Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Pamela Butchart: Izzy könyvek 1-2.

Szénási Zsófia - 2023.07.19.

Easy nyomozós történetek Izzyvel és barátaival

Izzy, azaz Isabella és barátai általános iskolások, és mindig történik velük valami. Egyszer arra gyanakszanak, hogy vámpírpatkány az igazgatójuk, másszor úgy vélik, hogy kém van a suliban, harmadszor űrlénynek hiszik a tanárnőjüket. Idejük nagy részében nyomoznak, klubot alapítanak, titkos kódokat használnak, rejtélyek nyomába erednek. Mivel a felnőttek általában nem osztanak meg minden dolgot a gyerekekkel, azok információ hiányában elkezdenek kombinálni és szabadon engedik a képzeletüket. Pamela Butchart, az Izzy könyvek írónője erre a „nemtudásra” építi a regényeit. Nagyon érti, hogyan gondolkodnak és spekulálnak az iskolások. Nem csak azt tudja, mi érdekli őket, hanem úgy tudja elmesélni, hogy minden gyerek a magáénak érezheti a történetét. Nem a tanári pulpitusról beszél lefelé, hanem a gyerekek szintjén, a korosztályos humorérzékének megfelelően írja kalandos képesregényeit. Könnyen olvasható, könnyen kézbe vehető, könnyen befogadható és könnyen megszerethető könyvek születnek a keze alatt. Az elbeszélő minden alkalommal a címszereplő iskolás lány, Izzy, s az ő gyermeki gondolkodásában és megfogalmazásában ismerkedünk meg az eseményekkel. A mozgalmas, rövid fejezetekből álló, és sok humorral átszőtt Izzy történeteknek a szigetországban hatalmas rajongótábora van. A sikerhez hozzájárulnak Thomas Flintham illusztrátor bolondos, nevettető rajzai, valamint a jellegzetes borító és a játékos szövegelrendezés.

A közel tucatnyi Izzy történetből a Móra Kiadó most két, eredetileg 2014-ben megjelent kötetet ad ki Magyari Andrea fordításában. A kém, aki szerette a menza-kaját című ifjúsági regény kiinduló pontja, hogy új lány érkezik az iskolába. Francia, Mathilde-nak hívják és egy égimeszelő. Ráadásul semmilyen nyelven sem hajlandó megszólalni. Izzy és barátai úgy vélik, azért, mert kémkedik az iskolában, s így nekiállnak kideríteni, mi célból jött hozzájuk az ismeretlen külföldi iskolatárs. Lelkesen nyomoznak, jegyzetelnek, ötletelnek, megfigyelnek. Szegény Mathilde-ről azt gondolják, hogy felnőtt, tanfelügyelő, és az a célja, hogy bezárassa az iskolát. Gyanús, hogy imádja a pásztorpitét (brit húsos ragu, krumplipürével leborítva és sütőben megsütve), amit minden normális gyerek utál. Sötétített limuzinnal jár iskolába. Az események aztán Scott kapitány Discovery nevű hajójának másolatán eszkalálódnak, ahol furcsa dolgok történnek, s talán még Scott kapitány szelleme is megjelenik. A rémisztő kaland összekovácsolja a francia lányt és angol iskolatársait, és most már közösen szőnek tervet arra, hogy a honvágyban szenvedő Mathilde-ot visszajuttassák Párizsba. Vajon sikerül nekik?

Mi történik a matekórán a suliban, miért akar elindulni Zach mamája az X-faktoron, miktől fél (miktől nem?) Maisie Miller? Apró életképeket kapunk a főhősnő, Izzy sulis és családi életéből. Az Űrlény lett a tanárnőm című képesregény legfőbb kérdése mégis az: miért lett egyszerre kedves a mindig undok Miss Jones tanárnő, miért festi magát, miért tesz szíves plüssmacit az asztalára, és miért énekel szerelmes dalokat? Beindul a nyomozó kommandó és arra jutnak, hogy Miss Jones-ból űrlény lett, méghozzá úgy, hogy beültettek a fülébe egy űrlénybébit. Erre utal a regény angol címe is: Baby Aliens Got My Teacher! A csipet csapat kiváló elterelő hadművelettel akcióba lendül, információkat és bizonyítékokat gyűjt, és közben irtóra vigyáz, nehogy ők is űrlénybébit kapjanak a fülükbe. De akkor szabadul csak el igazán a pokol, amikor a tanárok több tucat plüssmacival felfegyverkezve közelednek feléjük! Az űrlényes sztoriba még a rendőrség is belekeveredik, de a végén minden békésen megoldódik.

Pamela Butchart skót gyerekkönyv szerző és középiskolai filozófiatanár. Azt vallja, hogy a vicces könyvek elháríthatják az akadályokat a gyerekek előtt, akik azt hiszik magukról, hogy a „könyvek nem nekem valók”. Jól tudja, miről beszél, hiszen tanárként egy olyan, hátrányos helyzetű diákokat oktató iskolában dolgozik, ahol a gyerekek többsége soha nem járt még könyvesboltban. Könyveinek felbecsülhetetlen értéke, hogy erősíti a gyerekek önbizalmát.

Több tucatnyi gyerekkönyve közül a legismertebbek között van a most lefordított The Spy Who Loved School Dinners (A kém, aki szerette a menza-kaját), amely a Blue Peter Book Award legjobb történetért járó díját, és a My Head Teacher is a Vampire Rat (nincs magyar fordítása), amely a The Children's Book Award díjat nyerte el. A filozófia szakot végzett szerző azután kezdett el könyveket írni az ifjabb korosztálynak, hogy jegyesétől kapott egy művet a gyerekkönyv-írás módszeréről. Szorgalmasan írt minden este, és egy év múlva már versenyt nyert egy képeskönyvével. 2014-től sorra jelentek meg a könyvei a különböző korosztályoknak: az Izzy sorozat mellett a kisebbeknek szóló Wigglesbottom Primary, és az ovisoknak szánt Yikes, Stinkysaurus!, illetve a Pugly Bakes szériák. 2018-ban folytatta Enid Blyton 1949-1963 között tizenöt kötetben megjelent Secret Seven című, gyerekeknek szóló legendás detektívregény sorozatát. Dundee-ban él kisfiával és két macskájával, akik – gyermekkori és iskolai tapasztalatai mellett – gyerekírói munkájának folyton megújuló inspirációs forrásai. Imádja a macskákat és hálás a sorsnak, amiért egy háziállatokkal teli panellakásban nőtt fel.

Szénási Zsófia

Pamela Butchart: Izzy könyvek 1-2., A kém, aki szerette a menza-kaját, Móra Kiadó, 256 oldal, 2999 Ft; Űrlény lett a tanárnőm!, Móra Kiadó, 176 oldal, 2999 Ft


A kém, aki szerette a menza-kaját

megvásárolható

a Móra Kiadó

webáruházában

 

Olvasson bele

a könyvbe,

idekattintva

 

 

Az Űrlény lett a tanárnőm!,

megvásárolható

a Móra Kiadó

webáruházában

 

Olvasson bele

a könyvbe,

idekattintva

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés