Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Szélkiáltó – Négy évtizede a magyar költészet szolgálatában

Szénási Zsófia - 2015.03.18.

A Szélkiáltó együttes közel negyven éves fennállása alatt számos kortárs és klasszikus költő művét zenésítette meg József Attilától Weöres Sándoron, Márai Sándoron át Bertók Lászlóig vagy Nagy Bandó Andrásig. Mivel Pécsett élnek és alkotnak, kiemelt ügyüknek tartják a Pécsett élt és élő költők – Janus Pannonius, Csorba Győző, Pákolitz István, Pál József, Galambosi László, Bertók László – műveinek bemutatását a közönségnek. Fenyvesi Bélát, az együttes egyik alapító tagját arról kérdeztem, mely albumaikat tartják a legsikeresebbnek, kiket szeretnek legjobban.

– A lemezeinkkel egy kicsit talán úgy vagyunk, mint a gyerekeinkkel. Az első megszületése a legizgalmasabb emlék, az utolsó pedig a legkedvesebb. De mindegyiket szeretjük, hiszen mindben a munkánk eredményét tisztelhetjük. Ha az eladási számok jelentik a sikert, akkor az első – a Keserédes című – lemezünk mondható a legsikeresebbnek.
Pécsiek lévén mindig fontos feladatunknak tartottuk, hogy az itt élő költők verseit énekeljük. Szerencsénkre többen is barátságukba fogadtak bennünket.
Nem állítva rangsort, közülük talán a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett Bertók László áll a legközelebb hozzánk. Ő néha verseket is küld megzenésítésre, sőt legutóbb, az éppen megjelenés előtt álló kötetéből kigyűjtötte számunkra azokat a költeményeket, amelyeket szerinte jó lenne megzenésíteni. Régi tervünk, hogy előbb-utóbb készítünk egy Bertók László lemezt.

– Idén nyáron megjelent albumukon, mely a Hymnus a borhoz címet viseli, Robert Burns, Petőfi, Babits és Fazekas Mihály versei mellett a bor élvezetét dicsőítő népdalokat is énekelnek. Ma újra divat lett Magyarországon jó bort inni, virágzik a gasztrokultúra. Ennek a lemeznek a kiadását is támogatta a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. Gondolom, nem véletlenül. Hogyan válogatták össze az anyagot?

– Mondják, hogy a magyar borivó nemzet. Ezt igazolja a magyar népdalkultúrában fellelhető sok és szebbnél-szebb népdal, valamint a magyar költészetben található sok olyan vers, amely a borral, a borivással, a borkultúrával kapcsolatos. Ahogyan Hamvas Béla írja pl. A bor filozófiája című művében: „…helyesen bort csak az tud inni, aki múzsai nevelésben részesült, állandóan költőket olvas, muzsikát hallgat és képekben gyönyörködik…”
Ehhez tartottuk magunkat és folyamatosan gyarapodtak a bor témájában a dalok, amelyek megszületésének a bor szeretetén és megbecsülésén túl persze több oka is volt.
Az együttes vezetője, Lakner Tamás jegyzi pl. a Pécsett évente megrendezett Európai Bordalfesztiválokat és Bordal Világfesztiválokat, amelyek révén jó kapcsolatot ápolunk a villányi borászokkal és gyakran adunk koncerteket is a borvidéken.

– A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét 12. alkalommal rendezik meg Buda 1686-os visszafoglalásának emlékére a budai Várban a Szentháromság téren. A Szélkiáltó együttes is szerepel a rendezvényen. Milyen programmal készülnek?

– Köszönjük a meghívást, először lépünk fel a programon, és – tisztelegve az 1686-os csata hősei előtt – a műsorban a hagyományos programunk, az énekelt versek mellett néhány katonadal is szerepel majd a török időktől kezdve az 1848-as forradalom és szabadságharc dalain át az I. világháborúig.
A katonadalokban – hasonlóan a népdalokhoz (hiszen a katonadalok jó része szintén népdal) – mindig hiteles képet kapunk a korabéli embereknek a hazához, a katonaélethez, a harchoz és a háborúhoz való viszonyáról. Sőt, hogy kapcsolódjunk a bor témájához is, elhangzik majd egy olyan katonaének a XVII. századból, amely a bornak a csatákra való hatásáról szól. A dal a budai vár visszafoglalása körüli időkben keletkezett és megtalálható a Hymnus a borhoz című lemezünkön is.

– Cseh Tamással jó barátságban voltak, több dalt is együtt énekeltek. Halálának évfordulójához közel hogyan emlékeznek rá?

– Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy Cseh Tamást a barátunknak mondhattuk. Az Utóirat című lemezén hét dalát mi kísérjük, a Magyar katonadalok és énekek a XX. századból című lemezen – amelynek a szerkesztője volt – pedig több dalt is együtt énekelünk. Annak idején felajánlotta, hogy a legközelebbi lemezünkön szívesen elénekelne egy Szélkiáltó dalt velünk, de erre sajnos már nem kerülhetett sor. Ezért egy kiválasztott dalt az Ő emlékének ajánlottunk a Szélkiáltó Márai lemezén.

Szénási Zsófia

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés