Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Példányszámcsúcsok, 2022. negyedik negyedév

K. A. - 2023.01.31.

Elérkeztünk ismét egy negyedévet követő hónap végéhez, és ahogyan az mindig történni szokott, most sem lett másképp: a Központi Statisztikai Hivatal közreadta a megelőző negyedévben 10000 példánynál nagyobb számban megjelentetett könyvek listáját, és a naptár úgy hozta, hogy ez a megelőző negyedév most éppen 2022. negyedik negyedéve. Így abban a szerencsés helyzetben vagyunk – ami persze évente legalább egyszer megismétlődik –, hogy a karácsonyi időszak példányszám-alakító hatásáról, és ráadásul az egész év példányszám összefüggéseiről is képet kaphatunk.

A listán persze, mint ismeretes, csak a szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi művek szerepelnek, ha legalább 10000, vagy annál nagyobb példányszámban jelentek meg – magyar és külföldi szerzők szerinti bontásban. Ennek csak annyiban van jelentősége, hogy ha például lenne egy sikerkönyv a „Gyógyfüvek szerepe a herpesz gyógyításában” témakörben 100000 példányban, az mégsem kerülne fel a listára, mert a témája nem tartozik bele a kiemelten figyelt kategóriákba.

Elöljáróban nyugtázzuk, hogy a könyvszakma – könyvkiadók és terjesztők – a negyedik negyedévben is jól teljesítettek. A kiadók a harmadik negyedévihez képest jóval több nagy példányszámú címet adtak ki, és a terjesztők ezt a sok könyvet mind képesek voltak boltjaikba árusításra befogadni. Ennek a megállapításnak az érvényességén az sem módosít túl sokat, ha tudjuk, hogy sok esetben – a szólást kifordítva – a jobb kéz nagyon is jól tudja, hogy mit csinál a bal, mert a kiadói-kereskedői csoportok esetében ez úgy néz ki, hogy amit a csoport kiad, azt be is fogadja árusításra. Tegyünk itt az időtényezőre is egy szűkítő megszorítást: általában véve igaz a KSH listák esetében, hogy a negyedévek naptári fogalmát célszerű felcserélni egy körülményes meghatározásra: mindazon könyvadatok, amelyek az előző negyedévi gyűjtés lezárása óta érkeztek be az aktuális negyedév adatgyűjtési időszakának a lezárásáig. Ennek a körülményes megközelítésnek a gyakorlati haszna, hogy elszakadunk a naptári negyedév kategóriájától, és lehetségesnek gondoljuk azt, hogy az adott mű korábban jelent meg, de csak ehhez a negyedévhez jutottak el az adatai. Hogy rögtön példával illusztráljam: Nádas Péter Berlini szürke című kötete (Libri Könyvesboltok ­– Jelenkor Kiadó közös ünnepi ajándékkönyve) a negyedik negyedévi listában (október-december) szerepel, pedig ha igaz a Libri honlapján szereplő információ, már a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon (2022. szeptember 29-október 2.) ott kellett lennie a könyvnek. „Ha középiskolába, főiskolára vagy egyetemre jársz, mutasd be érvényes diákigazolványod az ország bármelyik Libri Könyvesboltjában vagy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Libri-standjánál, mi pedig megajándékozunk Nádas Péter Berlini szürke című novelláskötetével!” – olvasható a Libri honlapján. Némely hasonló időanomáliáról már több korábbi közleményeimben is beszámoltam. (Például ebben és ebben a közleményben.)

A negyedik negyedévi listán a magyar szerzőknél 20 mű szerepel (a 3. negyedévi listán: 11 tétel, 10 cím), a külföldi szerzőknél 17 mű (a 3. negyedévi listán 6 cím). Nagy példányszámú művek összesen (magyar és külföldi szerző) 37 mű, szemben a 3. negyedévi 17 művel. Igazolva, hogy mélyen gyökerező hit a magyar könyvszakmában az év utolsó hónapjaira vonatkozó természeti megfigyelés, vagyis hogy az éves forgalom kétharmada az év utolsó egyharmadában keletkezik – és ehhez megfelelően készülnek fel a kiadók árusítható könyvekkel.

Nézzük, hogy milyen könyvek jelentek meg! A negyedik negyedévben a magyar szerzők 20 művének a fele – 10 mű – gyerekkönyv. A harmadik negyedévi adathoz képest – ott a gyerekkönyvek többségben voltak – most a szépirodalom nagyobb arányban képviselteti magát. A külföldi szerzők esetében a 17 címből csaknem a fele, 8 gyerekkönyv.

A példányszámokat illetően 2021. első negyedéve óta csak most van nagyobb példányszáma a listában első helyen álló „külföldi szerző” könyvének a „magyar szerzők” listáján első helyen szereplőnél.

A magyar szerzők negyedik negyedévi listáján az első helyen gyerekkönyv áll 25000 példánnyal: Bartos Erika Brúnó a Balatonon - Déli part című könyvével. Fábián Janka A szabadság szerelmesei 23000 példánnyal követi, majd ismét gyerekkönyv következik: Bosnyák Viktória A sirály a király? helyesírás-tanulási segítő könyve 20000 példánnyal, és továbbra is 20000 példánnyal két írói álnevet viselő magyar sikerkönyv szerző, Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet) Álszemérem és Fable, Vavyan (Molnár Éva) Az élet ócska örömei című kötete következik –  a KSH valódi nevüket minden negyedévben felfedi előttünk. A „dobogós helyek” (sportnyelvi kifejezés) szereplői után érdemes még megemlíteni, hogy Bartos Erika a Brúnó a Balatonon című kötetével (15000 példány) még egyszer szerepel a listán. Van még írói álnéven alkotó szerző, kettő is nagy példányszámmal. Az egyik Lawrence, Leslie L. Bolondok kolostora című művével – az ő nevét nem fordítja le nekünk a KSH, de van-e ki e nevet ne ismerné? A tudós Lőrinc L. Lászlóé az írói álnév – a példányszáma 15000. A másik Anne L. Green (Libor Erzsébet) – a KSH-tól tudhatjuk az ő valódi nevét is – Keserűen édes című opuszával 10000 példányban. A 10000 példánynál nagyobb számban megjelentek között van három gyermekkönyv, kettő Berg Judittól és egy Marék Veronikától, meg egy „híres emberes”: Nyerges Attila Egy ismerős arc című kötete – a szerző az Ismerős Arcok zenekar dalszerző-énekese.

A 10000 példányosok között gyerekkönyvek, a már említett Nádas Péter ajándékkönyv, Laár András Laáramlás című könyve és érdekességképpen Edith Eva Eger A döntés című könyve a magyar szerzők között – a harmadik negyedévben ugyanezzel a könyvvel a külföldi szerzők között szerepelt –, de ez a kivétel, mert az első negyedévi listában – természetesen ugyanezzel a könyvvel – a magyar szerzők között találhatjuk.

A külföldi szerzők könyveinek listája egy abszolút karácsonyra hangolt kötettel indul: E.T.A. Hoffmann, klasszikusával, a Diótörő és egérkirály meséjével 40 020 példányban. A kötet a Libri eladásösztönző díszkiadása, aki 10000 Ft feletti értékben vásárolt náluk könyvet, az kedvezményes áron juthatott hozzá a díszes kötethez. 30000 példánnyal követte ezt egy gyerekkönyv: Kinney, Jeff Egy ropi naplója 17. - Kiborul a bili című kötete. Azután következik a harmadik helyen a Rossmann, Dirk - Hoppe, Ralf szerzőpáros A polip haragja című könyve 16 000 példányban. Amennyire a könyv reklámjából tudom, a két szerző közül az egyik egy drogéria üzletlánc alapítója, és hogy olvasóimnak ne kelljen találgatni, elárulom, hogy nem Ralf Hoppe az. 15000-től 10240-ig terjedő példányszám nagyságrendekben következnek a listán gyerekkönyvek, köztük további Jeff Kinney művekkel, bestsellerek, köztük a Delia Owens könyvének újabb kiadása, és az elmaradhatatlan Danielle Steel két kötettel (és a 10000 példányszámosak között újabb kettővel). A sorban lejjebb, 10000 példányban még egy Jeff Kinney, két bestseller és a már jelzett Danielle Steel.

Következzék itt a negyedéves lista:

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek
2022. IV. negyedév
Október – december

Magyar szerzők
Bartos Erika: Brúnó a Balatonon - Déli part 25 000
Fábián Janka: A szabadság szerelmesei         23 000
Bosnyák Viktória: A sirály a király?  20 000
Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): Álszemérem    20 000
Fable, Vavyan (Molnár Éva): Az élet ócska örömei 20 000
Bartos Erika: Brúnó a Balatonon       15 000
Lawrence, Leslie L.: Bolondok kolostora     15 000
Nyerges Attila: Egy ismerős arc        15 000
Berg Judit: Rumini Zúzmaragyarmaton        13 350
Marék Veronika: Boribon karácsonya           13 160
Berg Judit - Agócs Írisz: Maszat karácsonya            12 000
Anne L. Green (Libor Erzsébet): Keserűen édes      10 000
Berg Judit: Rumini és a látóüveg       10 000
Csukás István: A téli tücsök meséi    10 000
Edith Eva Eger: A döntés      10 000
Laár András: Laáramlás         10 000
Lakatos Levente: Tönkreteszlek        10 000
Majzik Ilona: Sündörgő         10 000
Nádas Péter: Berlini szürke    10 000
Simon Éva: Furfangos mesék az állatokról   10 000

Külföldi szerzők
Hoffmann, E.T.A.: Diótörő és egérkirály      40 020
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója 17. - Kiborul a bili    30 000
Rossmann, Dirk - Hoppe, Ralf: A polip haragja       16 000
Kinney, Jeff:  Egy ropi naplója. A rideg való           15 000
Kinney, Jeff:  Egy ropi naplója. Rodrick a király     15 000
Owens, Delia: Ahol a folyami rákok énekelnek        15 000
Potter, Beatrix: Nyúl Péter világa - Mesék minden évszakra           15 000
Steel, Danielle : Rejtőzködve            15 000
Steel, Danielle: Blue   15 000
Szutyejev, Vlagyimir: Vidám mesék 13 350
Hoover, Colleen: All Your Perfects - Minden tökéletesed   12 000
Potter, Beatrix: Nyúl Péter adventi kalendáriuma    10 240
Jonasson, Jonas: A próféta és a hülye           10 000
Kinney, Jeff:  Egy ropi naplója. A rideg való           10 000
Martin, George R. R.: Tűz és vér       10 000
Steel, Danielle: Apa lányai     10 000
Steel, Danielle: Az esküvői ruha        10 000

Ime, hát végére értünk 2022 példányszámlistáinak, együtt az esztendő nagy példányszámú termése.

Ez jó alkalmat teremt arra, hogy együtt is megtekintsük az év könyveit. A KSH honlapjáról lehet letölteni az egész évet együtt, sőt az adatok egészen 2018-ig visszamenőleg megtalálhatók. 2022-re itt az évet kétféle összefüggésben nézem meg. Az egyik az év „abszolút” példányszámlistája, a másik a szerzők szerint sorba rendezett lista.

Az abszolút első helyen 2022-ben Bödöcs Tibor Mulat a manézs című könyve áll 60000 példánnyal, ezt követi a három gyerekkönyv négy tételből (a két kötetes művek külön szerepelnek) egyenként 50000 példányban, majd két mű: Papp Gergő, Kajdi Csaba: A nagy Cyla sztori és Krúdy Gyula: Szindbád, az álmok hajósa egyenként 30000 példányban.

A külföldi szerzőknél egy Jákob és Ézsau című biblia képes gyerekkönyv áll az első helyen 31000 példánnyal, ezután egyenként 30000 példánnyal egy gyerekkönyv és egy bestseller következik: Kinney, Jeff Egy ropi naplója: a nagy dobás és Escobar, Juan Pablo: Mr. Escobar - Apám titkai című könyve, majd a már említett drogéria-üzletlánc alapító első magyar nyelven megjelent regénye: Rossmann, Dirk A polip kilencedik karja: klímakatasztrófa vagy világkormány című kötete. Érdemes a listát böngészgetni, gondolatébresztő hatása van a példányszámok megismerésének.

A példányszám szerint rendezett éves lista:

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek
2022.

Magyar szerzők
Bödőcs Tibor: Mulat a manézs          60 000
Deres Kornélia: Emma és az elefánt  50 000
Mán-Várhegyi Réka: Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök 1.     50 000
Mán-Várhegyi Réka: Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök 2.     50 000
Sepsi László: Gogol, a szemétmágus 50 000
Papp Gergő, Kajdi Csaba: A nagy Cyla sztori          30 000
Krúdy Gyula: Szindbád, az álmok hajósa     30 000
Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): Az Arab királysága     25 000
Náray Tamás: Anyám szerint 25 000
Götz Eszter: Kajla a múzeumok nyomában  25 000
Bartos Erika: Brúnó a Balatonon - Déli part 25 000
Fábián Janka: A szabadság szerelmesei         23 000
Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Mesék a pöttyös házból   21 000
Bosnyák Viktória: A sirály a király? 20 000
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei        20 000
Grecsó Krisztián: Valami népi           20 000
Bosnyák Viktória: A sirály a király?  20 000
Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): Álszemérem    20 000
Fable, Vavyan (Molnár Éva): Az élet ócska örömei 20 000
Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám    19 000
Berg Judit: Rumini     18 000
Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Hónapok meséi    18 000
Jakupcsek Gabriella: Alul semmi?     15 000
Lawrence, Leslie L.: A jakfarkas zászló        15 000
Marék Veronika: Boribon karácsonya           15 000
Bartos Erika: Balaton-felvidék - Brúnó a Balatonon            15 000
Leslie L. Lawrence: Szemiramisz elefántjai  15 000
Karády Anna: A füredi gyermek       15 000
Bartos Erika: Brúnó a Balatonon       15 000
Lawrence, Leslie L.: Bolondok kolostora     15 000
Nyerges Attila: Egy ismerős arc        15 000
Bán Mór: Hunyadi: a förgeteg hírnöke         14 200
Berg Judit: Rumini Zúzmaragyarmaton        13 350
Marék Veronika: Boribon karácsonya           13 160
Tomor Anita: Imádlak Los Angeles 12 000
Fábián Janka: Árvízi napló     12 000
Green, Anne L. (Líbor Erzsébet): Egyszerűen bonyolult     12 000
Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Csengettyűk         12 000
Berg Judit - Agócs Írisz: Maszat karácsonya            12 000
Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon           10 000
Petőfi Sándor összes versei    10 000
Nemes Nagy Ágnes: Szilánkos fényjelek      10 000
Simon Éva: Furfangos mesék az állatokról   10 000
Tomor Anita: Szeretlek Hawaii!        10 500
Green, Anne L.: Toszkán rejtély        10 000
Boldizsár Ildikó: Amália álmai          10 000
Bródy János: Saját hangon    10 000
Eger, Edith Eva: A döntés     10 000
Fejős Éva: Athén, végállomás           10 000
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós        10 000
Leiner Laura: Állj mellém      10 000
Jankovics Andrea: Óvodai emlékkönyvem   10 000
Mérei Ferenc-V. Binét Ágnes: Ablak-zsiráf  10 000
Nádas Péter: Rémtörténetek  10 000
100 Grimm-mese        10 000
Anne L. Green (Libor Erzsébet): Keserűen édes      10 000
Berg Judit: Rumini és a látóüveg       10 000
Csukás István: A téli tücsök meséi    10 000
Edith Eva Eger: A döntés      10 000
Laár András: Laáramlás         10 000
Lakatos Levente: Tönkreteszlek        10 000
Majzik Ilona: Sündörgő         10 000
Nádas Péter: Berlini szürke    10 000

Külföldi szerzők
Jákób és Ézsau (ill. Kort, Kees de ill.)           31000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója: a nagy dobás           30000
Escobar, Juan Pablo: Mr. Escobar - Apám titkai       30000
Rossmann, Dirk: A polip kilencedik karja: klímakatasztrófa vagy világkormány   25000
Lipinska, Blanka: Még 365 nap         20000
Nesbo, Jo: A patkánysziget   15000
Házi kedvenceink (szerk. Brezvai Edit)        13029
Russell, Rachel Renée: Zizi naplója: turné    10000
Kinney, Jeff: Rowley Jefferson Bitang Para rémtörténeteti            10000
Steel, Danielle: Kém 10000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója- Romhalmaz             10000
Steel, Danielle: Számjáték     10 000
Hoover, Colleen: Ugly Love - Csúf szerelem           10 000
Szutyejev, Vlagyimir: Vidám mesék 13 350
Potter, Beatrix: Nyúl Péter adventi kalendáriuma    10 240
Hoffmann, E.T.A.: Diótörő és egérkirály      40 020
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója 17. - Kiborul a bili    30 000
King, Stephen: Később          20 000
Owens, Delia: Ahol a folyami rákok énekelnek        20 000
King, Stephen: Tűzgyújtó      19 000
Rossmann, Dirk - Hoppe, Ralf: A polip haragja       16 000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója - Az utolsó szalmaszál         15 000
Steel, Danielle: Becses ajándékok     15 000
Steel, Danielle: Country         15 000
Kinney, Jeff:  Egy ropi naplója. A rideg való           15 000
Kinney, Jeff:  Egy ropi naplója. Rodrick a király     15 000
Owens, Delia: Ahol a folyami rákok énekelnek        15 000
Potter, Beatrix: Nyúl Péter világa - Mesék minden évszakra           15 000
Steel, Danielle : Rejtőzködve            15 000
Steel, Danielle: Blue   15 000
Hoover, Colleen: All Your Perfects - Minden tökéletesed   12 000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója - Hóháború   10 000
Owens, Delia: Ahol a folyami rákok énekelnek        10 000
Smith, Wilbur - Chadbourn, Mark: Az új királyság  10 000
Steel, Danielle: Erkölcsi iránytű        10 000
Eger, Edith Eva: A döntés     10 000
Hoover, Colleen: Velünk véget ér     10 000
Jonasson, Jonas: A próféta és a hülye           10 000
Kinney, Jeff:  Egy ropi naplója. A rideg való           10 000
Martin, George R. R.: Tűz és vér       10 000
Steel, Danielle: Apa lányai     10 000
Steel, Danielle: Az esküvői ruha        10 000

A név szerint sorba rendezett listából azt tudhatjuk meg, hogy egy éven belül mely szerzőknek jelent meg nagy példányszámban könyve. Az éven belül legtöbb, 6 könyve a magyar szerzők közül Bartos Erikának jelent meg, Berg Juditnak 4, Fábián Jankának, Anne L. Greennek és Leslie L Lawrence-nek egyaránt 3. A külföldi szerzők közül Jeff Kinney és Danielle Steel vezeti a listát 9-9 könyvvel. Játékos ötletem volt – amikor először érzékeltem, hogy Jeff Kinney majd’ minden negyedéves listán szerepel Danielle Steellel együtt – hogy közöttük folyik a verseny a Magyarország örökös példányszámbajnoka címért. Hogy ebben a „versengésben” eredményt hirdethessünk, ahhoz bizony végig kellene böngészni valamennyi korábbi év listáját is – be kell vallanom, hogy ehhez kevés bennem az elszánás – de a név szerint sorba rendezett példányszám lista könnyen lehetővé teszi, hogy legalább 2022. évi részeredményt hirdethessünk. Ezennel meg is teszem. A Magyarország örökös példányszámbajnoka címért folytatott verseny 2022. évi részeredménye: 1. helyezett Jeff Kinney 145000 összesített példányszámmal, összesítve 110000 példánnyal követi őt a 2. helyen Danielle Steel.

A név szerint rendezett éves lista:

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek
2022.

Magyar szerzők
100 Grimm-mese        10 000
Bán Mór: Hunyadi: a förgeteg hírnöke         14 200
Bartos Erika: Balaton-felvidék - Brúnó a Balatonon            15 000
Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Csengettyűk         12 000
Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Hónapok meséi    18 000
Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Mesék a pöttyös házból   21 000
Bartos Erika: Brúnó a Balatonon       15 000
Bartos Erika: Brúnó a Balatonon - Déli part 25 000
Berg Judit - Agócs Írisz: Maszat karácsonya            12 000
Berg Judit: Rumini     18 000
Berg Judit: Rumini és a látóüveg       10 000
Berg Judit: Rumini Zúzmaragyarmaton        13 350
Boldizsár Ildikó: Amália álmai          10 000
Bosnyák Viktória: A sirály a király? 20 000
Bosnyák Viktória: A sirály a király?  20 000
Bödőcs Tibor: Mulat a manézs          60 000
Bródy János: Saját hangon    10 000
Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): Álszemérem    20 000
Brown, Borsa (Szobonya Erzsébet): Az Arab királysága     25 000
Csukás István: A téli tücsök meséi    10 000
Deres Kornélia: Emma és az elefánt  50 000
Edith Eva Eger: A döntés      10 000
Eger, Edith Eva: A döntés     10 000
Fábián Janka: A szabadság szerelmesei         23 000
Fábián Janka: Árvízi napló     12 000
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei        20 000
Fable, Vavyan (Molnár Éva): Az élet ócska örömei 20 000
Fejős Éva: Athén, végállomás           10 000
Götz Eszter: Kajla a múzeumok nyomában  25 000
Grecsó Krisztián: Valami népi           20 000
Green, Anne L. (Líbor Erzsébet): Egyszerűen bonyolult     12 000
Green, Anne L.: (Libor Erzsébet): Keserűen édes    10 000
Green, Anne L.: Toszkán rejtély        10 000
Jakupcsek Gabriella: Alul semmi?     15 000
Jankovics Andrea: Óvodai emlékkönyvem   10 000
Karády Anna: A füredi gyermek       15 000
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós        10 000
Krúdy Gyula: Szindbád, az álmok hajósa     30 000
Laár András: Laáramlás         10 000
Lakatos Levente: Tönkreteszlek        10 000
Lawrence, Leslie L.: A jakfarkas zászló        15 000
Lawrence, Leslie L.: Bolondok kolostora     15 000
Leiner Laura: Állj mellém      10 000
Leslie L. Lawrence: Szemiramisz elefántjai  15 000
Majzik Ilona: Sündörgő         10 000
Mán-Várhegyi Réka: Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök 1.     50 000
Mán-Várhegyi Réka: Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök 2.     50 000
Marék Veronika: Boribon karácsonya           15 000
Marék Veronika: Boribon karácsonya           13 160
Mérei Ferenc-V. Binét Ágnes: Ablak-zsiráf  10 000
Nádas Péter: Berlini szürke    10 000
Nádas Péter: Rémtörténetek  10 000
Náray Tamás: Anyám szerint 25 000
Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám    19 000
Nemes Nagy Ágnes: Szilánkos fényjelek      10 000
Nyerges Attila: Egy ismerős arc        15 000
Papp Gergő, Kajdi Csaba: A nagy Cyla sztori          30 000
Petőfi Sándor összes versei    10 000
Sepsi László: Gogol, a szemétmágus 50 000
Simon Éva: Furfangos mesék az állatokról   10 000
Tomor Anita: Imádlak Los Angeles 12 000
Tomor Anita: Szeretlek Hawaii!        10 500
Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon           10 000

Külföldi szerzők

Eger, Edith Eva: A döntés     10 000
Escobar, Juan Pablo: Mr. Escobar - Apám titkai       30000
Házi kedvenceink (szerk. Brezvai Edit)        13029
Hoffmann, E.T.A.: Diótörő és egérkirály      40 020
Hoover, Colleen: All Your Perfects - Minden tökéletesed   12 000
Hoover, Colleen: Ugly Love - Csúf szerelem           10 000
Hoover, Colleen: Velünk véget ér     10 000
Jákób és Ézsau (ill. Kort, Kees de ill.)           31000
Jonasson, Jonas: A próféta és a hülye           10 000
King, Stephen: Később          20 000
King, Stephen: Tűzgyújtó      19 000
Kinney, Jeff:  Egy ropi naplója. A rideg való           15 000
Kinney, Jeff:  Egy ropi naplója. A rideg való           10 000
Kinney, Jeff:  Egy ropi naplója. Rodrick a király     15 000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója - Az utolsó szalmaszál         15 000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója - Hóháború   10 000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója 17. - Kiborul a bili    30 000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója- Romhalmaz             10000
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója: a nagy dobás           30000
Kinney, Jeff: Rowley Jefferson Bitang Para rémtörténeteti            10000
Lipinska, Blanka: Még 365 nap         20000
Martin, George R. R.: Tűz és vér       10 000
Nesbo, Jo: A patkánysziget   15000
Owens, Delia: Ahol a folyami rákok énekelnek        20 000
Owens, Delia: Ahol a folyami rákok énekelnek        15 000
Owens, Delia: Ahol a folyami rákok énekelnek        10 000
Potter, Beatrix: Nyúl Péter adventi kalendáriuma    10 240
Potter, Beatrix: Nyúl Péter világa - Mesék minden évszakra           15 000
Rossmann, Dirk - Hoppe, Ralf: A polip haragja       16 000
Rossmann, Dirk: A polip kilencedik karja: klímakatasztrófa vagy világkormány   25000
Russell, Rachel Renée: Zizi naplója: turné    10000
Smith, Wilbur - Chadbourn, Mark: Az új királyság  10 000
Steel, Danielle : Rejtőzködve            15 000
Steel, Danielle: Apa lányai     10 000
Steel, Danielle: Az esküvői ruha        10 000
Steel, Danielle: Becses ajándékok     15 000
Steel, Danielle: Blue   15 000
Steel, Danielle: Country         15 000
Steel, Danielle: Erkölcsi iránytű        10 000
Steel, Danielle: Kém 10000
Steel, Danielle: Számjáték     10 000
Szutyejev, Vlagyimir: Vidám mesék 13 350

2022. sok olyat hozott számunkra, amivel 2023-ban is még kényszerűen együtt kell élnünk, és nem örömünkre. Vajon hogyan hat ez a könyvszakmára? A folyamat elkezdődött… meglátjuk, 2023-ban milyen példányszámokon ámulhatunk majd. Áprilisban taálkozunk.

K. A.

Miről árulkodnak a példányszámok? – interjú Bárdosi Mónikával
A felső tízezer – csúcspéldányszámok, példányszámcsúcsok
Csúcspéldányszámok, július – szeptember
A bestseller - 2012 példányszám rekordere
Csúcspéldányszámok 2013 első negyedévében
Csúcspéldányszámok, 2013. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. negyedik negyedév
Új rekorder: csúcspéldányszámok, 2014. I. félév
Csúcspéldányszámok, 2014. harmadik negyedév
Sikerlistás könyvek 2014-ben
Csúcspéldányszámok, 2014. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. második negyedév
Példányszámcsúcsok 2016. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. első negyedév
Új rekorder: Toldi 140000 – csúcspéldányszámok, 2017. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. második negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. második negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2021. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2021. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2021. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2021. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2022. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2022. második negyedév
Példányszámcsúcsok, 2022. harmadik negyedév

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés