Könyvhét 2023
A MÚZSA
CSÓKJA
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Mélytengeri Mentőcsapat
A MÚZSA <br> CSÓKJA Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Mélytengeri Mentőcsapat
Könyvhét folyóirat

Vizsgaterep az univerzum peremén – Beszélgetés Gáspár András Gáspárral

Csokonai Attila - 2022.03.15.

Sokoldalú művész, alkotó: eredetileg színész, évekig volt tévés szerkesztő-műsorvezető. Sikeres előadások társszerzője, rendez is, az ÁSZ drámaiskola és színjátszó tábor alapítója és működtetője feleségével, a színészetet az írással felváltó Balázs Ágnessel, aki régóta a Móra Kiadó szerzője. Gáspár Andrást mostantól íróként is bemutathatjuk. Áprilisban  jelent meg Föld 2 Záróvizsga című kötete, ugyancsak a Móránál.

Gondolom, könyvének kézbevétele akkor is nagy örömöt jelentett, ha egyelőre – előreláthatóan szeptemberig – elmaradtak a könyvpremierek. Vagy történt mégis valami a reklámozáson kívül?

– Az idén 70 éves Móra Könyvkiadó tanúbizonyságot tett arról, hogy korszerű és modern alkotóközösség. A koronavírus leszűkítette a kommunikációs teret, de a kiadó olyan kísérletbe fogott a Föld 2 Záróvizsga kapcsán, ami egyedülálló akció volt. Online TV show-t kerekítettünk a kiadó facebook oldalán! Pacskovszky Zsolt szerkesztőm volt a moderátor. A beszélgetésen túl eddigi munkásságomat bemutató videóbejátszások, könyvtrailer és egy online kalandjáték segítségével idéztük meg sci-fim világát. Az „adás”-ban kiszavazóshow is volt, az online nézők szavaztak. 5400-nál tart most a műsor nézettsége. Lehet, hogy lesznek a kiadónál a jövőben hasonló megmozdulások.

Eredeti nevét kiegészítve Gáspár András Gáspár néven jelent meg első könyve, amely ifjúsági regény. Elolvasva, első impresszióm ez volt: sokrétegű ez a lényegében sci-finek nevezett mű. Mi inspirálta a megírására?

– A regény gyermekeimnek íródott, akik imádták a kalandokat. Nyarainkon a Balatonon kalózokkal vívtunk csatákat, akiket szülőként szerveztünk szárszói srácokból. Csemetéink semmiről sem tudtak, évekig hitték, hogy a Balaton kalózbirodalom. Szerettem volna elutazni velük a Világmindenségbe is, így hát regényt kezdtem írni nekik. Mire a mű elkészült felnőttek, és én is rájöttem sok-sok dologra, amit az íráson keresztül át lehet még adni a fiataloknak a kalandokon és izgalmakon kívül. Rendezőként és drámatanárként is a körülöttünk lévő bajokról és csodákról beszélek, így első könyvem is egy filozófikus kalandregény lett. Továbbgondolható sci-fi. Ifjú lelkű felnőtteknek is szól.

Gondot fordított arra is, hogy a „kristálygeneráció” képviselői (egy elit iskola diákjai) olyanok legyenek, mint a hétköznapi, mai gyerekek, akik kiválóan bánnak a digitalizált világ eszközeivel, és érzelmeik sem különböznek. Kikről mintázta figuráit?

– Regényem karakterei önmagukat írták. Kitaláltam, hogy lesz egy iskola, ami felrepül az égbe – hogy miért és hogyan, azt megtudja, aki ebben az utazásban velem tart –, és lepottyan egy olyan bolygón, ahol bizonyságot kell tenni arról, hogy az emberi civilizáció érdemes a csodálatos adományra, amit ÉLET-nek neveznek. Elindult a történet és a szereplők beléptek a sztoriba. Mondom: életre keltek, önnönmagukat írták. Nekem csak egy-két helyen kellett vitáznom velük. Áldott állapot az írás, remélem, soha nem térek igazán magamhoz, képes leszek azokban a világokban élni, amelyeket megálmodok.

12 év felettieknek ajánlja a regényt a kiadó. Bízik benne, hogy olvasói megértik a mű tudományos, de akár ezoterikus, spirituális rétegét? Hogy például miért Adam és Eva a főhősök neve?

– Rajongok a felnövekvő generációkért. Sokuk okosabb, tanulékonyabb, és bölcsebb, mint öregeik. Ugyanakkor a világunk mindent elkövet, hogy beszűkítse őket, és megfossza a fiatalokat az önálló gondolkodás lehetőségétől. Mind többük fél attól, hogy önnön kreativitását használja, s ezért sokan felkerülnek a futószalagra. Hivatásom nyitva tartani a lelkeket. Szerencsére nem vagyok egyedül, sok kolléga hisz a jövő generációiban. Minden eszközünkkel segítenünk kell, hogy ébren tarsuk a fiatalokban azt, hogy ők új világok reményei, mint az én Adam Bridge-m és Eva Butterfly-om. Beszélő neveik vannak, nem véletlenül. Híd és pillangó. Ami összeköt, és ami nem csak szép, de a magasban tart, mint az emberi lélek. Ők az ifjúság.

– A Móra Kiadó, értesüléseim szerint, ezzel belefogott a G. A. G. brand felépítésébe. Mit takar ez? Milyen terveket dédelget?

– Hm. G.A.G. Több jelentésű szó. Induljunk ki a szakmámból, azt jelenti: tréfa. Igen, szeretném megtartani írás közben azt a komplexitást, ami a jó humort jellemzi. A jó humor nemcsak játékos és könnyed, hanem mély, bölcs, kegyetlen és meztelenítő. Következő könyvem, a Héjnélküli jövő tavasszal érkezik. A disztopikus kalandregény egy távoli szigeten játszódik, ahol minden bennszülött szemét héj takarja. Az a hit vezérli évszázadok óta a népet, hogy látás nélkül létezik csak boldog élet. Csoda, hogy a főhősnő, aki héjnélkülivé válik, meg akarja menteni törzsét? Persze durva titkok tudója lesz, így nem maradhat életben. Kőkemény sztori lesz. A felszínen persze kalandregény. A karantén pedig a Merovingok korába vezetett. Egy törénelmi thiller formálódik, szintén brutálisan aktuális. A címe „Tiszta”. Egy nagyon csúnya korban küzd a főhősöm, egy csodagyermek az emberi sötétséggel. Szerkesztőm a dramaturgiám erejét hangsúlyozza. Hogy mindig olyan fordulatok jönnek, amelyeket nem lehet előre kiszámítani. Bevallom: néha én is meglepődöm, milyen történetek írják magukat bennem. Jó ezekben a világokban utazgatni. Szeretném, ha sokan velem tartanának hullámvasútjaimon...

Csokonai Attila
Fotó: Vener Orsolya

Gáspár András Gáspár: Föld 2 Záróvizsga
Móra Könyvkiadó, 329 oldal, 2999 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: