Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Kiss József Könyvkiadó

A KISS JÓZSEF KÖNYVKIADÓRÓL

Könyvkiadói tevékenységünk első termése egy régi "adósság" kiegyenlítése volt. Osvát Ernő: Az elégedetlenség könyvéből c. kötetével 1995-ben a kiadó alapítója, Kiss József "törlesztette" bölcsész múltjának egyik meghatározó irodalmi élményét.

Eltelt néhány év, a Könyvhét újság megjelentetésének jegyében, új könyvvel 1998-ban jelentkezett a kiadó. Korlátozott példányszámban megjelentette Kőszeghy Elemér: Magyarországi ötvösjegyek a középkortól 1867-ig c. kétnyelvű kötetének reprint kiadását.

2000-ben egy érdekes kísérlettel tűnt fel a könyvpiacon, jóllehet csak kevesen élvezhették, mert "túl jól sikerült". Miről is van szó? Angela Holy: Az érzéki ecset c. regénye látott ugyanis napvilágot, amely egy vak festő romantikus életéről, szerelméről stb. szólt. A szerző, álnéven írt könyvében görbe tükröt tartott a női, romantikus regények elé, abban reménykedve, hogy az olvasók jót nevetnek a teljesen képtelen történeten, amely a románcok kliséiből épült fel. Hát, nem sikerült. Aki olvasta komolyan vette. Emiatt aztán nem is készült el a tervezett második kötet a néma énekesnőről…

2001 januárjától 4 évfolyamot élt meg a MAGYAR KÖNYVGYŰJTŐ című folyóiratunk, melyet a könyvgyűjtők, antikváriumba járók számára adtunk ki, a speciális tartalomhoz illő terjesztési módszerrel, kizárólag előfizetők számára. Az évente 10 alkalommal megjelenő lapban könyvtörténeti, tipográfiai cikkek, aukciós tudósítások, az antikvitásokhoz kapcsolódó írások, antikváriusokkal, könyvgyűjtőkkel készített interjúk, nemzeti kincsként számon tartott könyvtári gyűjteményeket bemutató riportok olvashatók, és a gyűjtők kedvéért első évfolyamainkban közöltük az antikvár könyvek árjegyzékét folytatásokban. A folyóirat fenntartását azonban nem tudta finanszírozni tovább a kiadó, megjelenését azóta szüneteltetjük. Egy nagyon értékes kötet azonban ennek a pár évnek köszönheti megszületését. Pogány György: A magyar könyvgyűjtő kalauza 2005-ben jelent meg.

2006-tól erőteljesebbé vált kiadási tevékenységünk, akkor jelentettük meg a szakma első Ki kicsodáját, a legendás Révay Mór János: Írók, könyvek, kiadók c. kétkötetes művének reprintjét, felfedeztük és kiadtuk a magyar olvasók számára Julia Navarro:   A Szent Lepel titkos szövetsége c. spanyol bestsellerét. Kicsi Sándor András nekünk írta meg a Magyar könyvlexikon t. Sikerült különlegesen szép kivitelben megjelentetnünk Geréb László: A magyar középkor költészete c. méltatlanul elfeledett gyöngyszemét. És ebben az évben adtuk ki Judy Allen Fantasy enciklopédiáját is.

2007-ben újra nyomtuk Kőszeghy Elemér: Magyarországi ötvösjegyek… c. könyvét, amely iránt folyamatos volt az érdeklődés. Kiadtuk Thomas Gifford: Assasinók c. bestsellerét. Az év vitathatatlanul legizgalmasabb vállalkozása azonban Spanyolország 2006-os sikerkönyvének magyar kiadása volt. 2007 karácsonyára a boltokba került nálunk is Ildefonso Falcones: A Tenger Katedrálisa című történelmi bestsellere. A kiadó legújabb kiadványa a 2008. évi Ünnepi Könyvhét egyik újdonsága, Pompor Zoltán: A hétfejű szeretet c. kötet, amelyben a szerző Lázár Ervin írói világát elemzi.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés