Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
XXVI. évfolyam 1. szám

Tartalom  Pdf-letöltés

4 „…még portörlésre sem került sor”
Beszélgetés Kiss Gy. Csabával
(Kovács Dávid)
Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész, az egykori nemzeti ellenzék, majd a korai MDF meghatározó alakja adja közre visszaemlékezésének (Harminc év után: 1989-1990. Személyes történelem) harmadik és egyben záró kötetét. A szemtanú és résztvevő perspektívájából megírt emlékirat a szerzőnek a politikából történő kilépéséig követi nyomon a történelmi eseményeket. A záró kötet az 1989 júliusától 1990 december közepéig terjedő időszak krónikája.

6 Ez is csak szöveg
Nádasdy Ádám: A csökkenő költőiség
(Bráder Edina)
Tapasztalatom szerint a fordítás méltatlanul alulértékelt szakma. Megszámolni sem tudom, hány alkalommal hallottam, ahogy valaki azt mondja édesanyámnak – a gazdasági szakfordítónak –, hogy „én is beszélek angolul, ezt én is meg tudnám csinálni”. Minden tisztelettel – nem, nem tudná.

8 „Elfogadtam a falusi önmagam…”
Grecsó Krisztián mesél új kötetéről
(Szénási Zsófia)
Kubikusok, cselédlányok és téeszesítésre kényszerülő parasztok, a Kádár-korszak jellegzetes vidéki figurái, faluból a városba költöző értelmiségi, rákbetegek, apák és fiúk népesítik be Grecsó Krisztián Valami népi című, új novelláskötetét. Viszonya a múlthoz, a származáshoz és a közösséghez rendkívül személyes és alanyi – egyfajta hazatérés.

10 Ádám és az ő Évái a 20. században
Závada Pált kérdezzük verses regényéről
(Mátraházi Zsuzsa)
Madách „kottájából” játszik a szerző Apfelbaum című új regényében. Nála két nő toposz jelenik meg sok alakban, és az utolsó Éva felülemelkedik a szerencselovag Ádámon.

12 „Ez a karcsú kötet egy elég kövér felkiáltójel.”
Beszélgetés Vámos Miklóssal
„…sok olvasó jelezte, hogy örülnének vékonyabb, kisebb formátumú köteteknek, hogy könnyebben vihessék magukkal, elférjenek kézitáskában, kabátzsebben, s olvashassák villamoson, buszon, vonaton. Ezért gondoltam úgy, hogy legyenek Karcsú Könyvek. Öt évre terveztem, tíz darabot. Ebből legalább öt új kisregény lesz, a témákat kitaláltam. Az első az Ötvenhét lépés, ez 2021-ben elkészült.”

14 Állatmesék, múmiák, szórakoztató matek – 18 éven aluliaknak
(sz.e.zs.)
Ovisoknak szól Sophie Schoenwald és Günther Jacobs állatkerti kisállatok kalandjait bemutató kötete Sokasodik az állatkert címmel. A szépen illusztrált mesekönyvben egy eltűnt kaméleon-babyt keresnek az állatkert lakói, a nyomozó pedig Menta Márton, az állatkertiek kedvenc sünije.

15 Vidám versek kicsiknek, érzékenyítő témák nagyoknak
(szénási)
A Móra EDU kiadványaiban ismert szakemberek egyszerre hagyománytisztelő, ugyanakkor innovatív szemlélettel megírt, sokoldalúan használható, holisztikus és kompetencialapú könyveivel találkozhatunk.

16 „Csak addig az enyém, amíg írom” – Egressy Zoltán
(Jolsvai Júlia)
Egressy Zoltán humorral átszőtt kiskamasz regénnyel jelentkezett, egy újabb terület, melynek meghódítására indul, a színdarabok, regények, versek és piciknek írt kötetek után. A regényben gördeszkás kamaszok élik át az első szerelmet, miközben a minden értelemben nehezebben mozduló felnőttek életében is változások történnek.

17 Egy papírlány varázsmeséi a felnőtté válásról
Elisabetta Gnone Olgáról, a papírlányról
(Szénási Zsófia)
Elisabetta Gnone genovai születésű írónő, pályáját újságíróként kezdte a Walt Disney olasz kiadójánál, ahol olyan gyerekeknek szóló magazinoknál tevékenykedett, mint a Bambi, A kis hableány vagy a Micimackó.

18 Egy Z generációs regénytrilógia
Interjú Szabó Tibor Benjáminnal
(Szepesi Dóra)
Az EPIC, amelynek a két első része már megjelent, modern köntösbe öltöztetett klasszikus kalandregény mai kamaszok számára. Az első küldetés hét éve jelent meg, most újra kiadta a Menő Könyvek, a második könyvvel együtt, amelynek címe az Elmék labirintusában.

19 Tengerecki kirándul
Beszélgetés Lovász Andreával és Takács Marival
(Pompor Zoltán)
Minden rosszban van valami jó is. A mondás még a pandémia esetében is megállja a helyét, az ötödik hullámon túl megállapíthatjuk, hogy a lezárások egyik pozitív fejleménye volt, hogy a családok (újra) felfedezték a közeli és a távoli kirándulóhelyeket. Felkészülni a kirándulásra nemcsak a túrafelszerelés és a térképek előkészítésével lehet, ha gyerekekkel megyünk, jó, ha viszünk a hátizsákban egy-egy izgalmas, kalandos történetet is arról a helyről, ahova készülünk.

20 Költészettel vegyes képzőművészet meztelen testre festve
Interjú Petőcz Andrással
(Vermes Nikolett)
Petőcz András József Attila-díjas, Márai Sándor-díjas és Magyarország Babérkoszorúja díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett magyar író sokszínű életművének egyik csúcspontja az experimentális költészet, munkái közt ismerünk humoros, szakrális és szexualitással átszőtt műveket.

23 „Háborúban mindig van élénkebb periódus”
Beszélgetés Vágvölgyi B. Andrással
(Vermes Nikolett)
Vágvölgyi B. András nem jós, sem kávézaccból, sem csontokból nem mondja meg a jövőt, az aktuálpolitikából viszont már látott eleget ahhoz, hogy regényével szinte megírja, milyen társadalomra számíthatunk. Legújabb kötetéről és a következő hónapokról beszélgettünk.

24 Nem periféria
Szirtes Gábor: Jelenben a múlt
(Laik Eszter)
Ha egy kiadó még nevében is azt hordozza: ezért a vidékért jött létre, az több mint értékteremtés – küldetés. A pécsi Pro Pannonia Kiadó és vezetője, Szirtes Gábor évtizedek óta bizonyítja, hogy aligha kerülhetett volna jobb kézbe Pannónia kulturális-irodalmi sorsa…

25 „Én írtam, de a tollam Ajuszi fogta”
Interjú Kőrössi P. Józseffel
(Szepesi Dóra)
„Ajuszi nyolcvanhat múlt, én hatvanhét leszek. Soha ennyi időt nem töltöttünk együtt – kicsi gyerekkorom óta. És nem beszélgettünk ennyit soha, legfeljebb magzatkoromban. Önként vállalt karanténunkban én soha, vagy csak ritkán kérdeztem. Eleinte nem beszélt, később napi egy-egy alkalommal kiömlött belőle a szó.”

26 Reményteljes várakozás
Bölcsföldi András szerk.: Húsvét közelében
(Pompor Zoltán)
Bölcsföldi András református lelkész az irodalom szerelmese, teológusok generációit vezette be a magyar novellák világába, a Művészetek Völgyében a református udvar házigazdája, ahol ugyancsak kiemelt helyet kap évről-évre az irodalom. A Kálvin Kiadónál Húsvét közelében címmel az ünnepre hangoló böjti időszakban jelent meg harmadik novellaválogatása…

26 A „terápiás” kapcsolat
Irvin D. Yalom: Minden mulandó
(Illényi Mária)
Különösen nehéz időszakon megy keresztül most az emberiség. Járvány, bezártság, háború… Veszteségek és félelmek. Bizonytalan és kiszámíthatatlan hétköznapok, és meghatározhatatlan jövő. Ami ellenben változatlan és múlhatatlan, az hogy bármi történjék is a világban, mindenki keresi benne a saját útját, álmait, kapaszkodóit.

27 A sakk az életek játszmája
Beszélgetés Sándor Ivánnal
(Kurcz Orsi)
A Kossuth-díjas Sándor Iván legújabb regényének története egyetlen sakkjátszma köré épül, mégis ahogy egyre tovább jutunk az oldalakon, úgy zuhanunk bele akaratlanul is a múltba, az elmúlt évszázad jól ismert történelmi eseményeibe, vagy éppen éljük újra felmenőink megörökölt évtizedeit. Mert ez a bizonyos sakkparti, maga a mindenkori élet.

28 Iskola az időtlenségben
Peter Høeg: Megmenthetők?
(Laik Eszter)
Fojtogató légkörbe csöppenünk, ha betesszük a lábunkat Peter Høeg dán író regényének képzeletbeli nevelési intézményébe, ahol három kamasz sorsa tárul fel előttünk. Ebben az internátusban semmi sem szokványos: a jómódú elit gyermekei együtt járnak ide hátrányos helyzetűekkel, tehetségesek a sérültekkel, bejárósok a bentlakósokkal…

28 Aki kíváncsi...
Michał Paweł Markowski: A kíváncsiság anatómiája
(Laik Eszter)
Ezúttal Michał Paweł Markowski lengyel irodalomtörténész A kíváncsiság anatómiája című kötetét vehetjük kézbe magyarul, amely bár bő húsz éve jelent meg a szerző anyanyelvén, érvényéből mit sem veszített, sőt: a posztmodern posztkorszakából újraértékelve ezredfordulós kíváncsiságunkat és várakozásainkat meglepően új összefüggések tárulnak fel.

29 Farkasok - a hölgyek dicsérete
Beszélgetés Szilágyi Istvánnal és Fodor Kingával
(Varsányi Gyula)
Szilágyi István meséli a Wolfpista – Vadak között szabadon – Állatvédő a vadállatok között című, dr. Fodor Kingával közösen írt, most megjelent könyvében (Open Books Kiadó), hogy már kezdett visszahúzódni az emberektől csaknem huszonöt évi állatvédő munka után, és „kapóra jött”, hogy párnapos farkaskölyköket kezdett gondozni.

30 Balatoni krimi
Szlavicsek Judit: Hullámsír
(SZD)
Ahogyan a legkisebb vízfodor is generálhat vihart, a legjelentéktelenebbnek tűnő érzelmi hullám is kiválthat nagy érzelmi kitöréseket, pláne, ha több is összejátszik – mint ahogyan Szlavicsek Judit második balatoni krimijében nyomon követhetjük ezt a jelenséget.

30 Keresztes Zsuzsa szekérrajzai
Keresztes Zsuzsa: In memoriam kocsiszekér
(Galambos Kristóf)
Keresztes Zsuzsa a magyar képzőművészet sokféle értéket felmutató személyisége. Márffy Ödön tanítványaként indult, és munkásságában meghatározó jelentőségű a rajz. Sokoldalú művészként foglalkozott szobrászattal, kerámiával, intarziával, makettel, díszlettervezéssel.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés