Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Irvin D. Yalom: A magyar macska átka

Vincze Dóra - 2022.09.07.

Irvin D. Yalom több mint tíz éve jelen van köteteivel Magyarországon. Egyaránt jegyez regényeket, amelyekben keveredik a pszichológia és a filozófia, mint a Schopenhauer-terápia vagy az Amikor Nietzsche sírt, a praxisa által inspirált terápiás történeteket, mint a Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek, és a pszichoterápiáról szóló ismeretterjesztő köteteket is, például az Egzisztenciális ​pszichoterápia.

A magyar macska átka című kötetben Yalom egyszerre mutatja meg számos oldalát. A kötet hat elbeszélést tartalmaz, mindegyik más, van, amelyik valós terápiás folyamatnak a leirata, és van, amely ugyan valós alapokra épít, mégis inkább egy merész kirándulás a fikció földjére. A legutolsó novella, a címadó A magyar macska átka, egyenesen a mágikus realizmusba hajlik, messzire kalandozva a Yalomnál megszokott terápiás ülésekre koncentráló beszámolóktól. A formai és szerkesztési megoldások varianciája mellett az elbeszélések témája a maga állandóságában sokféle. Yalom terepe a pszichológia, így nem meglepő, hogy ezek a történetek is az emberi lélekbe vezetnek be. Persze a jó irodalom is ezt teszi így vagy úgy, tükröt tartva saját emberségünknek.

A kötet központi kérdése a halál és a gyász. Hárman ülünk a terápiás székekben, a páciens, a terapeuta és mi, olvasók, és mindannyiunknak szembesülnünk kell a nehéz kérdésekkel. Mit tudunk kezdeni saját halandóságunkkal? Mit tudunk kezdeni közeli hozzátartozónk, házastársunk halálával? Hova csatornázzuk dühünket? Hogyan megyünk végig a gyászon? Ki lehet alkalmas segítőnek ezen az úton? Hogyan léphetünk ki szüleink elvárásai alól? Hárman osztozunk ezeken a kérdéseken, hárman próbáljuk megtalálni a válaszokat, együtt megyünk végig az úton. Hárman, mert Yalom történeteiben mindig nagyon hangsúlyosan jelenik meg az a tény, hogy a terapeuta is folyamatosan tanul a páciensétől, valamint az, hogy a terapeuta is csak ember. Ember, akinek érzései és néha erős indulatai vannak, aki bizony hibázhat. Yalom felfogásában a terápia egy egyedi és megismételhetetlen kapcsolat a terapeuta és a páciens között, egy biztonságos és szabad tér, amelynek megtartásán mindkét félnek dolgoznia kell. Egy olyan viszony, amely kölcsönös őszinteségen és bizalmon alapszik.

És persze ott vagyunk mi is, olvasók, akik Yalom válla fölött kukucskálunk be a terápiás ülésekre, és leselkedés közben elkerülhetetlenül bevonódunk. Föltesszük magunknak is a kérdéseket, kivetítjük saját élethelyzetünkre, rájöhetünk, hogy hasonló kommunikációs falakba ütközünk mi is, amikor másokat próbálunk megérteni. Hogy sokszor mi is elszalasztjuk az „itt és mostot”, ahol valójában az élet zajlik. A sok közül ez az egyik, amit magunkkal vihetünk a kötetből, mert „az életet nem lehet elodázni, „itt és most” kell megélni, nem várhatunk vele a hétvégéig, a következő nyaralásig, addig, amíg a gyerekek egyetemre mennek vagy eljönnek a nyugdíjas évek.”

Yalom ebben a kötetben igazán sokszínű írásokat válogatott össze. A magyar macska átka jó választás lehet azoknak, akik még csak ismerkednek Yalom munkásságával, hiszen egyszerre több oldalról is megismerhetik a stílusát és témáit, dokumentaristább és fikciós oldalról is bemutatkozva.

Vincze Dóra

Irvin D. Yalom: A magyar macska átka
Park Könyvkiadó, 328 oldal, 4499 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés