Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Byung-Chul Han: Pszichopolitika

Laik Eszter - 2023.01.25.

A Big Data nem felejt

Byung-Chul Han dél-koreai származású berlini filozófus új kötetében napjaink társadalmának veszedelmesen aktuális kérdéseit boncolgatja, amelyek ránk égnek, mint Nesszosz inge. A tűz kontextusa egyébként sem áll távol a szerző esszéitől – előző könyve, A kiégés társadalma az egyéni és közösségi burnout folyamatát tekintette át filozófiai, lélektani és szociológiai nézőpontból. A Pszichopolitika legalább ilyen összetett szempontrendszer alapján elemez: túl azon, hogy a neoliberális kizsákmányoló társadalom kérlelhetetlen és szókimondó kritikusa, Byung-Chul Han pengeéles késsel fejti szét posztmodern mindennapjaink azon jelenségeit, amelyeket hajlamosak vagyunk teljesen természetesnek tekinteni. Új könyvének címe a lelkeket megcélzó, globális politikai-hatalmi rezsim működésére világít rá: amikor a hatalom nem erőszakkal kényszeríti engedelmességre az egyént, hanem az önként és dalolva, mondhatni lájkolva, szmájlikkal felvértezve, motivációs és önfejlesztő tréningeken, teljesítményértékeléseken menetel a vágóhídra. Han tanulmányainak központi kérdése a szabadság mibenléte, melyről különösebb kertelés nélkül állapítja meg, hogy napjainkban „a szabad individuum a tőke nemi szervévé degradálódik”. A neoliberalizmussá alakult kapitalizmusban a vállalkozóvá „előlépett” munkás önmaga rabszolgatartója és rabszolgája egyben. Az önkizsákmányolás mókuskerekét mindannyian jól ismerjük, a szerző azonban mögéje is néz a folyamatnak: vajon miért válunk ilyen engedelmesen a munka foglyaivá, miközben feladjuk a valódi életet?

A könyv visszatérő motívuma a Panoptikon, a 18. századi filozófus, Jeremy Bentham feltalálta fegyintézet, ahonnan az őrök egyetlen pontból tarthatnak szemmel folyamatosan minden rabot. Bár ez a börtönépület ténylegesen nem valósult meg, Han arra figyelmeztet: mindannyian egyfajta digitális panoptikonban élünk, ahol a Big Brother helyett immár a Big Data, az adatgyűjtés uralkodik. Az elektronikus térben minden egyes mozdulatunknak nyoma marad, a Big Brotherrel ellentétben a Big Data nem felejt. Így válunk kiszolgáltatott és kiárusítható termékké, s aki fogyasztóként nem elég hasznos egyed a piacon, az gazdaságilag értéktelen hulladéknak minősül.

Korántsem megnyugtató képét festi meg a jelennek Byung-Chul Han, ám fejtegetései izgalma felér egy-egy nyomozással, leleplezéssel. Filozófiai krimi, mondhatnánk Han kötetbe gyűjtött tanulmányaira, és esszéit olvasva egyszer csak azt vesszük észre, hogy detektívlámpájának fénye ránk, magunkra vetül.

Laik Eszter

Byung-Chul Han: Pszichopolitika - A neoliberalizmus és az új hatalomtechnikák
Typotex Kiadó, 116 oldal, 2800 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés