a huszonnegyedik órában Magyar Zoltán néprajzkutatónak sikerült a táj mondaanyagát is felgyűjteni és az utókor számára megmenteni.
(Szénási Zsófia)

340. oldal
Tánclépésben, botladozva
Beszélgetés Grecsó Krisztiánnal
Grecsó Krisztián előző regénye után majdnem bíróság elé kellett állnia. A Pletykaanyu történeteit egész szülőfaluja magára vette. Isten hozott című második könyve után, a nemrég megjelent Tánciskola című regénye szintén megosztja az olvasóközönséget. Dr. Voith József és nagybátyja történetében nincsenek pozitív és negatív hősök. Útkeresők és állomások vannak, a regény végén pedig elmarad a feloldozás.
(Ócsai Dorottya)

358. oldal
Mediterrán líra
Beszélgetés Simone Inguanezzel
A budapesti Europoetica Fesztiválra Simone Inguanez Máltáról érkezett. Két verseskötete közül a Víz, Tűz, Föld és Én címűt angolul is kiadták. A máltai nyelv egzotikuma, a mediterrán orpheuszi líra hangzása varázsolta el a hallgatókat a felolvasáson.
(G. István László)

366. oldal
Kontrolling elemek a könyvkiadásban
Adózási összefoglaló vezetőknek
(Dr. Bódis Béla)

368. oldal
Kertész Ákos
Katona Klári

370. oldal
Sikerlista

374. oldal
Képregény, környezetvédelem, gyerekkatonák
A Nyitott Könyvműhely arcai
Beszélgetés Halmos Ádámmal

7. Gyermekkönyvnapok

344. oldal
Gyermek, ifjúsági
Amit leírnak, eleven lesz
(Cs. A.)

346. oldal
Az Óperencián túl, határokon túl...
Az idei Ünnepi Könyvhét gyermekkönyv kínálatában különösen szép helyet foglalnak el a határon túli kiadók fiatalabb olvasóknak számára készült kötetei, amelyek határtalan élményt jelenthetnek a gyerekeknek mesélő, vagy épp a mesekönyv olvasást gyermek nélkül is szívesen űző felnőtteknek.
(Laik Eszter)

349. oldal
Világutazás favillamoson
Beszélgetés Horváth Péterrel Kamarambóról
„Négy gyerekem van. Hárman már felnőttek. Írtam mesekönyvet a legidősebb fiamnak, ifjúsági regényt a fiatalabbiknak, ezt a könyvet Fruzsina lányomnak kezdtem írni, de hosszú évekig nem boldogultam vele. Fruska (a nagylányom) közben felnőtt. Eszterem nyolc éves. Rá gondolva tudtam a könyvet befejezni."
(Illényi Mária)

351. oldal
Könyves sikerlista gyerekeknek
Beszélgetés Nyulász Péterrel
Új szereplő jelent meg a gyermekkönyvek világának palettáján: Buksi, a Magyar Gyerekkönyves Sikerlista. A nevet hallva az első gondolatom egy kedves kiskutya volt, ám Nyulász Péter az egyszervolt.hu kommunikációs vezetője kiigazít: az okos kisgyerek buksija és az angolos szójáték (book - ejtsd: buk = könyv) adta a névötletet.
(Pompor Zoltán)

352. oldal
Kitüntetett figyelem: gyermekkönyvek és díjak
(Pompor Zoltán)

355. oldal
A magyar szülő a könyv tartalma alapján választ
Lukács Bernadett a Napraforgó Kiadóról
Kiadványaik a mediterrán temperamentumot és ízlésvilágot közvetítik a magyar olvasóközönségnek. A fiatal kiadó néhány év alatt széles kínálatot jelentetett meg és ezzel stabil helyet teremtett magának a gyermekkönyvpiacon.
(Szénási Zsófia)

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés