Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
13. évfolyam 11-12. szám

Tartalom Pdf-letöltés

262. oldal
Emberben könyv
Gyümölcs sincs
Beszélgetés Csaplár Vilmossal
„A demokráciában meg kell küzdeni az olvasóért, ugyanúgy, mint a szavazatokért. Van, aki már írás közben elkezdi. Én ebben nem vagyok tudatos. Írás közben a teljes szabadságot élem át.”
(Mátraházi Zsuzsa)
Csaplár Vilmos: Hitler lánya

265. oldal
Panoráma
Áprily Lajos versei
Orhan Pamuk: Fekete könyv
Bezeczky Gábor: Irodalomtörténet a senkiföldjén
Egri Lajos: A drámaírás művészete
Janusz Bańczerowski: A világ nyelvi képe
Kende B. Hanna: A kisemmizett férfinem
Popper Péter: Ne menj a romok közé!

268. oldal
„Vannak vidékek” avagy a krimi mint környezetismeret
A Könyvfesztiválra megjelent, s az alant tárgyalandó újdonsággal három olyan helyre jutunk el, amiről szólhatna akár National Geographic-lapszám, Spektrum-tévés film, útikalauz, vagy olyan könyv, mint ami nálunk a Magyarország felfedezése című szociográfia-sorba (de hiányzik!) illeszkedne. Pedig mindhárom virtigli krimi…
(Budai Katalin)
Stieg Larsson: A tetovált lány
Karin Fossum: Ne nézz vissza
Wolf Haas: Halottak feltámadása

269. oldal
A Trianon trauma angol feldolgozása
Bryan Cartledge: Trianon egy angol szemével
(m. zs.)

270. oldal
Ünnepi Könyvheti böngészde
Az Ünnepi Könyvhét kínálata idén is messze túlmutat a szépirodalmi újdonságokon: a vers és a próza mellett más olvasmányokat is forgató-keresgélő olvasó a tudományos és ismeretterjesztő munkák sokszínű választékából böngészhet.
Czigány György Zárófogadás
Babits Mihály: Erato
Baktay Zelka és Baktay Miklós: Szeretők
Szentes Tamás: Ki, mi és miért van válságban
Erik Hornung: Az egy és a sok
Bíró András: Segítség! Vettem egy kiskutyát!
(Laik Eszter)

272. oldal
Régi mesemondók örököse
Interjú Elek Tiborral
A Gion-életmű újrakiadását két éve kezdte el a Noran Kiadó. Gion Nándor írói világa címmel nemrég monográfiát jelentetett meg, melynek szerzője, Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, a Bárka folyóirat főszerkesztője, akinek ez a nyolcadik önálló kötete. „A pálya második felében Gion éppúgy számolt és szembenézett a világ és a történetek elbeszélhetőségével kapcsolatos kételyekkel, mint számos kortársa, de művei – még a töredékben maradtak is – a bizonyítékok arra, hogy felül is kerekedett rajtuk, a saját kételyeit is történetté, az életét is irodalommá formálva.”
(Szepesi Dóra)
Elek Tibor: Gion Nándor írói világa

273. oldal
Könyvbölcső
Tarján Tamás
Az orgona újraépül
Szomory Dezső: Zene és Ének hangjainál
Zenker Katalin: Őfelsége, a Színház Bakó Márta emlékezetében
Albert Zsuzsa: Irodalmi legendák, legendás irodalom
Truman Capote: Az éjszaka fája

274. oldal
Megjelent könyvek 2009. április 17 – május 14.
A forgalomba került könyvek válogatott listája a Könyvtárellátó adatbázisa alapján. A teljes lista és a művek további adatai a Könyvtárellátó honlapján (www.kello.hu) tekinthetők meg.

278. oldal
Lapmargó
Murányi Gábor
Főhajtásnál több (és kevesebb)
Máig megkerülhetetlen könyvet tett le az asztalra 1982-ben Agárdi Péter. Tudományos kötetek esetében ez nem kis teljesítmény, az évek, évtizedek ugyanis kíméletlenül kirostálják a talmit.
Agárdi Péter: Fejtő Ferenc testamentuma

279. oldal
Ésszel kell szeretni…
Beszélgetés Nógrádi Gáborral
„Az öcsém zseni kicsit A Pál utcai fiúk, kicsit az Emil és a detektívek világát idézi. Miután regényem A bátyám zseni című könyv folytatása, ugyanazok a szereplők a mai Pesten élik izgalmas, humoros és többnyire boldog életüket.”
(Illényi Mária) Nógrádi Gábor: A bátyám zseni

280. oldal
Mit olvasok esténként ötéves lányomnak?
Amikor gyerek érkezik a családba, szembesülünk a problémával, mit is olvassunk neki. Kezdetben elővesszük a saját régi könyveinket, a mondókás könyveket, a Weöres-köteteket, aztán körülnézünk a piacon, milyen gyerekkönyvek jelennek meg mostanában.
(Jolsvai Júlia)

282. oldal
Gyermek, ifjúsági
Ígéretes újdonságok, várva várt folytatások
(Cs. A.)
Balázs Ágnes: Lufi és a hajmeresztő szerelem
Bernfels, Alex: Rajziskola kis művészeknek
Birney Betty, G.: Spuri és a nagyvilág
Böszörményi Gyula: 6...5...4...
Buggisch, Werner – Buggisch, Christian: Éghajlat
Dix, Eva: Várak és lovagok
Kis felfedező zsebkönyvek: Az óra, A piramis
Marti, Tatjana: Lovak és pónik
Nógrádi Gábor: Az öcsém zseni
Pokoli báléjszakák
Tótfalusi István: Operamesék
Wolf, Tony: Az erdő

284. oldal
Zöldség Anna, Kövér Lajos és más mesehősök
Kitüntetett gyerekkönyvek
Beszélgetés Szijj Ferenccel és Lackfi Jánossal
(Cs. A.)

286. oldal
Novellába zárt regény
Szilágyi István születésnapi meglepetése
Titkos tervet szőtt a Magvető Könyvkiadó, születésnapi novelláskötetet a hetvenes éveibe fordult Szilágyi István műveiből. A Kolozsváron élő szerző elbeszélései kevéssé ismertek, mint regényei. Néhány, ma már alig hozzáférhető korai kötetben lelhetők fel ezek az írások, illetve elszórtan folyóiratokban, hiszen Szilágyi István a ritkán publikáló alkotók közé tartozik.
(Mátraházi Zsuzsa)
Szilágyi István: Bolygó tüzek

288. oldal
Valódi életem a filozófia
Beszélgetés Heller Ágnessel
Heller Ágnes filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja a közelmúltban ünnepelte 80. életévét. Az egykori Lukács-tanítvány, akinek könyveit a világ szinte valamennyi nyelvére lefordították, s aki – Az európai kultúra kutatásában szerzett érdemeiért – 2006-ban elnyerte a Koppenhágai Egyetem által alapított Sonning-díjat, ma is aktívan dolgozik.
„A dialógus éveiben a filozófia és a világ ügyeibe avatkozás nem vált külön, vagyis ekkoriban a filozófián keresztül, áttételesen politizáltam, hiszen Magyarországon nem lehetett nyíltan véleményt nyilvánítani.”
(Maczkay Zsaklin)
Heller Ágnes: Filozófiám története
Heller Ágnes: Az érzelmek elmélete

292. oldal
Jézus Mária!... Jézus újságot olvas?...
Beszélgetés Bereményi Gézával
„Az Irodalom című novellát újraolvasva rájöttem arra, hogy az a fiatalember, aki voltam, úgy érezte: az irodalmi tevékenység nem feltétlenül a túltengő életegészség jele, inkább egyfajta betegség.”
(Hegedűs Eszter)
Bereményi Géza: Jézus újságot olvas

296. oldal
„Az írás az nem gyerek”
Beszélgetés Buda Ferenccel
„Nem voltam soha annyira gondos ember, hogy következetesen valamiféle naplót vezessek. De a kilencvenes évek vége fel úgy gondoltam, ha másért nem, az emlékezet mankójaként vagy járókereteként nem árt, ha néhány dolgot lejegyzek. […] Az ember önmagával szembekerülve hajlamosabbá válik rá, hogy setétebb dolgokon is elmélázzon, eltöprengjen. Pedig alapjában véve én inkább vidám ember lennék.”
(Jolsvai Júlia)
Buda Ferenc: Rendkeresés. Jegyzetlapjaimból

297. oldal
Győzelmek és kudarcok
Beszélgetés Paul Lendvaival a Magyarok cimű kötet új kiadása alkalmából
„Az utóbbi években kül- és belföldön tartott előadásaim során gyakran tettek fel kérdéseket arról, hogy mi történt a „vereségek győztesével”, vagyis miért változott a magyar helyzet rossz irányba.”
(zs. l.)
Paul Lendvai: Magyarok. Győzelmek és kudarcok

298. oldal
A főrendőr, aki nyomozott kommunisták és nyilasok ellen
Sombor-Schweinitzer József alakulata térképezte fel a magyar háborús bűnösöket
Beszélgetés Kovács Tamással
Pártok és politika sorozatában különleges feljegyzéseket tesz közzé a Gondolat Kiadó. Sombor-Schweinitzer József rendőr-főkapitányhelyettes feljegyzései a szélsőjobboldali mozgalmak 1932-1943 közötti történetét mutatják be.
(Szénási Zsófia)
Rendőrségi célkeresztben a szélsőjobb. Dr. Sombor-Schweinitzer József rendőrfőkapitány-helyettes feljegyzése a szélsőjobboldali mozgalmakról, 1932-1943 (Szerk. Kovács Tamás)

308. oldal
Szubjektív
Tandori Dezső
Régi idő, száz evező
Ernst Cassirer: A felvilágosodás filozófiája

309. oldal
Antikvárium
A Diáriumtól a Könyvhétig
(Csokonai Attila)

310. oldal
Könyvipar
A rókák és a nyulak
A közelmúlt eseményei ismét ráirányították a figyelmet a könyves szakma belső anomáliáira, a túlzottan árrésszázalék centrikus bizományosi rendszerre. Az áprilisi, főleg a Libri árrés emelési szándéka által kiváltott könyvkiadói felzúdulás egyik hozadéka volt, hogy a működő bizományosi rendszer egészét bírálták a kiadók, mint a bajok okozóját, amely akadályozza könyvszakma hosszútávú fejlődését. Más hozzászólók szerint a bizományi konstrukció nem cserélhető le, de működését differenciálni, javítani, illetve korlátozni kell…
(Dr. Bódis Béla)

312. oldal
Kertész Ákos
De hol az ünnep?
Megint itt az Ünnepi Könyvhét, de úgy érzem, már csak rendezvény, nem ünnep. A minap kezembe került Doktorow Ragtime-ja. 1978-ban, alig tizenegy évvel a nagy hazai kultúrapusztulás (a rendszerváltás) előtt, az Európa kiadónál 43 000 példányban jelent meg. Fordította Göncz Árpád. Ma 3 000 példány sem jelenhetne meg belőle. Mi történt?

314. oldal
Sikerlista

318. oldal
A demokratikus ellenzék megítélése politikai kérdés
Kőszeg Ferenc visszaemlékezései
Középiskolásként eljárt a Petőfi-kör vitáira, majd bölcsészhallgató lett. Hosszú ideig volt könyvkiadói munkatárs, aztán a demokratikus ellenzéki mozgalomban betöltött szerepe miatt kirúgták, így lett könyvesbolti eladó, végül némettanár. Egyik szerkesztője volt az engedély nélkül, azaz szamizdatként megjelenő Beszélőnek, a rendszerváltás után főszerkesztője a folyóirat utódjának, a hetilap Beszélőnek.
(Szénási Zsófia)
Kőszeg Ferenc: K. történetei

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés