Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, a sztár

Szénási Zsófia - 2023.06.08.

Szeretünk Petőfi! Petőfi rajongói kézikönyv

Akár egy mai tehetségkutató felkapott szereplője is lehetne legnagyobb nemzeti költőnk Miklya Luzsányi Mónika értelmezése szerint, aki Petőfi, a sztár címmel megalkotott egy színes-szagos Petőfi rajongói kézikönyvet 9-99 évesek számára. És milyen igaza van! Petőfi Sándor életének minden időszaka – születésétől a haláláig – telis-tele volt olyan eseményekkel és történésekkel, melyek mai világunkban csak a leginkább favorizált tehetségeknek jutnak osztályrészül. Romantikusan heves természete rengeteg felemelő és botrányos helyzetbe sodorta, gyorsan élt és hamar meghalt, hasonlóan az amerikai popkultúra 27-es Klubjának tagjaihoz. Petőfi márkanévvé vált. A költő „popsztárosítása” régóta tart, a 21. századi felfogás – költői erényeit maximálisan elismerve – igyekszik őt lehozni a túlságosan távolinak és emelkedettnek tűnő nemzeti panteonból és emberibbé, elérhetőbbé tenni a mai nemzedék, elsősorban is az iskolások számára. Ennek érdekében a könyv felépítése olyan, mintha egy kortárs popsztárról született volna. Az íróként, pedagógusként és teológusként is tevékenykedő szerző rövid kis szócikkekben ismerteti Petőfi Sándor kalandos életútját. Elmésen, viccesen és szórakoztatóan fogalmaz, ugyanakkor a könnyednek tűnő állításokat alapos kutatómunka előzte meg. Minden leírt esemény a valóságon alapul, nincs benne fikciós elem, ugyanakkor az életút összerakása, a száraz adatok élményszerű tálalása egyszerre szokatlan és újszerű. Csak néhány fejezetcím: „Csillag születik; Suligondok; Petőfi ellenőrző könyve; Petőfi kedvenc kajái; Pályaválasztás, ajaj; Médiavisszhang; Star facts; Petőfi divatház; Petőfi posztjai a forradalomról; Hősies vagy para” és hasonlók. Mindez arra motiválhatja az iskolásokat, hogy ne csak kézbe vegyék, hanem el is olvassák a könyvet, és felfedezzék, milyen sokrétű személyiség volt a legismertebb magyar költő.

Megtudjuk, hogy Petőfi valószínűleg koraszülött volt, hogy 3 város 100 évig pereskedett a születési helyének megtisztelő címéért, hogy mennyire rosszcsont gyerek volt, később milyen feladatai voltak színházi szolgaként, majd vándorszínészként, hányféle költői névvel próbálkozott és milyen keményen megdolgozott a sikerért. Valószínűleg kevesen tudják, hogy 3 hét alatt, rapid üzemmódban írta meg a János vitézt, és érdemes megérteni, hogyan volt képes folyamatos reflektorfényben élni és a – korban szokatlanul – a szerelmi életét is a nyilvánosság elé tárni. Hogyan írhatott remek verseket a borról, amikor ő maga nem ivott, és hősies harcias verseket, amikor nem volt alkalmas a katonai szolgálatra, sőt Bem tábornok kifejezetten megtiltotta neki, hogy csatába vonuljon. (Mindhiába.) Petőfi számtalan arcát megismerhetjük: a nép egyszerű gyermekét, a lánglelkű költőt, a romantikus hőst, és a szerelmes férfit. Elénk sorjáznak Petőfi gyakran váltogatott szerelmei, és a legfontosabb, a feleség, Szendrei Júlia, aki emancipált nőként maga is verseket írt, műfordított, de soha nem tudta levetkezni magáról a „nemzet özvegye” szerepet. Petőfi életének áttekintésével pontosabb képet kapunk a reformkorról, illetve az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, továbbá a vele történt eseményekről, utazásairól, barátairól és segítőtársairól. Végül sor kerül a halálával kapcsolatos találgatások összegzésére, a róla szóló legendák és kultusz kialakulásának és tovább élésének bemutatására. Olvasás közben tucatnyi kvíz és izgalmas teszt invitálja az olvasót játékra, kipróbálhatjuk például, milyen honleányok vagy márciusi ifjak lennénk.

Mindez nem száraz és unalmas adatok formájában ömlik ránk, hanem Oravecz Gergely hihetetlenül sokféle stílust és formai bravúrt felvonultató illusztrációinak köszönhetően humoros és rendkívül szórakoztató formában. A merészen színezett oldalakon jól megférnek egymás mellett az eredeti dokumentumok (levelek, festmények, térképek, metszetek, kéziratmásolatok), a képregény elemek és karikatúrák, a különféle kézírással megörökített és Petőfi viselt dolgaihoz kapcsolódó jegyzetek, táblázatok, klasszikus és 21. századi Petőfi-ábrázolások, viselet bemutatók, petőfis rajongói bögre vagy baseball sapka. Itt nincsenek tabuk, a megszokottól a meghökkentő ábrázolásig minden lehetséges. A legnívósabb foglalkoztató füzetek színes és mozgalmas szerkesztési metódusában összeállított könyv nagyon hasznos olvasmány és feladat lehet akár alsós, akár a felsős diákoknak az iskolai tanulmányok kiegészítéseként. Talán kedvet csinál ahhoz, hogy a kétszáz éve született költő szövegeit ma is kézbe vegyék.

Szénási Zsófia

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, a sztár – rajongói kézikönyv
Móra Kiadó, 80 oldal, 3999 Ft


A Petőfi, a sztár

megvásárolható

a Móra Kiadó

webáruházában

Olvasson bele

a könyvbe,

idekattintva

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés