Könyvhét 2023
KARÁCSONYI
CSOMAGAKCIÓ
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
KARÁCSONYI<br>CSOMAGAKCIÓ SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Florian Huber: Elsüllyedt kincsek – Atlantisztól a Titanicig

Szénási Zsófia - 2023.06.23.

Kincsvadászat a víz alatt a régész szemével

Gyerekként nincs is izgalmasabb, mint elképzelni, hogy elsüllyedt városok és kincsek után kutatunk a tengerek mélyén és az óceánok fenekén! De az elsüllyedt hajók legendás kincsei évszázadok óta izgatják a felnőtt kalandorok és a tudósok fantáziáját is. S noha egyre kifinomultabb módszerekkel és technikai felszereléssel lehet a tenger alatti kincsvadászatba belefogni, a siker korántsem garantált. A Mi micsoda sorozat Elsüllyedt kincsek című kötetében Atlantisztól a Titanicig feltárulnak a leghíresebb tengeri kincsek legendái. A tengeri régészetre fókuszáló kötetből megtudhatjuk, hogy a módszer segítségével csodálatos emlékek kerülnek elő a múltból, s ezekből a mai tudomány is rengeteget tanul, sok esetben pontosítva az adott korról szóló tárgyi és szellemi ismereteit. A könyv szerzője, Florian Huber maga is víz alatti régész, aki a németországi Walchen-tóban hajóroncsot, autó- és repülőroncsot talált és egy ötszáz éves haltelep maradványait is felfedezte. Minden leletnek megvan a maga története, néha azonban több a kérdés, mint a válasz. Éppen ezért a víz alatti régészeknek még hosszú ideig lesz mit kutatniuk a víz alatt.

Ahhoz, hogy valakiből víz alatti régész legyen, a sportbúvár tanfolyam mellett technikaibúvár-képzést is kell kapnia. A könyv részletesen bemutatja, hogy a régi dolgokat milyen modern eszközökkel és módszerekkel kutatják, s hogy miféle technikai csodákat – kutató tengeralattjárót, búvárrobotot és szonár berendezéseket vetnek be a siker érdekében – a régészet talán legköltségesebb ágában. Megismerkedhetünk a kormeghatározás eszközeivel, a leletmentés nehézségeivel, a kincsvadászok illegális tevékenységével és károkozásával.

A víz alatti városok közül kétségtelenül Atlantisz rejtélye foglalkoztatja legrégebben az emberiséget, Platón leírásai alapján már az ókorban is keresték a romokat, de mindmáig nem sikerült a nyomára bukkanni. Ám máshol találtak elveszett városokat. A holsteini Neustadtban, vagy a Balti-tengerben előkerült kőkorszaki leletekből nemcsak az ősember életmódjára és lakhatási körülményeire következtettek a kutatók, de azt is meg tudták határozni, milyen állatok éltek az adott korszakban. Az ókori világból három csodálatos város ­– Baiae, Pavlopetri és Hérakleion – maradványai kutathatók a víz alatt, vélhetően földrengés vagy vulkáni tevékenység miatt nyelte el őket a tenger. Teljes utcák, díszes mozaikok, villák, díszes szökőkút, vallási épületek, templomrom, óriási fáraószobrok és szennyvízcsatorna azonosítható a víz alatt, s ezek egy része a helyszínen látogatható. Az észak-fríziai Rungholt középkori városát az árapály adta vissza, míg a jamaicai Port Royal kalózvárosában – melynek egy részét egy földrengés nyomán beszippantotta a tenger – a komplett városközpont megmaradt a felszín alatt. A kincsvadászok olykor rejtélyes, nem eviláginak vélt leleteket is találnak, de a tudósok sorra megcáfolják a misztikus, esetleg földönkívüli eredetre utaló elméleteket.

Sokat elmond a régi korokról az érintetlen roncshajók feltárása, vagy például a Balti-tengerben megtalált 16. századi komplett csatahajó megvizsgálása, s a modern technikai eszközök segítségével 3D-s eljárással a felszínre hozatal nélkül is dokumentálhatják e roncsokat. A kincsvadászok Szent Grálja a panamai Portobelo kikötőjében 1708-ban elsüllyedt spanyol kereskedőhajó, ami több száz tonna aranyat, ezüstöt és smaragdot szállított. Az állítólagosan megtalált galleon roncsa 600 méter mélyen fekszik, tulajdonjogáról nemzetközi vita zajlik, feltárása a mai napig nem történt meg. A híres Bounty maradványai – amelyet a lázadók felgyújtottak és elsüllyesztettek, hogy a hatóságok ne bukkanjanak a nyomára – szintén a tenger fenekén pihen a mai napig. A leghíresebb hajóroncs mégis a Titanic, amely az áldozatok magas száma miatt a hajózás történetének legnagyobb és legismertebb szerencsétlenségei közé tartozik. Az 1985-ben megtalált roncsot jó néhány expedíció megvizsgálta, s több mint 5500 tárgyat hoztak fel belőle a felszínre. Kiemelése lehetetlen feladatnak tűnik. Más a helyzet a világháborúkban elsüllyedt hajóroncsokkal, melyek számos veszélyes anyagot rejtenek, s ezek kiszabadulása ökológiai katasztrófát okozhat a tengeri élővilágban. Eltávolításuk egyelőre rendkívül költséges és veszélyes, de szükséges és van rá példa.

A víz alatti kutatás különleges műfaja a barlangi búvárkodás, ami, ha lehet még veszélyesebb az eddigieknél. A speciális felkészültséget és szaktudást igénylő barlangi búvárkodást művelik például a Bahamákon található bluehole-okban, vagy a régészek kincsesbányájának tartott Sawmill Sinkben. Mexikóban egész temetőt találtak a víz alatt, de az elöntött bányák feltárása is sok tanulsággal szolgálhat. A tőzeges lápokban szintén sok történelmi lelet rejtőzik: tártak már fel több kilométeres deszka utat, és speciálisan konzerválódott holttesteket ezres nagyságrendben. A nagy tavak, így a Boden-tó vízében több ősi cölöpépítményt és hajóroncsot felfedeztek.

A Mi micsoda legújabb kötete egy csodálatos víz alatti utazásra invitál a múltba, egy olyan világba, melynek legtöbb látványossága többségünk előtt örökre rejtve marad.

Szénási Zsófia

Florian Huber: Elsüllyedt kincsek – Atlantisztól a Titanicig
Mi micsoda sorozat
Babilon Kiadó, 48 oldal, 3990 Ft

Az Elsüllyedt kincsek

megvásárolható

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyTandori SzubjektívSzabadmattÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés