Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Az értelemhez és az érzelemhez – gyermek- és ifjúsági könyvek

Szénási Zsófia - 2022.10.11.

Boldogságkereső mesék és természettudomány a Napraforgónál

Köztudott, hogy a klasszikus mesék valóságos kincstárai a mindenkori élethelyzeteknek és példáknak, ezért értékközvetítő szerepük ma is vitathatatlan. A szeretet vagy a nagylelkűség ma is éppoly fontos erények, mint évszázadokkal ezelőtt. Most 10 alapvető erényhez válogatott a kiadó 10 klasszikus mesét Tanulságos mesék a boldogságról gyerekeknek címmel. Olyan jól ismert mesékre gondoljunk, mint A rút kiskacsa, a Piroska és a farkas, vagy A boldog herceg. A nagyméretű képes mesekönyvet a történetekhez szabott romantikus és vicces rajzok díszítik. Mi a feltaláló és a felfedező receptje? Egy tonna kíváncsiság, 100 kg képzelőerő, egy maréknyi ötlet, 7 bögre megfigyelés… és még hosszan folytathatnánk a sort! A kiadó Szórakoztató tudomány című sorozatában jelent meg Gina Socolovsky Találmányok és felfedezések című, kisiskolásoknak szóló képes kötete, amely rövid összefoglalókban értekezik a természeti erőkről, fényjelenségekről, elektromos eszközökről. Épp csak felvillantja a találmányokat, melyeknek később a gyerekek online is utánanézhetnek. A sorozat része a Tengerek és óceánok című album is, amely a Földünk kétharmadát borító kék világ csodáit mutatja be az óceánok történetétől a domborzatukon át az élővilágukig, s nyomatékosan felhívja a figyelmet e kincset érő vízi világ védelmére, és a fenntarthatóság biztosítására. Az ismeretterjesztő könyvek sorát gyarapítja a kiadó igazán nagy méretű Varázslatos útmutató a dinoszauruszokhoz című kiadványa, ami Miguel A. Rodriguez Cerro csodálatos, A 3-as nagyságú illusztrációival jeleníti meg a 150 millió évvel ezelőtt élt őshüllők elképzelt világát a Triász, a Jura és a Kréta időszakban.

Ökoszemlélet, társasjáték, állatmesék és lányregény a Manó Könyveknél

A médiából ismert Balázsy Panna műsorvezető Szandra könyvei nagysikerrel futottak a Manó Könyveknél. Új, négyrészes sorozata a környezetért tenni akaró városi gyerekekről szól, akik ÖkoBandát alapítanak, hogy tettlegesen is részt vegyenek egy zöldebb bolygó kialakításában. A nyáron megjelent első kötetben egy családi gazdaságban megtapasztalták, mit jelent növényekkel és állatokkal dolgozni, a szeptember végén napvilágot látó második, Nagy levegőt! című kisregényben pedig azon ügyködnek, hogy a városi gyerekek is tisztább levegőhöz jussanak. Simon Réka Zsuzsanna íróként, bloggerként, szerkesztőként és különböző gyerekirodalmi projektek szervezőjeként is dolgozik. Bojta színre lép című meséjének főhőse a doboztoronyban élő, első osztályos nyúlfiú. Bogdán Viki vicces rajzaival Égből pottyant idegen címen érkezik a történet folytatása, s lesz benne hőlégballonos utazás, bogarak, rejtélyes utcanév-tábla csere és persze egy új lakó. Tóth Krisztina kedvelt mesefigurái, Malac és Liba – akiket Hajba László rajzai keltettek életre – ezúttal bunkert építenek, és egyedül készítik el az asztalra valót az ovisoknak szóló sorozat hetedik kötetében. Mindeközben mindenféle mókás helyzetbe keverednek. „Megszólít, kapukat nyit, gátlásokat és félelmeket old, beszélgetéseket indít a Farkasházi Réka érzékeny és érzékenyítő meséiből összeállított Társasjáték, Szimonidész Hajnalka illusztrációival. CD is tartozik hozzá, amelyen a szerző a Tintanyúl zenekarral adja elő legújabb számait. Kamaszoktól, kamaszokról és kamaszoknak szól a kiadó Rólad&Neked sorozata, melynek legújabb darabja Horányi Hanna Zelma Most először című lányregénye, ami a 14 éves Zsófi első szerelmének kalandos és megismételhetetlen történetét dolgozza fel. A 2018-ban debütáló szerző maga is alig nőtt ki a kamaszkorból, a korcsoporthoz közelálló nyelvezettel ír az érzelmi hullámvasútról, ami egyszer megkeseríti, máskor megédesíti a serdülők életét.

Rejtelmek az emberi testben, az állatok világában és gondolkodós könyvek a Babilonnál

Kíváncsi kicsiknek szól Rozgonyi Sarolta 1 dolog, sok

szempont című sorozata, amely behatóan foglalkozik egy-egy tárggyal. A tojás, és Az alma című vékony kötetek arra inspirálnak, hogy a gyerekek megnézzék a címadó tárgy színét és formáját, megszagolják, megízleljék és megtapintsák. Kereshetnek hasonló dolgokat, önmagukon túlmutató jelentéseket, összefüggéseket, ábrázolásokat, történeteket, szokásokat… és végül egyetlen dologból egy egész világ kerekedik ki. Az egyszerre játékos és elgondolkodtató köteteket László Zsuzsi illusztrálta. Az emberi szervezet titkaival ismerkedhetünk meg Dr. Dietrich Grönemeyer német orvosprofesszor és feltaláló A kis medikus című ifjúsági regénysorozatából Bartók Imre fordításában. A történet főhőse Nano, akit Dr X. és Micri Minitec nevű asszisztense összezsugorít, és így kalandos utazást tehet a test belsejében.  Közelről megszemléli a gyomor, az epe, a hasnyálmirigy és a vékonybél működését, a későbbi részekben pedig eljut a véráramba és veszedelmes találkozásba bonyolódik a baktériumokkal és a vírusokkal. A neves orvosnak több ismeretterjesztő munkája és gyerekeknek írt mesekönyve is megjelent már. Több mint másfélszáz állat legjellemzőbb tulajdonságai jelennek meg a Mi Micsoda sorozat Zseniális állatok – Álcák és trükkök című lexikonában. Az ABC sorrendben haladó, több mint 700 színes fotót tartalmazó kötetből megtudhatjuk, hogy ami cukinak tűnik, az néha veszélyes, és aminek rettenetes külseje van, néha ártalmatlan. Madarak, hüllők, gerincesek, kétéltűek és halak mind sokféle trükköt bevetnek az életben maradás érdekében: ki gondolná, hogy egy aranyos makinak mérgező lehet a harapása, hogy egy hangyafaj gombát termeszt, vagy hogy a jegesmedvének nem is fehér a szőre, csak a fényvisszaverődés miatt látjuk annak.

Lovas nomádok, természetbarátok, derűs állatversek és embermesék a Móránál

2006-os megjelenését követően negyedik, felújított kiadásánál jár Kiss Attila Altináj című, a magyarok egykori nomád életmódját, ősvallását és a sámánok tevékenységét bemutató történelmi ifjúsági regénye. A honfoglalás előtti időkbe visszavezető kalandregényben Csábán, a keszi törzs tízéves fia elindul világgá, hogy visszaszerezze Altinájt, a csodálatos lovat, amelyet apja eladott az arab kereskedőknek. A mesei fordulatokban gazdag történet történelmileg és nyelvileg (is) hiteles nomád környezetben játszódik, s ízelítőt ad a nomád törzsszövetség embert próbáló mindennapjaiból, kemény életfeltételeiből, szigorú szabályaiból, és a túlélést segítő hiedelemrendszeréből. A szerző egyébként állattartással, lovas- és íjászoktatással és gyerekeknek szóló, úgynevezett „élő” történelemórák tartásával is foglalkozik. Vállalkozása szép példája annak, miként lehet szinte a semmiből megvalósítani egy önellátó gazdaságot és a nomád élet illúzióját alig néhány kilométerre a fővárostól. A Herbszt László illusztrációival megjelenő regény érdekes olvasmány egy titokzatos történelmi korról, amelyről alig születtek irodalmi munkák.

A Móra Kiadó tudatosan törekszik a természetvédelem és a természettudományok népszerűsítésére, és ezzel kapcsolatos írások megjelentetésére. Ebbe a vonulatba tartozik„Regényes természet” című irodalmi pályázatuk díjazott műve – Kemény Gabi A konkrét hiúz című szórakoztató regénye. A könyv alcíme – Két és fél nap kaland öcsémmel és egyéb állatfajtákkal – Gerald Durell könyveire utal, a történet egyszerre humoros és állatbarát, és a feltétlen természetszeretet áll a középpontjában. A történet szerint a 12 éves Marci részt vesz egy iskolai természetismereti és természetvédelmi verseny országos döntőjén, ahová kényszerűségből magával kell vinnie öt éves öccsét is. Bonyodalmak és kalandok sora következik egymás után: az autó lerobbanása után váratlan éjszakázás az áprilisi erdőben, találkozás a börzsönyi hiúzzal; széteső majd újra egymásra találó versenycsapat, és tökéletes összmunka.

Nemzedékek nőttek fel Kányádi Sándor derűs életszemlélettel megírt és ízes népnyelvi elemekkel átszőtt állatmeséin és versein. A 6-8 éves korosztálynak szánt Világgá ment a nyár című antológia után Az okos kos címmel – Miklya Zsolt válogatásában – most a 8-10 éveseknek szánt kötet jelenik meg tőle a Móránál Tuza Edit retró népmesei ihletésű illusztrációival. Bolondos állatok, a tradicionális népélet eszközeit és figuráit felvonultató történetek sorjáznak egymás után, bölcs életszemlélettel és megértéssel ábrázolva az ember és környezete, az ember és a természet, vagy az ember és a munka viszonyát. A falusi tájszavakat nem ismerő gyerekeknek olvasóbarát melléklet magyarázza meg a szokatlan és ismeretlen kifejezéseket. A kiadó szándéka szerint a világra nyitott és kíváncsi ifjúság pozitív életszemléletre és életvezető válaszokra találhat a nemrég elhunyt költő munkáiban. Terveikben szerepel egy 10-12 éves korosztálynak összeállított válogatás megjelentetése is.

Nagy sikert aratott a kiadó 2020-ban megjelent Diridongó című versantológiája, amely az elmúlt 70 év legszebb klasszikus és kortárs verseiből tartalmazott óvodásoknak szánt nívós összeállítást. Ennek folytatásaként lát most napvilágot a kisiskolásoknak készült Miért vagyok gyerek? című antológia Szekeres Niki válogatásában. A „Vagány versek iskolásoknak” alcímet viselő kötet szintén klasszikus és kortárs költőktől válogat – Áprily Lajos, Szabó Lőrinc, Orbán Ottó, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor mellett főleg az újabb nemzedékek képviseltetik magukat, köztük Tóth Krisztina, Kiss Ottó, Lackfi János, KukorellyEndre, Szabó T. Anna, Varró Dániel, Vörös István, Tolnai Ottó, Kovács András Ferenc vagy Finy Petra. A kiadó nem titkolt szándéka, hogy az antológiát oktatási célokra is hasznosítsák. Állatokról, családokról, testvérekről, barátokról, képzeletről olvashatunk vidámabb és szomorúbb verseket, melyekből összeáll, hogyan látják a kisiskolások a kerek nagyvilágot. A könyvet Klement Csaba bohókás rajzai díszítik.

Szénási Zsófia

Tanulságos mesék a boldogságról gyerekeknek, Napraforgó Kiadó, 128 o., 5490 Ft; G. Socolovsky: Találmányok és felfedezések, Napraforgó Kiadó, 48 o., 3490 Ft; Tengerek és óceánok, Napraforgó Kiadó, 48 o., 3490 Ft; Varázslatos útmutató a dinoszauruszokhoz, Napraforgó Kiadó, 104 o., 5990 Ft; Balázsy Panna: ÖkoBanda 2., Manó Könyvek, 144 o., 2490 Ft; Simon Réka Zsuzsanna: Égből pottyant idegen, Manó Könyvek, 80 o., 2490 Ft; Tóth Krisztina: Malac és Liba 7., Manó Könyvek, 48 o., 2690 Ft; Farkasházi Réka: Társasjáték, Manó Könyvek, 104 o., 5990 Ft; Horányi Hanna Zelma: Most először, Manó Könyvek, 320 o, 3490 Ft; D. Grönemeyer: A kis medikus, Babilon Kiadó, 144 o., 3990 Ft; Rozgonyi Sarolta: A tojás; Az alma, Babilon Kiadó, 32 o., 3790 Ft; Zseniális állatok, Babilon Kiadó, 192 o., 7990 Ft; Kiss Attila: Altináj, Móra Kiadó, 360 o., 3499 Ft; Kemény Gabi: A konkrét hiúz, Móra Kiadó, 144 o., 2999 Ft; Kányádi Sándor: Az okos kos, Móra Kiadó, 96 o., 3999 Ft; Miért vagyok gyerek? Móra Kiadó, 104 o., 3999 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés