Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
XXIV. évfolyam 4. szám

Tartalom  Pdf-letöltés

4 „Ennyi örömet már nagyon régen okozott írás”
Beszélgetés Grecsó Krisztiánnal
(Jolsvai Júlia)
Belefér egy pici szívbe címmel új kötettel jelentkezett Grecsó Krisztián, ezúttal a legkisebbekhez szólva. A Baranyai (b) András rajzaival illusztrált impozáns kötetről kérdeztük a szerzőt.

7 Inkább az epika áll közel hozzám
Interjú Rakovszky Zsuzsával
(Szepesi Dóra)
„…az is lehet, hogy egyszerűen csak túl sok regényt olvastunk fiatalkorunkban, és most azt képzeljük, az élet is olyan, mint ezek a regények: ha mi rendesen viselkedünk, akkor jár nekünk a boldog vég…”– idézem a hét kisprózát tartalmazó, Boldog vég című kötetének címadó novellájából.

8 Vérszívó empátia
Fritz Breithaupt: Az empátia árnyoldalai
(Laik Eszter)
Az empátiát sokáig a legemberibb, „legszebb” vonásunknak tartottuk, noha a tudósok már kezdettől árnyaltabban közelítettek a laikusok által sok szempontból idealizált viselkedésformához.

8 Az érték csalárdsága
Tomáš Kulka: Giccs és művészet
(Laik Eszter)
A giccs mindenütt körülvesz bennünket. Olykor úgy érzi az ember, menten belefullad, s ez érthető is – a fogyasztói társadalom és a jólét csúcsra járatja ezt a „műfajt”. De próbáltuk-e már meghatározni, hol kezdődik és hol ér véget a giccs?

9 A szenvedélytől a harmóniáig vezető úton
Szabó T. Anna beszél Szabadulógyakorlat című novellás kötetről
(Sz. Zs.)
Törésteszt című, első novelláskötetében még a harag és az önzés foglalkoztatta, új prózakötetében a szerelem és az odaadás, de mindkét könyvben izzanak az indulatok. Ha eddig nem halt bele, most már kötelességének érzi jegyzetelni, megvizsgálni okokat és okozatokat, a test pedig ennek a gyakorlatnak a kísérleti terepe.

11 Kisregények és nagyregények
Szávai Géza hetven éves
(Pont Kiadó)
Az idén hetvenéves Szávai Géza Cérnapóráz című új regénye a huszadik századi magyar történelem botlatókövein bukdácsol végig...

12 Karinthy ránk csörög
Karinthy megmondja. Szerk. Király Levente
(Laik Eszter)
A járvány felforgatta időkben Karinthy biztosan másoknak is folyton eszébe jut. Nemcsak azért, mert első felesége, Judik Etel a spanyolnátha áldozata lett, s az író sosem tudta kiheverni a rajongva szeretett nő elvesztését, hanem mert ez a páratlan zseni úgy általában a kibillent világrend mesteri riportere volt.

13 „A Móra egy okos kiadó”
Janikovszky János a 70 éves Móra Könyvkiadóról
(Szénási Zsófia)
1950. július 21-én Ifjúsági Könyvkiadó néven alakult meg a legendás könyvszerkesztőség, amely néhány évvel később felvette a Móra Könyvkiadó nevet. A korabeli irodalom – részben elhallgattatott – szereplőinek színe-java megfordult a kiadónál az évtizedek alatt, elhozva a magyar gyermekirodalom aranykorát.

14 Ünnepváró hangulatban
(Sz. Zs.)
Őszi kalandokkal folytatódik Tóth Krisztina humoros Malac és Liba meséje. A két jóbarát ezúttal a hűvös őszi idő megpróbáltatásaival szembesül a Gatyát fel! című kötetben.

15 „Okulásul unokáimnak”
Janikovszky Éva kamaszkori naplója
(szénási)
„Ha valami rém okos bácsi, mondjuk egy pszichoanalitikus megfigyelné az életem, egész biztos rém unalmasnak és egész hétköznapinak találna, és nem pocsékolná rám az idejét, hanem visszatérne háromszemű és kétorrú hercegnőjéhez…”

16 Játékosan, szórakoztatóan, komolyan
Segarra, M.; Rovira, F.: Játékosan a Bibliáról
(Pompor Zoltán)
Izgalmas műfaj a gyermekbiblia, több évszázada létezik már, és képes mindig újat mutatni! Van olyan, amelyik a lehető legnagyobb kortörténeti és szöveghűségre törekedve részletesen mondja újra a Szentírás történeteit; találkoztunk már olyannal is, amelyikben a mesélésen van a hangsúly – a mesélő saját stílusa, megélt hite hidalja át az évezredes távolságot…

16 Csodák ideje
A legnagyobb ajándék - és más klasszikus karácsonyi történetek
(Pompor Zoltán)
Mind a mai napig az első karácsony csodáját keressük, van, aki az adventi várakozás hitével tekint a Megváltó születésére, más nyomorúságos helyzetének jobbra fordulását várja ezen a különleges ünnepen.

17 Mi lett a két órára tervezett kalandból?
Beszélgetés Nógrádi Gáborral
(Csokonai Attila)
A Janikovszky-díjas, 2012-ben IBBY-életműdíjjal kitüntetett Nógrádi Gábor volt újságíró, pályáját költőként kezdte, majd 1983-ban első regényével berobbant az ifjúsági irodalomba […] A csere. Adam és David című új könyve megjelenése alkalmából készült vele interjúnk.

20 „Nem első, hanem jó akarok lenni”
Kolosi Tamással készített életút-interjút Ferenczi Borbála
(Varsányi Gyula)
Polgárnak lenni címmel adja közre a Magvető Kiadó azt az interjúkötetet, amelyben a 74 éves Kolosi Tamás, a Líra könyves cégcsoport feje vall családjáról, életének fordulatairól, szociológusi és vállalkozói tevékenységéről, kudarcról és sikerről.

23 Veszélyzónák és kisebbségpolitika
Beszélgetés Romsics Ignáccal
(Mátraházi Zsuzsa)
Térségünkben, Kelet-közép és Délkelet-Európában különösen kényesnek számító kérdéssel foglalkozik a történészprofesszor tanulmánykötete, amely a szerző Helikon Kiadónál napvilágot látó életműsorozatának 7. darabja. Mindenekelőtt arról kérdeztem, hogy milyen tartalmi különbséget, illetve egyezést mutat a cím három szava: Nemzet, nemzetiség és állam.

25 A derűre születni kell
Kepes András gondolatai bájvigyorról és panaszkultúráról
(Mátraházi Zsuzsa)
A boldog hülye és az okos depressziós című új könyvében a szerző évtizedek alatt felgyülemlett bölcsesség birtokában gondolja végig mindazt újra, amit eddig életről és halálról, szeretetről és gyűlöletről, szerelemről és családról, hitről és rítusokról képzelt.

27 Különleges emlék egy csodálatos nagymamáról
Beszélgetés Finy Petrával
(Kurcz Orsi)
Finy Petra meséi nem daliás hercegekről, és megmentésre szoruló királylányokról szólnak, hanem sokkal közelebbi hősökről: a nagyszülőkről. A frissen megjelent Bodzaszörp kapcsán generációs különbségekről, gyerekkori varázslatokról, és boldogságról beszélgettünk.

29 A határozottan szív alakú szirom
Interjú Géczi Jánossal
(Illényi Mária)
Géczi János költő, író, esszéista; immár 30 éve foglalkozik a rózsa kultúrtörténetével. Nemzetközi rangú szaktekintély.

30 „A legaljasabb és a legnemesebb dolgokra egyaránt képesek vagyunk”
Beszélgetés Bene Zoltánnal
(Vermes Nikolett)
A középkor vége és a reneszánsz hajnala, Károly Róbert és Nagy Lajos, egy furcsa hős, Buda, Pádua, Nápoly, Itália, cselszövés, háború, pestis. Ebből az elegyből gyúrta új regényét Bene Zoltán, amelyről kijelenthetjük: megsült és nem csupán fogyasztható, ízletes!

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés