Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Felszabadítani a szót – A Nélkülözhetetlen Allen Ginsberg

Vincze Dóra - 2023.05.09.

A Nélkülözhetetlen Allen Ginsberg egy olyan válogatás, amely szeretne átfogó képet alkotni a beatkorszak egyik legendás alakjáról. Ginsberg sosem publikált életrajzot vagy memoárt, hitte, hogy művei elegendőek ahhoz, hogy jótálljanak érte. A Michael Schumacher által szerkesztett kötet pedig valóban igyekszik minden részletre kitérni. Versek, esszék, interjúk, dalok és még fényképek is szerepelnek a kötetben az életmű egészéből válogatva. Olvasásuk során kirajzolódik előttünk Ginsberg személyisége, meggyőződése, korszakainak változása, valamint a rá nagy hatást gyakorló szerzők és események egyaránt. Olvashatunk utazásairól többek között Kubába vagy éppen Csehszlovákiába, olvashatjuk az Egyesült Államok szenátusa előtt tett nyilatkozatát, leveleit Kerouachoz és másokhoz, fejtegetéseit arról, hogy miben határozta meg Cézanne festészete a költészetét, vagy éppen naplóbejegyzését Herbert Huncke-ról a benzedrin függő New York-i hajléktalanról, akinek befogadása később a törvénnyel való összeütközését hozta magával.

Ginsberg szövegeit – akár a verseit, akár a verseiről és a költészetről szóló esszéit –   olvasva, nem érezzük túlzásnak az egyik korai sorát: “Úgy tűnik, én vagyok Amerika.” Ha nem is az egész, de egy szelete biztosan. Ginsberg költészete nemcsak tartalmában, hanem formájában is megtestesíti a beat generációt. Kitörés a keretekből, a formai pre-determináltság elvetése jellemzi, hogy a tartalom találhassa meg a hozzá legjobban illeszkedő alakot. Ne a gondolatot zárjuk előre meghatározott dobozokba. “A mondanivalóm jobb, ha úgy marad, ahogy magamban kimondtam, mindenféle torzítás a mondatok eredeti ruganyosságából, a gondolat tisztaságából és a kifejezés pontosságából vesz el. Azt keresem, mit gondolok valójában.” Érezhetően más a hozzáállása Ginsbergnek a költészethez. Írjuk meg ugyanazokat a témákat, amiket a barátainknak is elmondanánk, írjuk meg a beszélgetéseket, és tartsuk meg a gondolatok legtermészetesebb formáit.  A helyes ritmus, a helyes versmérték“hasból és tüdőböl jön” állítja. A vers a testben kezdődik, fizikai impulzusként, amely kiszakad az emberből és szavakat keres magának. Kiszakad, mint egy üvöltés. És ez a kiszakadás nemcsak a verseiben van ott, hanem abban, amilyen hevülettel érvel az esszéiben, vagy ahogyan ömlik belőle a szó az interjúkérdésekre adott válaszaiban. Szinte már megállíthatatlanul.

Nem véletlenül lett a beat nemzedék egyik emblematikus alakja. A beatgeneráció egy meghatározása című esszéjében több definíciót is ad erre az ‘50-es és ‘60-as évek nonkonformista fiatalságát magába tömörítő fogalomra. Az esszé szépen teszi egymás mellé azt a számos aspektust, amely beletömörül egyetlen szóba: “beat”, és mégis leír több évtizednyi szubkulturális mozgalmat. A köznapi használat fáradt számkivetettje, a kerouaci “üdvözült” (a beatific szóból vezette le ezt a jelentést), a korszakot kulturálisan meghatározó írók, költők, zenészek és művészek baráti csoportosulása és a hozzájuk is köthető törekvés, ami abban az egy szóban összegezhető, hogy felszabadulás. Felszabadulni spirituálisan és szexuálisan. Felszabadítani a szót, és leszámolni a cenzúrával. Legalizálni a drogokat, elfogadni a rock’n’rollt. Kitörni a keretekből, kiszakadni a testből, mint egy üvöltés.

“Allen Ginsberg. Lassan rá kell eszmélnünk, hogy nem mindenki ismeri ezt a nevet.” – kezdi Gyukics Gábor A nélkülözhetetlen Allen Ginsberg magyar kiadásának előszavát, amely kijelentéssel kontrasztban, mégis valamiképpen összhangban áll a kötetet szerkesztő Michael Schumacher előszavának kezdőmondata: “Allen Ginsberg a huszadik század egyik legbefolyásosabb költője annyit szerepelt újságokban, magazinokban és a televízióban, hogy világszerte milliók ismerték, olyanok is, akik soha nem olvasták egyetlen versét sem.” Egyszerre híres, hírhedt és ismeretlen tehát számunkra Allen Ginsberg, akinek neve ott zeng a köztudatban, tényleges munkája viszont háttérbe szorulhat az ember mögött. Ez a válogatás jó kezdet lehet azoknak, akik most kezdenek ismerkedni Ginsberg életművével, és azoknak is, akik egy átfogó képet szeretnének kapni róla, egyetértésben azzal, amit Ginsberg is vallott, hogy a művei reprezentálhassák az embert.

Vincze Dóra

Nélkülözhetetlen Allen Ginsberg (Szerk.: Michael Schumacher)
Fordította: Fenyvesi Orsolya, Gyukics Gábor, Schultz Judit
Európa Könyvkiadó, 456 oldal, 7999 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés