Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
XXV. évfolyam 1. szám

Tartalom  Pdf-letöltés

A tartalomból

4 Az irodalmi anamorfózis műfaja
Beszélgetés Orosz Istvánnal
(Jolsvai Júlia)
Orosz Istvánnak számos könyve jelent meg képzőművészi mivoltából adódóan, nevezhetjük ezeket művészetelméletnek vagy képzőművészeti kalandozásoknak is. A szépirodalomban sem ismeretlen a neve, írt novellákat (Pótszarv), verseket (Körzővel rajzolt víz) és történelmi fikciót (Sakkparti a szigeten). Miközben számos kötetet illusztrál, műveivel kiállításokon találkozhatunk – már ha vannak kiállítások. A most megjelenő Páternoszter című új regényéről beszélgettünk.

5 Járványnapló
Jenei Gyula: Légszomj
(Sz. D.)
Jenei Gyula verses naplóként kezdte írni a pandémiával kapcsolatos reflexióit tavaly tavasszal. A könyv huszonkilenc hosszabb-rövidebb bejegyzést tartalmaz, és a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet két hónapját öleli fel –, zárásként az írásbeli érettségi napját jegyezte le, aztán hozzáírt egy bejegyzést a kétszázharminchetedik napon, november 2-án, amely a nyári lazítás után, a folytatásról szóló híradás.

6 Rémtörténet Türingiában
Krasznahorkai László: Herscht 07769
(Mátraházi Zsuzsa)
Nyugtalanító események követik egymást Kanában, a türingiai kisvárosban. Először az éj leple alatt rendszeresen „Wir” feliratot és farkasfejet graffitiznek több környező Bach-emlékhely falára, aztán eltűnik, majd – mintha mi sem történt volna – megkerül a helybéli idős tanár, az önkéntes meteorológus Köhler úr, közben farkasok tűnnek fel a környéken, majdnem végzetessé válik egy piknik, felrobban egy benzinkút, azután következnek a brutális gyilkosságok.

7 Modernizált szakralitás
Beszélgetés Viola Szandrával
(Vermes Nikolett)
Viola Szandra neve összművészeti projektjeivel került be a köztudatba. Testfestést ábrázoló képei, irodalmi divatszínháza, verskarácsonyfája, versékszerei egyedülálló újdonságok az irodalom népszerűsítésének szolgálatában. Legújabb verseskötetének (Használt fényforrások) lírai elbeszélője is számos egyedi hangon szólal meg, miközben istenélményről, gyermeki tudatról vagy éppen tengerről és szerelemről mesél.

9 Minden megtörtént már
Interjú Benedek Szabolccsal
(Szepesi Dóra)
Volt köztük alacsony és magas, okos és buta, jó fej és tökfej, tökös magyar és nyápic külföldi – s persze nyápic magyar és tökös külföldi is. Emberek voltak – bár néha túlságosan is, olykor pedig tán nem eléggé. Esendőek, mint mi mindannyian… Magyarország ötvennégy uralkodóját mutatja be – rendkívül élvezetes stílusban – ez a könyv, amelyhez Lakatos István készített rajzokat.

10 Árnyékvilág
Szergej Lebegyev: Augusztus gyermekei
(Laik Eszter)
A frissen megjelent Augusztus gyermekei című regénye kapcsán máris Szolzsenyicinnel és Salamovval emlegetik együtt Szergej Lebegyev orosz írót, aki A Debütánssal nemrég a magyar olvasóközönségnek is megmutatta, milyen lebilincselően teremt fikciót az oroszországi valóság élő díszletei között.

12 Tavaszi zsongás – szerelmes libák és pókok
(Sz. E. Zs.)
Egy svájci magániskola hercegnőkből álló növendékeinek hétköznapjaiba avat be a kiadó Hercegnőképző sorozatának első, A varázsnyakék című kötete. Ana Serna Vara meseregényének szereplői öt kontinensről érkeznek a patinás iskolába, ahol a különböző kultúrákból érkező lányoknak nem könnyű elérniük, hogy egymást segítve és támogatva végül valódi közösséggé váljanak.

13 Bevált sikerkönyvek gyerekeknek és szüleiknek
(szénási)
Ki ne emlékezne a mostani szülők generációjából ezekre a sorokra: „Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor; diktál a beteg, írja a doktor. Beszél majd az utókor Doktor Bubóról”? Romhányi József, becenevén Rímhányó Romhányi vicces sorai és állatfigurái ma is kedveltek, a meseregényből készült rajzfilm része az ovisok tudástárának.

15 „Amikor írok, pereg a film a fejemben”
Miklya Luzsányi Mónika írásról, olvasókról és hitelességről
(Szénási Zsófia)
Ovis okosító címmel új sorozatot indít útjára a Móra Kiadó, a mesék szerzője Miklya Luzsányi Mónika. A többek között pedagógus végzettségű, és sokáig tanárként dolgozó szerző műveit kezdetben öt saját gyermeke inspirálta. Írói pályája kezdetén, férjén kívül Szabó Magda biztatta, nagy hatással voltak rá Varga Katalin és García Márquez művei. Tollából másfél évtized alatt több tucatnyi pedagógiai segédanyag, gyerekkönyv és ifjúsági regény született.

18 A rinocérosz mi vagyunk
Beszélgetés Schein Gáborral
(Mátraházi Zsuzsa)
„Korábban is tudtam, hogy Orosz István grafikusművész foglalkozott a rinocérosz témájával, de egészen más utakon jártunk. Ezek az utak itt mégis metszik egymást. A könyv tervezője, Farkas Anna, Orosz István sorozatából választott grafikát a borítóhoz. Ez volt az egyik változat. Emellett döntöttem, rögtön úgy éreztem, a borító ebben a formában része a könyvnek.”

19 Feltámasztott múlt
Szörényi László: „Multaddal valamit kezdeni...”
(Laik Eszter)
Hogy mennyire időszerű klasszikusaink szerepének szüntelen újragondolása a műveltség és az oktatás alapjait illetően, jó példa rá egy közelmúltban kirobbant csetepaté Jókai kapcsán, melynek során érvek és ellenérvek csaptak össze (s persze repkedtek a témához méltatlan személyeskedések): kell-e olyan mélységben tanítani ma is a nagy regényírót, mint sok évtizede.

20 Lélegzetvisszafojtva
Cecilie Enger: Lélegezz
(Laik Eszter)
Azt gondolhatnánk, egy regény, amelyről tudjuk, hogy bekövetkezik majd benne egy baleset, addig a pillanatig izgalmas igazán, amíg az író lebegteti a végzetes lehetőséget hősei és olvasója feje fölött.

21 Parancsszóra nem lehet szeretni
Beszélgetés Stájn Emmával
(Kurcz Orsi)
Stájn Emma zavarba ejtő őszinteséggel meséli el a családja történetét, amit megdöbbentő módon éppen egy szőke kislány érkezése dúl fel teljesen. Van olyan, hogy valaki nem képes érzelmi kötődésre? Meddig tart az emberi türelem? És egyáltalán mit jelent nevelőszülőnek lenni? Ilyen kérdésekre keresi a választ a Kőbölcső naplóregénye.

22 A vészharang kongatása
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
(Vincze Dóra)
David Attenborough-t azt hiszem senkinek sem kell bemutatni, ő „A természetfilmes”, aki tízmilliók otthonába vitte el a trópusi esőerdők vadonját, a tengerek és óceánok lenyűgöző teremtményeit, és aki mesélt nekünk az afrikai szavannákról.

24 „Ez a történet a nyakamba szakadt”
Barna Imre ezúttal saját regénnyel jelentkezik
(Varsányi Gyula)
Barna Imre elsősorban élvonalbeli műfordítóként, irodalmárként, korábbi kultúrdiplomataként és könyvszakmai vezetőként ismert. Most – hetvenedik születés-napjára – regénye jelenik meg Kérdezd meg tőle címmel az Európa Könyvkiadónál.

27 Mi fán terem az élet?
Interjú Grandpierre Atillával
(Szepesi Dóra)
„Gondolkodásunkat, bármilyen szabadon is mozog, alapvetően a világnézeti beállítódottságunk határozza meg. Ennek alapján értelmezünk, értékelünk mindent, ennek alapján döntünk, cselekszünk. Életünk legdöntőbb kérdése, hogy megfelel-e a világnézetünk a valóságnak.”

28 Az értékek megőrzésének korszerűsége
Beszélgetés Vasy Gézával
(Illényi Mária)
„Számomra az egyes irodalmi, irodalomtörténeti témák esetében az időszerűség az inspiráló kiindulópont. Azt nevezném időszerűnek, ami kiállja az idők próbáját, tartós érték. Gondoljunk csak az ókori görög, római remekművekre, gondolkodói magatartásokra! Ma is hatnak ránk, tehát időszerűek.”

29 Régi nyelvi és tájnyelvi szógyűjtemény
Kiss Gábor (szerk.) Rejtvényszótár I. Hogyan mondták eleink?
(Galambos Kristóf)
A mai magyar nyelv szerencsés tulajdonságai közé szokás sorolni, hogy szókincse egyaránt bőven tartalmaz régi nyelvi és tájnyelvi szavakat. Ezek a változatok a kifejezés gazdagságát is szolgálhatják.

30 Európai magyarok
Beszélgetés Kaiser Lászlóval
(Illényi Mária)
Kaiser László, költő, író, szerkesztő, végzettsége szerint tanár és dramaturg. Színházi és szinkronos múlt után 1995-től a Hungarovox Kiadó és Oktatási Stúdió vezetője. Számos verseskönyv, novellák, esszék, tanulmányok, interjúk, életinterjúk, librettók sora fémjelzi munkásságát, sok kötethez írt előszót, bevezetőt. Az Erkölcs és teljesítmény 24. önálló kötete.


Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés