Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Szele György: Pastorale

Beer Miklós - 2023.04.30.

Doktor Úr! A maga szíve sose fáj?

Diákkorom kedvelt slágere volt ez a dal. Ki is énekelte? Nem tudom már. Azóta én is megöregedtem és egyre többször van szükségem orvosi segítségre. Talán éppen ez a tény magyarázza, hogy érzékenyen figyelek a magyar egészségügyi helyzetre, amely évtizedek óta válságban van. Miről is van szó? Jézus az irgalmas szamaritánus történetében azt példázza, hogy valaki megsebesült, életveszélyben volt, és jött valaki, aki segített neki: „olajat és bort öntött a sebeire, bekötözte… elvitte egy fogadóba és ápolta… másnap pedig adott két dénárt a fogadósnak, hogy gondoskodjék róla”. Ezt a történetet Lukács írta le, aki maga is orvos volt.

A hippokratészi eskü olyan történelmi örökségünk, mely mindig figyelmeztet arra, hogy a betegek gyógyítása valami csodálatos és szent hivatás. Amikor már nincs egyensúly a betegek gyógyítása és az orvosok társadalmi megbecsülése között, akkor baj van. Akkor maga a társadalom beteg.

Amikor ezt a dilemmát egy orvos fogalmazza meg, arra oda kell figyelni. Meg kell hallgatni.

Szele György doktor úr amerikai élettapasztalatával a háttérben, és nagy magyar szívének aggódó szeretetével ajándékozott meg egy újabb regénnyel, amelyben a magyar egészségügyi helyzetet egy sziporkázóan szellemes, romantikus történet keretében boncolgatja. Nem csupán boncolgatja, vitatja, hanem a gyógyulás remek terápiáját is felkínálja.

Magánklinika vagy várólista, megfizethető ellátás, vagy csak a kiváltságosok lehetősége, hivatás vagy anyagi karrier, körzet vagy külföldi praxis? Hálapénz vagy reális jövedelem? Bértábla vagy kiérdemelt fizetés? Az állam terhe vagy közteherviselés? Sok-sok kérdés, ami mindnyájunkat érint.

Mindez előkerül a regényben, de először végig kell izgulnunk, hogy a repülőgép utasaival mi történik? Szele doktor úr most is tartogat meglepetést és optimista világlátásával kalauzol egy egészségesebb jövő felé.

Beer Miklós

Szele György: Pastorale
Püski Kiadó, 182 oldal, 4600 Ft

„Szent-Györgyi Albert előrelátása,
Semmelweis Ignác meg nem alkuvása,
Széchenyi István állhatatossága
hazájáért és szerelméért
alapkövei ennek a társadalmi regénynek,
ami 2016-ban játszódik.

Egy magyar származású amerikai orvos, és egy magyar orvosnő romantikus kapcsolata fonja össze a történetet, törekvéseiket a magyar egészségügy reformjáért. Látva, átélve a társadalom betegellátási problémáit, szemléletváltásra, strukturális újjászervezésre és az egészségügy erkölcsi megújulására hívják fel a figyelmet.
Ahogy Anna, a magyar orvosnő bemutatja, Istvánnak, amerikai barátjának a megszépült Budapestet, úgy nő a vonzalom kettőjük között. Ez adja az erőt, hogy együtt folytassák a küzdelmet egy emberségesebb, magyar betegellátásért.
Az olvasó végigkövetheti azt az utat, amelyet Anna és István egymás iránti szeretetből tesz, amerre érzelmi világuk vezeti őket. Vajon egy repülőgép-szerencsétlenség beárnyékolja-e a kapcsolatukat, vagy a Jó pásztornak más tervei vannak? Tartson velük, ismerje meg a Pastorale történetét.”

A Pastorale

megrendelhető

a Püski Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés