Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Mi Micsoda Olvasó: Esőerdők – Zene – Budapest

Szénási Zsófia - 2023.10.11.

Beszélgetős olvasókönyvek

Színpompás esőerdőkről, a zene csodálatos világáról és a sokarcú Budapestről olvashatnak a kisiskolások a MI Micsoda Olvasó sorozat legújabb köteteiben. A 2019-ben, a kezdő olvasók számára indított sorozat immár a 21. köteténél jár, s a kötetekből több is hazai fejlesztés, vagyis magyar szerzők munkája. A német partnerüknél már bizonyított Olvasó sorozat magyarországi kiadásával teljessé vált a gyerekeknek és a kamaszoknak szánt Mi micsoda család, hiszen a nagyobb korosztálynak szóló Mi micsoda, és az óvodásoknak szánt Mi Micsoda Junior, illetve a nemrég indított Mi Micsoda Kicsi Világ sorozatok mellett az éppen írni-olvasni tanuló alsós gyerekek is tartalmas, játékosan oktató ismeretterjesztő könyveket vehetnek a kezükbe. A hagyományos Mi micsodánál kisebb, 64 oldalas kötetek méretüknél fogva könnyen kézbe vehetők, tördelésük és betűnagyságuk, a rövid, egyszerű mondatokban megfogalmazott, és sok képpel kiegészített ismeretterjesztő szöveg is kedvez az épphogy olvasni tudóknak. Az általában hét fejezetből felépülő kötetek mindegyikének van egy saját kabala figurája – valamilyen állat vagy robot – amely végig vezeti az olvasókat a tudnivalókon, majd a fejezetek végén lévő tudáspróbákon játékos tesztre invitálja őket. A kicsik már csak azért is magukénak érezhetik a köteteket, mert lehetőség van az elejére ákombákom nagybetűkkel beírni a nevüket.

Levélvágó hangyákkal, különféle makikkal, azúrlepkével, fakúszó kenguruval és szivárványszínű madarakkal találkozhatnak a kis olvasók a sorozat Esőerdők című kötetében, de arra is választ kaphatnak, hogy mi a méhkolibri, vagy hogyan figyelmezteti az eperbéka az ellenségeit. Tóni tukán segítségével megismerkedhetnek az esőerdők földrajzi elhelyezkedésével, növény- és állatvilágával, valamint az ott élő emberekkel. A könyv bemutatja az erdő szintjeit a fák gyökerétől a csúcsig, az ott élő élőlények rejtőzködő sokféleségét, az erdei mezőgazdaságot és a trópusok kincseit. Christina Braun, a szerző hangsúlyozza e területek élővilágának határtalan változatosságát, egyediségét, pótolhatatlanságát, felhívja a figyelmet megőrzésük szükségességére és a kíméletesebb haszonszerzésre. Tippeket ad, miben járulhatunk hozzá mi – az esőerdőktől távol – e csodálatos biodiverzitás fennmaradásához. Az eredetileg 2021-ben megjelent kötetet Márialigeti Sára fordította.

Magyar fejlesztés a sorozat Zene című kötete. Mona Dániel fiatal zenetörténész, zenei újságíró és néptáncos – akit élénken foglalkoztat a klasszikus zene laikusokkal való megszerettetése – nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy írásban bemutassa mi a zene: hogyan jön létre a zörejből a muzsika, milyen szerepe volt és van az emberiség történetében, milyen hangszereket és hangrögzítő eszközöket találtak fel az idők során. A kisgyerekek számára is közérthetően ismertet meg a zenei műfajokkal: először is a népzenével, a Kárpát-medence hangszereivel, majd néhány népi hangszerrel a nagyvilágból. Az alapvető könnyűzenei műfajok közül a dzsesszel, popzenével, rockkal, metállal és rappel, s azok művelőivel. A kötet második felében Füli, a sivatagi róka segítségével játékosan bevezeti a gyerekeket a klasszikus zene kissé talán komoly és ijesztőnek tűnő világába. Vázlatosan áttekinti a komolyzene sok évszázados történetét, felvillantva a főbb zenei stílusokat, korszakokat, műfajokat és a leghíresebb zeneszerzőket, de megismertet a zenei élet helyszíneivel és illemszabályaival is. Futó benyomást szerezhetünk Bachról, Beethovenről és Mozartról, a romantika jeles képviselőiről, a legnagyobb virtuózokról, a veretes opera szerzőkről, és a népzene gyűjtésében is jelentős Bartókról és Kodályról. A kicsiknek segítség, hogy a nehezen ejthető neveknél szerepel a magyar kiejtés, és a kiadvány szerzője még arról is gondoskodott, hogy a kötet végén közzé tegye az ajánlott zeneművek listáját. A könyvet az iskolai ének- és zeneórákon is érdemes lenne használni.

Szintén magyar fejlesztés a fővárost bemutató Budapest kötet. Írója, Rozgonyi Sarolta nemcsak számos gyerekkönyv szerzője és fordítója, de a kiadó szerkesztője is. Ő jegyzi egyébként a sorozat részeként megjelent Magyarország című kötetet. Kísérő kabalafigurája ezúttal is Mézi, a mentett kutya. A könyvben megismerkedünk Budapest földrajzi elhelyezkedésével, politikai és kulturális jelentőségével, és a Duna meghatározó szerepével a főváros életében. Képzeletbeli sétát tehetünk a Duna partján, megnézhetjük a hidakat és a főváros híres gyógyvizeit, patakjait, vagy tavait. Megtudhatjuk, mik azok a közszolgáltatások, hol tárolják Budapest vízkészletét, milyen tömegközlekedési eszközök futnak az utakon, s hogyan lehet eltölteni a szabadidőt a természetben, a városban és a városon kívül. A szerző külön hangsúlyt helyez a fenntarthatóságra és a városi növény- és állatvilág gondozására. Érdekes kérdés lehet a gyerekek számára például, hogy milyen növények ültethetők a minierdőkbe, vagy mit dobhatnak a közösségi komposztálóba. Megtudható továbbá, mitől világváros Budapest, mik a főbb látnivalói, városrészei és csomópontjai. Összességében arra törekszik a szerző, hogy megmutassa, mitől szerethető és élhető ez a város, mitől érezheti magáénak, aki itt él, vagy aki távolabbról érkezve, ismerkedni szeretne vele.

Szénási Zsófia

Christina Braun: Esőerdők – Babilon Kiadó, 2023, 64 oldal, 3390 Ft
Mona Dániel: Zene – Babilon Kiadó, 2023, 64 oldal, 3390 Ft
Rozgonyi Sarolta: Budapest – Babilon Kiadó, 2023, 64 oldal, 3390 Ft

Az Esőerdők

kedvezményes áron

megvásárolható

a Babilon Kiadó

webáruházában

 

 

 

 

 

 

 

 

A Zene

kedvezményes áron

megvásárolható

a Babilon Kiadó

webáruházában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Budapest

kedvezményes áron

megvásárolható

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés