Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Gyermekvilágról gyermekszemszögből – Beszélgetés Rozgonyi Saroltával

Szénási Zsófia - 2023.12.20.

A "Was ist was", magyarul Mi Micsoda sorozatot a németországi Tessloff  Verlag indította útjára 1961-ben, azóta a világ többi részén is elterjedt, s számos nyelvre lefordították. A könyvsorozatban ma már száznál több rész jelent meg, sokféle témakörben és különböző korosztályoknak. Célja, hogy gyermekeknek és fiataloknak izgalmas és érdekes módon mutassa be a világ különböző területeit, így a tudományt, a technológiát, a természetet, az állatvilágot, a történelmet, a művészetet vagy a sportot. Sikerét annak köszönheti, hogy alaposan és részletesen, ugyanakkor szórakoztatóan tálalja az információkat, a jól összeválogatott színes illusztrációk és magyarázóábrák segítenek a nem mindig egyszerű témák könnyebb megértésében és feldolgozásában. Magyarul a Babilon Könyvkiadó adja ki a sorozatot. A nagyobbaknak szóló ismeretterjesztő könyveket az idők során több alsorozat egészítette ki: a kisiskolásoknak a Mi Micsoda Olvasó, az ovisoknak a Mi Micsoda Junior, illetve a Mi Micsoda Ovisoknak kötetei adják át játékosan az ismereteket, de léteznek Mi Micsoda matricás füzetek és albumok, valamint lexikonszerű külön könyvek is. Kicsi világ címmel idén elindult egy még kisebbeknek szóló Mi Micsoda sorozat is, és azonnal sikert aratott mind a hazai, mind a német olvasók körében. Pár hete – Szia kistesó! , illetve Ma van a szülinapom! címmel – megjelent a Kicsi világ két újabb darabja. A magyarul hatodik köteténél tartó sorozatról Rozgonyi Sarolta, a kiadó szerkesztője mesél.

– A Mi Micsoda sorozat most már minden korosztályhoz szól a legkisebbektől a legnagyobbakig. Mi indokolta a Kicsi világ sorozat elindítását?

– A Kicsi világ alapvetően 2+-os kiadvány, azaz az ovi előtti és kisovis korosztálynak szól, tehát egy picit kisebbeknek, mint a Mi Micsoda Ovisoknak sorozat. Utóbbinak eddig 15 része jelent meg. Ez a klasszikus ismeretterjesztő Mi Micsoda témákat dolgozza fel a korosztálynak megfeleltetve – a különböző helyen élő állatoktól, a népszerű foglalkozásokon át (rendőr, kukás, tűzoltó) a járművekig, de jelent meg kötet Időjárás, Építkezés, Karácsony vagy Az orvosnál címmel is. Tudni kell azonban, hogy a német anyakiadó, a Tessloff  Verlag folyamatosan bővíti és megújítja a kiadványait. A Kicsi világ sorozatban még lejjebb került az alsó korhatár – már kétéveseknek is ajánlható –, abszolút korszerű és nagyon jól követhetők benne a legújabb tendenciák. A kiadó jó érzékkel rátapintott arra, milyen problémák érdeklik a szülőket és a 2-3 éves gyerekeket – mint a sötétségtől való félelem, a szobatisztaság témaköre, vagy a dackorszak megértése és kezelése. A könyvek népszerűségét és hiánypótló voltát mutatja, hogy a Pisilnem kell! című kötetet már után is kellett nyomnunk. Fontos beszélni a témáról, mert sem a gyerekeknek, sem a szülőknek nem könnyű megélni ezt az időszakot, ami adott esetben szorongást is okozhat.

– Hat kötet jelent meg eddig a sorozatban, a már felsorolt témákon kívül foglalkoztok még az oviba készüléssel, a kistesó megérkezésével a családba, és van egy szülinapos könyvetek is.

– Teljesen új sorozatról van szó, a németeknél is idén jelentek meg az első kötetek. Mi az érzelmi vonatkozású témákkal indítottuk el a sorozatot, mert ez igazi újdonságnak számít. Jövőre napvilágot látnak a hagyományos profilba jobban illeszkedő ismeretterjesztő könyvecskék is, de úgy láttuk, jelenleg nagyobb az igény az érzelmekkel, az érzelmek és félelmek kezelésével foglalkozó kötetekre. Van egy sarkalatos pontja ezeknek a könyveknek: mégpedig az, hogy nem annyira a szakmaiságon, a szakszavak használatán van a hangsúly (persze ez is fontos), hanem azon, hogy a kisgyerek minél jobban bele tudja magát élni az élethelyzetekbe, szituációkba, amelyekkel a könyvben találkozik. Ez a korosztály rendkívül szereti az olyan meséket, amelyek őróla, az ő kis mindennapjairól szólnak. Nem véletlenül szerepel a könyvek hátsó oldalán keretes kiemelésben, hogy „Pont nekik való!” A lapokon a mindennapi élmények jelennek meg, kedves rajzokkal illusztrálva, s izgalmas felfedeznivalókkal a kihajtható fülek alatt. Erre rímel a másik felirat is a könyv hátán: „a világ hétköznapi titkai kicsi nagy felfedezőknek”, amivel kifejezetten a gyerekeket szólítja meg a kiadó. A kicsiket, akik már nagyoknak képzelik magukat, és ezt a kiadó tiszteletben tartja.  A sorozat képileg is új. Kisméretű, négyzetes, könnyen kézbe vehető és kishátizsákba tehető formátum, megnyugtató, ugyanakkor mégis izgalmas színvilág jellemzi a könyveket. A címlap lényeges elemei UV-lakkal vannak kiemelve. Fontos, hogy az érzelmek mindig nagyon jól leolvashatók a szereplők arcáról, és a jelenetek úgy vannak megrajzolva a térben, hogy a gyerek szinte benne érezheti magát az adott szituációban, részese annak, amit lát. A rajzokon sokféle érzelem megjelenik, a humor is jelen van, szerethető figurákkal és tárgyakkal népesülnek be az oldalak, amelyeken minden kisgyerek megtalálhatja a maga kedvencét.  A könyvecskékben egyenlő mértékben szerepelnek fiúk és lányok, többféle bőrszín és hajszín megjelenik, vannak benne szőkék, vörösek, barnák és feketék, sima és göndör hajúak, vagy például szemüvegesek. Mindez toleranciára neveli a gyerekeket, vagy akár egy erről szóló beszélgetésre ösztönözhet. Megmutatja, milyen színes is a világ.

– Az interaktivitás egyik eszköze a már megszokott kinyitható fülecskék, vagy ablakok használata.

– A kihajtható fülecskék szintén megújultak. Az Ovisoknak és a Junior sorozatban a nyitogatható fülek alatt a képeken túl vannak szöveges információk is, amelyek valami plusz infót mondanak el az adott témáról. A Kicsi világban kizárólag rajzok vannak a fülek alatt: megváltozik a jelenet a főoldalhoz képest, vagy belezoomolunk a történések közepébe, esetleg valami érdekes felfedeznivalóval találkozhatunk. Ez lehetővé teszi, hogy a kicsi gyerek egyedül is nézegesse, esetleg eljátssza, elmesélje magának a könyvben megtalálható élethelyzetet. Persze az is jó dolog, ha a szülővel közösen elmondják, mi történik a képeken. A Mi Micsoda Ovisoknak című sorozat minden kötete úgy kezdődött, hogy a gyerekek körbe ültek az oviban egy szőnyegen és innen „indultak el” képzeletben a világ felfedezésére, és az új ismeretek megszerzésére. A Kicsi világ eddigi köteteinek kezdő helyszíne az otthon, és vagy itt játszódnak az események, vagy ebből a barátságos, biztonságos környezetből kukucskálnak ki egy kicsit a gyerekek. A szerzők mindig a gyerek szemszögéből láttatják a helyzeteket. Van például egy De jó az oviban! című kötetünk, amelyben a kisgyerek szintén az otthon biztonságából indul el az ismeretlen felé, picit izgul és picit fél, de a végén nagyon jól érzi magát az új helyen. Persze a nap fénypontja mégiscsak az, amikor anya érte jön délután. A beleélést segíti, hogy párbeszédek is helyet kaptak az elbeszélő szövegek között,  és mindegyik a gyerekek nyelvi szintjéhez közelít. Egyszerűen fogalmaznak, hétköznapi nyelvezettel, kicsit játékosan és könnyedén. A köteteket Márialigeti Sára fordította és én szerkesztettem. Közösen formáltuk alakítottuk a szövegeket, ahol kellett. Gyakran órákig gondolkozom egy-egy megfelelő szón. Pedig azt hihetnénk, hogy könnyű összeállítani a rövid mondatokból álló kurta szövegeket. Sokat segít, hogy mindkettőnknek vannak gyerekei, így nem ismeretlen számunkra a terep, van róla tapasztalatunk.

– Nem csak szerkesztőként, hanem ismeretterjesztő művek írójaként is tevékenykedsz. A kisiskolásoknak szánt Mi Micsoda Olvasó sorozatban például írtál egy Budapestről és egy Magyarországról szóló kötetet.

– Nem csak azt. Két Mi Micsoda könyvet írtunk már Francz Magdolnával. A Mi Micsoda könyvekről általánosságban is elmondható, hogy mindig keressük azokat a pontokat, ahol a magyar vonatkozású ismeretanyagot be tudjuk illeszteni az adott kiadványba. Az Ovisoknak sorozat vízparti kötetébe például a magyar folyami vízpart jellemző élővilága került be az északi-tengeri part jellegzetességei helyett. Ilyenkor persze az illusztrációkat is át kell igazítani. A nagyoknak szánt Mi Micsoda könyvekbe szintén gyakran beillesztünk magyar tartalmat, ha lehetséges. A német Mi Micsodákban is van kifejezetten Németországgal foglalkozó kötet a nagyobb korosztályoknak. A Mi Micsoda Olvasó Budapest kötete a szívügyem volt, többek között azért, mert régóta vezetek gyerekeknek városnéző sétákat, szóval adta magát a dolog. Szerencsére egyre népszerűbbek a hazai úti célok, divat lett megismerni az országot és a fővárost. Több fotót én készítettem a könyvekhez, inkább olyanokat, amelyek közelről mutatják a részleteket, és nem a turisták perspektívájából. De ez nem volt gond, mert eleve sokat járom a fővárost és az országot. A sorozatban idén még egy saját fejlesztésű kötet megjelent: Mona Dániel zenetörténész remek kötete a zenéről. Bár a magyar tartalmak előállítása őrületesen nagy munka, és a kötöttségek miatt olykor kompromisszummal jár, jövőre újabb saját köteteket szeretnénk megjelentetni.

Szénási Zsófia

Mi Micsoda – Kicsi világ. Szia, kistesó!, Babilon Kiadó, 16 oldal, 3490 Ft
Mi Micsoda – Kicsi világ. Ma van a szülinapom!, Babilon Kiadó, 16 oldal, 3490 Ft

 

A Szia, kistesó!

és a Ma van a szülinapom!

megvásárolható

kedvezményes áron

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés