Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Szávai Géza: Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban

Horváth Judit - 2023.12.27.

Polcz Alaine élete Szávai Géza emlék-előhívó csodamasinájával

Egyfajta „pontos történet, útközben” Polcz Ibolya Alaine-ről, a sebezhető és küzdő asszonyról, Szávai Géza új könyvében, fotográfiákban elbeszélve.
Különös kötet ez – egyszerre bensőséges és illendően távolságtartó, a barát és vitatkozó társ munkája fényképaláírásokkal, emlékekkel, varázslatokkal, de olykor akár iróniával átitatva.  Ez az irónia, ez a sajátos humor is eleme annak a titokzatos arkánumnak, amelynek barátság a neve.
Szávai Géza szőttese színes, tarkaság nélkül. Tudja, amit manapság egyre kevesebben: tilos teljesen fellebbenteni a szaiszi fátylat, jóllehet maga pontosan tudja, mi rejtőzik mögötte – mert ez az író láthatólag organikusan irtózik a bulvárszemetek intimpistáskodásától.
Szerencsés szomszédság volt Polcz Alaine-é és Mészöly Miklósé, Szávai Ilonáé („Ájlonkáé”) és Szávai Gézáé Kisorosziban.
Erős kapcsolat, hűséges, egy percre sem őszintétlen. Életre, sőt halálra szóló.
Egymás határainak tisztelete törvény volt, a kölcsönös támogatás, bizalom, a közös munka tisztelete ugyancsak. Nagyszerű emberek találkozása, amely Mészöly Miklós és Polcz Alaine búcsújáig tartott.
A képek? Finom mosolyok, figyelmes, Alaine sokat látó tekintete, olykor  akár nyelvöltögetés, hófehér, lebegő ruhák egy törékeny kislányon, az érett asszony szépsége, határozottsága és mindig jelenlévő kételkedése, egyben elfogadása annak, amin változtatni nem tud.
A kisoroszi táj ölelésében kikericset szedő, térdeplő Alaine, akárha Isten szabad templomában.
Drámák, tragédiák, szerelem, viaskodások - de mindig főnixként újjászületve az egymásért élet, a páros boltív: Miklós és Alaine.
A két házaspár: egymás életének hiteles tanúi. Ilona a maga tiszta szépségével és a cseppet sem „kicsigéza”. Mészöly mély zárkózottságával, rejtőző vadságával, kérlelhetetlen ízlésével, nagyfüstű indulataival, Alaine, a megbocsátó, a minden szakadékot átlépő, tudós, nyugalmat árasztó igazi asszonyfeleség – akiben persze szintén nyughatatlan tűz lobog.
Ezt a soha-máshogy-nem felidézhető világot villantják fel a Szávai Géza által válogatott fényképek a mindig magázott Polcz Alaine-ről, az olykor porig alázott, de az emberi méltósággal halálig felfegyverzett asszony életének mozzanatairól, fénnyel, tisztasággal átszőve, híven őrizve a pillanatokat.
Szávai Géza könyve egy gazdag emberi élet lenyomata; ajándék az írótól, aki ezt a hatalmas munkát elvégezte: tisztelettel, szeretettel, bajtársiasságával, védő tapintattal. Nagy örömömre szolgált – Polcz Alaine elkötelezett híveként – kézbe venni és elolvasni ezt a művet.
Abban a szerencsében részesültem, hogy módom volt Polcz Alaine-t személyesen is megismerni, egy alkalommal pedig (kérésemre) megfoghattam a kezét, ő pedig megsimogatta az enyémet. Szavak nélkül is tudta, miért kérem.
Ez az érintés, „encounter” bukkant fel emlékeimben a könyv olvastán. Szívből köszönöm Szávai Gézának.
És nagyon várom a dilógia második kötetét…
Horváth Judit, pszichológus

Szávai Géza: Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban
Pont Kiadó, 158 oldal, 3675 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés